‘Troya Hazineleri’ gösterime giriyor

Güncelleme Tarihi:

‘Troya Hazineleri’ gösterime giriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 08:30

Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1873’te önce Yunanistan’a sonra Almanya’ya kaçırılan Troya hazinelerinin belgesel filmi çekildi.

Haberin Devamı

Yapımcılığını ve yönetmeliğini Nihal Ağırbaş’ın yaptığı belgeselin senaryosunu Hürriyet muhabiri Ömer Erbil kaleme aldı. Çok sayıda oyuncunun yer aldığı filmde, Schliemann’ı Cenan Çamyurdu canlandırdı. Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Doç Dr. Ali Sönmez ile Arkeolog Nezih Başgelen belgeselin danışmanları arasında bulunuyor. ‘Troya Hazineleri Asırlık Hasret’ adlı belgesel, 2018 Troya Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen tek eser oldu.

Schliemann’ın notları ve anılarından alıntılarla yazılan senaryoda, Alman arkeoloğun rotası, Çanakkale’de araştırma yaptığı yerler, eserleri kaçırdığı Karanlık Liman dahil tüm gerçek mekânlar görüntülendi. Hikaye profesyonel oyuncularla adım adım canlandırıldı. Çekimler üç hafta sürerken, kazı sahneleri için özel bir alanda Troya antik kenti kuruldu. İç mekân drama çekimleri için İzmit Seka Kağıt Fabrikası’nda plato oluşturuldu. Belgesel ekibi, kaçırıldığı Almanya’da eserleri görüntüleyip Alman uzmanlardan görüş aldı. Beş ayda hazırlanan belgeselin ilk gösterimi Adana Film Festivalinde gerçekleşti. Belgeselin galası ise yarın akşam İstanbul Kanyon AVM Cinemaximum’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!