Lirik ve kendinden emin bir ses

Güncelleme Tarihi:

Lirik ve kendinden emin bir ses
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2019 15:25

Uluslararası kariyere sahip az sayıdaki Çinli sanatçıdan bas-bariton Shenyang, 6 Mart’taki İş Sanat konserinde Franz Schubert’in ‘Winterreise Liedler’ini Borusan Quartet’le seslendirecek. “Matematik derslerinde klasik müzik eserlerinin notalarını okurdum” diyen Shenyang’ın en büyük hayali ise şef olmak.

Haberin Devamı

Avrupalı ve Koreli meslektaşlarının aksine çoğu genç Çinli, kilise korosunda şarkı söyleyerek büyümediğinden, Çin’de uluslararası bir kariyere sahip sanatçı görmek daha zor. Ancak Lang Lang ve Shenyang bu talihi değiştirmişe benziyor.

6 Mart’taki İş Sanat konserinde Franz Schubert’in ‘Winterreise Liedler’ini Borusan Quartet’le seslendirecek Çin kökenli bas-bariton Shenyang, 2007 yılında, henüz 23 yaşındayken BBC Cardiff gibi ünlü bir yarışmada tüm rakiplerini geride bırakıp ‘Dünyanın En İyi Şarkıcısı’ seçiliyor. 2008’de kazandığı Borletti - Buitoni Trust Ödülü’yle başarısını pekiştiren sanatçı, Şanghay Konservatuvarı’ndaki çalışmalarının ardından, ünlü müzik okulu Julliard’dan mezun oluyor. Verdiği konserlerle isminden bolca söz ettiren Shenyang için sanat otoriteleri repertuvar vurgusunu sıkça yapmakta. Dünya çapında sayısız büyük konsere imza atan sanatçı, şef Lung Yu eşliğinde verdiği konserlerle de isminden söz ettirmeyi başarıyor. Bach’tan Mozart’a, Rachmaninov’dan Mahler’e kadar geniş bir yelpazeyle klasik müzikseverleri selamlayan Shenyang, ‘Song of Farewell’ eserinin orkestral versiyonunu Beijing’de dinleyicilerle buluştururken dakikalarca ayakta alkışlanacaktı.

Haberin Devamı

Soprano bir anne ve bariton bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Shenyang, çocukken de müzik yarışmalarına katılıyor, yakın gelecekteki göz alıcı müzik kariyerine göz kırpıyordu. 16 yaşına bastığında müziğin kendisi için bir saplantı haline geldiğini söyleyen sanatçı o dönemi şöyle özetliyor: “Matematik derslerinde klasik müzik eserlerinin notalarını okurdum. O güne kadar 5 binin üzerinde CD biriktirmiştim ve hiçbiri sahte değildi. Ne kadar para harcadığımı tahmin edebilirsiniz.”

Gençlik günlerini bu şekilde anımsayan sanatçının bugünün genç müzisyen adaylarına ise iletmek istediği birkaç mesaj var: “Tüm vokalistler seçtikleri materyale dikkat etmeliler. Yanlış repertuvarın seçilmesi, olgunlaşan seslere onarılamaz bir zarar verebilir. Gençler, seslerini korumak için daha hafif, daha parlak parçalar söylemeliler. Wagner’i seviyorum, ancak şu an benim için çok ağır.”
Cardiff’e ek olarak Borletti-Buitoni Güven Ödülü, Verona Uluslararası Opera Yarışması, Orfeo Şan Yarışması ve Don Giovanni Şan Yarışması’nı da kazanan sanatçı uzun soluklu bir kariyerin temellerini bu yarışmalarda aldığı ödüller sayesinde atmış oldu.

Haberin Devamı

Piyanistler ve kemancılar çoğu zaman erken yaşta kariyerlerine başlasalar da, opera sanatçıları sadece müzik değil dil, oyunculuk, stil ve karmaşık libretti dersleri alarak daha büyük zorluklarla karşılaşıyorlar. Shenyang ise bu zorluğu şöyle ifade etmiş: “Ben vokal müzik veya pop müzik dinlemiyorum, sadece saf enstrümantal müzik dinliyorum. Olanaklarımı tam anlamıyla buna harcamam lazım.”
“Bir gün şef olmak istiyorum” diyen Shenyang için kariyeri, şüphesiz çok daha büyük başarılarla dolu olacak.
Özellikle Çin’de kendisi gibi birkaç önemli müzisyenle birlikte yükselen bir değer olduğunu söylemek mümkün.
Bas-bariton Shenyang ve Borusan Quartet, 6 Mart Çarşamba saat 20.30’da İş Sanat’ta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!