Parajanov’un eserleri ilk kez Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Parajanov’un eserleri ilk kez Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 08:30

Pera Müzesi, ‘şiirsel sinema’nın en büyük ustalarından biri olan yönetmen ve sanatçı Sergey Parajanov’un farklı malzemelerle, görsel sanatlar alanında verdiği eserleri Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşturuyor.

Haberin Devamı

Dün açılan ‘Parajanov, Sarkis ile’ sergisi, Parajanov’un sıradışı fantezi dünyasına ışık tutuyor. Usta sanatçı Sarkis de bir selamlama niteliği taşıyan, Parajanov’a dair eserleriyle sergide yer alıyor. “Parajanov, Sarkis ile” 13 Aralık 2018 - 17 Mart 2019 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Erivan’daki Parajanov Müzesi Müdürü Zaven Sargsyan küratörlüğünde hazırlanan sergi, sanatçının gelenekselden pop-art’a, çok geniş bir yelpazede ürettiği, tüm dönemlerine ait işlerini bir araya getiriyor; resimler, kolajlar, desenler, film sahnesi eskizleri, kostüm tasarımları, mozaikler, objeler, fotoğraflar ve yerleştirmelerden oluşuyor. ‘Parajanov, Sarkis ile’ aynı zamanda, bugüne dek dünyanın dört bir yanında 30’dan fazla şehirde sergilenen Parajanov koleksiyonunun ‘en büyük yurtdışı sergisi’ olma özelliği taşıyor. Çalışmalarını Paris’te sürdüren Sarkis’in işleri ise bu sıradışı yapıtlardan oluşan özgün sergiye farklı ve güncel bir boyut katıyor. Parajanov’a ve onun dünyasına tutkuyla bağlı olan Sarkis, neonlar, ekranlar ve çeşitli yerleştirmeler aracılığıyla Parajanov’la ilişki kuruyor, konuşuyor ve onu saygıyla selamlıyor. 17 Mart’a kadar sürecek serginin tasarımı Bülent Erkmen’in imzasını taşıyor.

Haberin Devamı

Pera’da açılan bir diğer sergi ise zaman kavramını sorgulayan ‘Zaman Değişmeli’. Alistair Hicks küratörlüğünde hazırlanan sergi, sanatçılar Cao Fei, Nilbar Güreş ve Raqs Media Collective’in pek çok sistem tarafından dayatılan zaman kavramına, alışılmışın dışındaki yaklaşımlarını ortaya koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!