Topkapı Sarayı kurtuldu: Sit derecesi değişmedi

Güncelleme Tarihi:

Topkapı Sarayı kurtuldu: Sit derecesi değişmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2018 22:51

İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu geçtiğimiz 15 Eylül’de Topkapı Sarayı’nı 1. derece arkeolojik sit alanından 3. dereceye düşürme kararı almıştı. Topkapı Sarayı’nı imara açmak anlamına gelen karar Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’nca iptal edildi.

Haberin Devamı

Topkapı Sarayı kurtuldu: Sit derecesi değişmedi
FATİH Belediyesi Topkapı Sarayı’nın sit derecesini düşürmek için geçen yıl 12 Ağustos tarihinde İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yaptı. Belediye Sur-u Sultani içinde kalan eski gravür ve resimlerde yer alan yıkılmış köşk ve sarayların ihyası için 1. derece arkeolojik sit alanının engel olduğunu gerekçe göstermişti. 1995 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Sur-u Sultani içinde kalan Hasbahçe’nin 3. derece arkeolojik sit derecesine düşürülmesi önerisine, 4 Numaralı Koruma Kurulu 15 Eylül 2017 tarih 5845 sayılı kararında şöyle denilmişti: “Fatih Belediye Başkanlığı Etüd Proje Müdürlüğü’nün 12.09.2017 tarihli yazısında mevcut sit derecelerini revize eden öneri paftanın Topkapı Sarayı Müzesi ve ilgili yapılarına ilişkin kısmının Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce belirlenecek ihtiyaç ve programlar kapsamında ayrıca değerlendirilmesi gerektiğine; Sur-u Sultani ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan mevcut kentsel sit ve tarihi sitin devamına; Sur-u Sultani ile Devlet Demiryolları hattı arasında kalan ve ekli paftada işaretli, kadim Topkapı Sarayı’nın Sepetçiler Kasrı ile Ahırkapı Feneri arasındaki Hasbahçe’sinin önemli kadim yapılarını (Sepetçiler Kasrı, Şevkiye Köşkü, İncili Köşk, Balıkhane Kasrı gibi) barındıran alanın 3. derece arkeolojik sit olarak değerlendirilmesi hususu kurulumuzca uygun mütalaa edilmekte olup, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nden görüş sorulmasına karar verildi.”

Haberin Devamı

YENİ YAPIYA İZİN YOK

Topkapı Sarayı Müze yetkililerinin karşı oy verdiği kararla Topkapı Sarayı’nda inşaat yapabilmesinin önü açılmıştı. Çünkü 2863 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Yasası’na göre 1. derece arkeolojik sitlerde yapılaşma tamamen yasakken, 3. derece arkeolojik sit alanlarında müze denetimli inşaat izni veriliyor.
Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu geçtiğimiz hafta çarşamba günü Ankara’da toplandı. Gündem maddelerinden biri de Topkapı Sarayı Hasbahçe’yi sit derecesini düşüren İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’nun kararıydı. Yüksek kurul sit derecesinin düşürülmesinin doğru olmadığı yönünde görüş birliğine vardı. Kurul 1995 yılında ilan edilen 1. derece arkeolojik sit kararının aynen korunması, Sur-u Sultani (Topkapı sarayı bahçesini çevreleyen sur duvarları) içinde müze ihtiyaçlarında kullanılmak şartıyla eski bilgi, belge, fotoğraf, gravürlerde yer alan ya da temellerine ulaşılan eski köşk, kasır ve sarayların yapılabileceğini karara bağladı.

Haberin Devamı

İYİ NİYETLE YOLA ÇIKMIŞTIK

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir: “Kararı memnuniyetle karşıladım. Büyük bir sorumluluktan kurtulmuş olduk. İyi niyetle yola çıkmıştık. Bu kararla hem Topkapı Sarayı korunmuş oldu hem de ihya edilecek ecdat yadigârı eserlerin önü açıldı. Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkür ediyorum. İncili Köşk ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Diğer köşk ve kasırların ihyası için de çalışmaları bu kararla birlikte hızlandıracağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!