Müzikal bir macera

Güncelleme Tarihi:

Müzikal bir macera
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 21, 2019 17:20

Orkestra şefi Howards Griffiths’in çocukları klasik müzikle tanıştırmak için hazırladığı müzikli kitaplar serisinin üçüncü kitabı olan ‘Uçan Orkestra’ müzik kültürünü birbirinden heycanlı masalların arasından süzerek çocuklara ulaştırıyor.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü müzisyen ve orkestra şefi, halen Brandenburg Devlet Orkestrası baş şefliğini sürdüren Howards Griffiths’in çocukları klasik müzikle tanıştırmak için hazırladığı müzikli kitaplar serisi üçüncü kitabıyla devam ediyor. Serinin ilk iki kitabı ‘Cadı ile Maestro ve Orkestra Fareleri’ çocuklara orkestra enstrümanlarını ve notaları büyülü bir hayal dünyasında anlatıyordu.
Son kitap ‘Uçan Orkestra’ ise farklı müzisyenleri farklı zaman ve mekânlarda ziyaret ederek tanıtıyor. Böylece çocukların hem farklı ülkelerin müzik kültürleriyle ilgili hem de müziğin zaman içinde geçirdiği değişim ve barok, romantik, modern gibi ayrımlarla ilgili fikir edinmelerini sağlıyor. Ama en güzeli başka bir şekilde anlatılsa kuru ve sıkıcı gelebilecek tüm bu bilgilerin birbirinden heyecanlı, merakı her an canlı tutan masalların arasından süzülerek bizlere ulaşıyor olması.

Haberin Devamı

‘Uçan Orkestra’da da eğlenceli bir olay örgüsü bekliyor çocukları. Önceki kitaplardan tanıdığımız cadı ve orkestra şefi Maestro yine başrollerde. Cadının kuzenlerinin yolladığı mektupta orkestra, cadıların yazdönümü şenliğinde konser vermek için davet ediliyor.
Cadı süpürgelerine atladıkları gibi yola koyuluyorlar ancak konser salonunun bodrumunda yaşayan ve onlardan pek de hazzetmeyen Huysuz orkestranın yolunu kaybetmesi ve sonsuza kadar kaybolması için süpürgelerin ayarlarıyla birazcık oynuyor.
Bir türlü şenliğin yolunu bulamıyor ama onun yerine adeta zaman tüneline girerek harikulade bir yolculuk yapıyorlar. Çaykovski’yle tanışıyorlar, ‘2 No’lu Süit’i Bach’ın yönetiminde, Neşeye Övgü’yü Beethoven’ın yanı başında dinliyorlar. Rondo alla Turca’nın notalara dökülüşüne tanıklık ediyor, Guillaume Tell operasının ilk gösterimine konuk oluyorlar. Muhteşem dakikalar geçiriyorlar ama yetişmeleri gereken bir şenlik var. Peki ama bozuk süpürgelerle cadıların diyarının yolunu nasıl bulacaklar? Daha da önemlisi, yaptığı hınzırlığın sonuçlarını görmek için gizlice orkestranın peşine takılan Huysuz bütün bu süreçte müziğin etkisiyle nasıl bir değişim geçirecek?

Haberin Devamı

Griffiths’e besteleriyle Fabian Künzli, resimleriyle Karin Hellert eşlik ediyor. Çocuklarla ilgili pek çok müzik projesine imza atan Künzli müziğin dilinin evrenselliğini masaldaki duyguları yansıtan besteleriyle anlatıyor. Kitaptaki QR kodunu telefon ya da tabletten okutarak masalı Tilbe Saran’ın seslendirmesiyle ve tüm bahsi geçen eserler eşliğinde dinlemek eşsiz bir deneyim sunuyor.

Â

Müzikal bir macera

UÇAN ORKESTRA - ORKESTRA İÇİN MÜZİKAL BİR PERİ MASALI
Howards Griffiths
Çeviren: Celâl Üster
Resimleyen: Karin Hellert
DoÄŸan Egmont, 2019
60 sayfa, 32,25 TL.

BAKMADAN GEÇME!