‘Şiir anlayana açık anlamayana kapalı bir kapı’

Güncelleme Tarihi:

‘Şiir anlayana açık anlamayana kapalı bir kapı’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 16:50

Kaan Sabancı henüz 15 yaşında olmasına rağmen ikinci şiir kitabı ‘Belki de Dönecektim’le okuyucu karşısına çıktı. Sabancı ile yeni kitabını ve şiirle ilişkisini konuştuk.

Haberin Devamı

Bu sizin ikinci kitabınız. Neden şiir? Şiire ilginiz nasıl başladı?
Bana göre şiir çok çarpıcı ve çok duygu dolu bir anlatım biçimi. Bir şiirin mısralarında başka hiçbir yerde bulamadığım duyguları bulurum bazen. Şiir okumaya olan merakım çok küçük yaşlarda başladı. Yazmaya ise sekizinci sınıf edebiyat hocam sayesinde başladım, çok destekledi beni.

Hangi şairleri seversiniz? Garip, İkinci Yeni... Kendinizi yakın bulduğunuz bir şair var mı?
Ben pek bir akıma bağlı yazmıyorum fakat şiirlerimi okuyanlar daha çok İkinci Yeni’ye benzetirler. Cemal Süreya, Nâzım Hikmet, Can Yücel, Özdemir Asaf, Ahmed Arif, Turgut Uyar, Edip Cansever en çok okuduğum şairlerdir.

Şiir bir anlamda, yazan kişi için çıplak bir ifade biçimi. Siz de böyle hissediyor musunuz?
Bence şiirlerde bir denge olmalı; en güzel şiirlerde bir gerçeklik olduğunu ve o gerçekliğin mecazlarla süslendiğini görüyorum. Bu açıdan bakıldığında şiir bir kurmacadır; anlayana açık, anlamayana kapalı bir kapıdır.

Haberin Devamı

Oldukça genç bir yaşta ikinci kitabınızı çıkardınız. Bundan sonra yazma alanında neler yapacaksınız? Düzyazı ya da roman gibi türler ilginizi çekiyor mu?
Sizin de bahsettiğiniz gibi daha gencim, zaman ne gösterir bilinmez, şimdilik şiirle mutluyum.

Arkadaşlarınız şiirlerinizi nasıl buluyor? Şiire yakınlar mı yoksa mesela ‘retro bir edebiyat türü’ gibi mi görüyorlar?
Arkadaşlarım tabii ki beni destekliyor; şiirlerimi beğenirler, kıyaslarlar fakat şiire pek meraklı değiller. Çoğu yaşıtım gibi şiire ilgileri yok.

İş hayatında çok başarılı ve tanınmış bir anne-babaya sahipsiniz. Sizin gelecek hedefiniz ne? Üniversite eğitiminde hangi dalda okuyacaksınız?
Daha uzun vadeli hedefim yok ama üniversitede veya meslek hayatında neyi seçersem seçeyim annem de babam da bana hep destek olacaktır, buna eminim.

‘Şiir anlayana açık anlamayana kapalı bir kapı’

BELKİ DE DÖNECEKTİM
Kaan Sabancı
Doğan Kitap, 2018
124 sayfa, 18 TL.

BAKMADAN GEÇME!