Lahit için Cenevre yolunda

Güncelleme Tarihi:

Lahit için Cenevre yolunda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 21:56

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İsviçre’nin Cenevre Gümrüğü’nde 2010 yılında ele geçirilen, Anadolu kökenli (Perge) olduğu tespit edilen, ancak iki ülke arasındaki hukuki süreç yüzünden yurda dönüşü sağlanamayan Herkül lahdinin geri dönüş sürecini başlatmak için Cenevre’ye gidiyor.

Haberin Devamı

Cenevre Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonucunda lahdin 2015 yılında Türkiye’ye iade edilmesine karar verilmişti. Ancak karşı taraf konuyu üst mahkemeye taşıyarak iade kararına itiraz etmişti. Karşı tarafın temyiz başvurusunu geri çekmesiyle lahdin Türkiye’ye iadesi karşısında bir engel kalmadı ve
karar kesinleşti.

ÜÇ AY SERGİLENECEK
Eserin ülkeye iade süreci ile ilgili olarak bakanlığın avukatı Prof. Marc-Andre Renold ile Savcı Mascotto ve Cenevre Başkonsolosluğu arasında görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmeler sonrasında lahdin Cenevre Üniversitesi’nde üç ay süreyle sergilenmesi, 19 Haziran 2017 tarihinde de bakanlık yetkililerinin de katılımıyla resmi bir tören düzenlenmesine karar verildi. Törenin ardından sergi esnasında lahdin Türkiye’ye iade sürecini anlatan uluslararası bir konferans düzenlenmesi ve eylül ayında eserin Cenevre’den Antalya’ya transferinin sağlanması yönünde fikir birliğine varıldı.

3 TON AĞIRLIĞINDA
235 santimetre boyunda ve 112 santimetre genişliğinde olan lahid, 3 ton ağırlığında. Arkeoloji literatüründe “Torre Nove” olarak adlandırılan tipte “Küçük Asya Lahit” grubuna giriyor. Antalya’nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti nekropolünde kaçak kazılarla bulunduğu ve yurtdışına kaçırıldığı belirtiliyor. Lahit üzerinde Herkül’ün 12 farklı duruşu tasvir edilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!