Maslak’ta bir sanat vahası

Güncelleme Tarihi:

Maslak’ta bir sanat vahası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 12:11

Maslak 42, şehrin merkezinden uzaklaşan insanları yeniden sanatla buluşturuyor. Altı ayrı sanat alanına sahip Maslak 42’de aynı anda birçok sergi görebilir, sanatçı atölyelerine elinizi kolunuzu sallayarak dalabilirsiniz.

Haberin Devamı

Eskiden sanatın şehrin merkezine sıkışıp kaldığından şikayet edilirdi. Müzeler, galeriler hatta sanatçıların atölyeleri bile şehrin neredeyse tam merkezinde yer alıyordu. Periferde sanata pek yer yoktu. Fakat özellikle İstanbul’da son 20 yılda yaşananlar bu durumu değiştirdi. Kalabalıktan, trafikten ya da binbir başka sebeple şehrin merkezinden uzaklaşlmak isteyenler yeni alanlara kendilerini attı. Sanat da onları kovaladı!
Maslak, İstanbul’un ‘yeni’ yaşam alanlarından. Eskiden oto sanayi ve yüksek iş plazalarıyla anılan bu bölgede artık onlarca rezidans var. Bu rezidansların da doğal olarak binlerce sakini...

2001 yılında kurulan Elgiz Müzesi bu bölgede uzun yıllarca tek başına kaldı. Fakat bu durum değişiyor.
Dev bir alana yayılan; içinde rezidanslar, ofisler ve mağazaları barındıran Maslak 42 projesi yaklaşık beş yıl önce tamamlandı. O tarihten bugüne 60’ın üzerinde sergi, söyleşi, seminer gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Zaten Maslak 42’nin kapısından içeri adım atar atmaz Ahmet Güneştekin’in bir eseri karşılıyor sizi; 2018 tarihli ‘Dilek Ağacı’... Bu arada, Güneştekin’in 2016’da Ataköy’deki bir AVM’nin önüne yerleştirilen ve tepkilere neden olan eseri ‘Konstantiniyye’ de Maslak 42’de!
Pazarlama direktörü Zeynep Salman’ın ifadelerine göre 42 Maslak projesi daha ilk günden beri sanata açacağı alan hesaplanarak tasarlanmış. “Nişantaşı, Taksim, Karaköy gibi bölgelerde yoğunlaşmış galerileri konuk ederek sanatın ulaşım alanlarını genişlettik” diyor Salman.

Haberin Devamı

Altı ayrı sanat alanı
Maslak 42, Art!SPACE genel adıyla anılan altı ayrı sanat alanını bünyesinde barındırıyor. Bu galerilerin ilki projenin satış ofisinin içinde. Bu alanda Çağla Cabaoğlu Gallery işbiriliğiyle gerçekleştirilen Şenol Altun’un ‘Fotomorfoz’ ve ‘Aydınlatan Heykeller Vol.II’ sergileri 1 Ağustos’a dek izlenebilir. Altun’un fotoğrafları ve çoğunu Maslak Oto Sanayi’den aldığı buluntu parçalarla ürettiği heykelleri görülmeye değer.
Bu alanda daha önce Marcus Graf, Ebru Yetişkin, Kerimcan Güleryüz, İsmet Doğan, Pırıl Güleşci, Gökhan Karakuş, Ali Bakova, The Empire Gallery, PG Gallery, Mixer, Artsümer Gallery, Sanatorium, X-ist, Daire Gallery gibi birçok galeri ve küratörle işbirliğinde sergiler açılmış. Sergiler genelde iki ayda bir değişiyor. Şimdiye kadar eserleri bu alanda izlenen sanatçıların bazıları ise şunlar: Mehmet Güleryüz, Ara Güler, Ahmet Güneştekin, Komet, Mustafa Seven, Koray Erkaya, Ahmet Tükenmez, Tamer Yılmaz, Zeynel Abidin Ağagül, Merih Akoğul, Kerem Ağralı, Devrim Erbil, Olgu Ülkenciler, Gülce Yelken...

Haberin Devamı

Düzayak sanatçı atölyeleri
İki ve dört numaralı Art!SPACE galerilerinde iki sanatçının atölyesi var; iki numaralı galeri Barış Sarıbaş’a, dört numaralı galeri ise Yiğit Yazıcı’ya ait. Bir yaşam alanının içinde, düzayak ve kapıları sonuna kadar açık atölyeler olması ilginç bir deneyim. Elinizi kolunuzu sallayarak girebiliyorsunuz. Böylece belki de sanatın en büyük tabularından biri de yıkılıyor. Çünkü özel etkinlikler dışında, sıradan sanat izleyicilerinin bir sanatçının atölyesine girmesi normalde hiç kolay olmaz! Yiğit Yazıcı, bu durumdan ne kadar hoşnut olduğunu gizlemiyor: “Kapıları kapatmadan hem çalışıyorum hem ziyaretçileri ağırlıyorum. İnsanlarla konuşmak keyif aldığım bir şey.” Üstelik bu alanda konserler, film gösterimleri yapmak için projeler geliştiriyor. Barış Sarıbaş da bu alandaki verimliliğine dikkat çekiyor. Sarıbaş, büyük boyutlu çalışmalar da yaptığı bu galeride altı ay gibi bir sürede 200 kadar eser üzerinde çalışmış.
Gelelim diğer Art!SPACE’lere... Üç numarada Gama Art Gallery bulunuyor. Beş numarada ise Elkorek Gallery’nin ‘Urban Editions’ sergisi... Art!SPACE Gallery @Modülİstanbul ise CI Editions’ı ağırlamak için gün sayıyor.

Haberin Devamı

Maslak’ta bir sanat vahası

Zeynep Salman

BAKMADAN GEÇME!