‘Kısa filmi hiçbir zaman amatör uğraş olarak görmedik’

Güncelleme Tarihi:

‘Kısa filmi hiçbir zaman  amatör uğraş olarak görmedik’
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 12:47

Alanında Türkiye’nin en önemli etkinlikleri arasında yer alan Akbank Kısa Film Festivali, 13-23 Mart tarihleri arasında 13. kez düzenleniyor. 37 ülkeden 101 filmin gösterileceği, pek çok söyleşi ve atölyenin gerçekleştirileceği etkinliği, festival koordinatörü yönetmen Selim Evci’yle konuştuk.

Haberin Devamı

Akbank Kısa Film Festivali süreklilik arz eden, alanında Türkiye’nin en önemli ve prestijli etkinliği haline geldi. Bu başarının sırrı ne, böyle olması için nasıl bir yol izlendi?
Akbank Kısa Film Festivali yapısında, kısa filmi sinemanın kaynama noktası olarak görüyoruz. Bunun yanında hiçbir zaman kısa filmi amatör bir uğraş, başlangıç işi olarak görmedik. Bir film yapmayı uzun ya da kısa olarak ayırt etmeden, kısa filmi sinemanın tüm katmanlarını barındıran bir ifade biçimi olarak görmeye özen gösterdik. Festival yapısında hedefleri gerçekçi tutarak adım adım büyümeye çalıştık. Her yıl bir önceki yıldan edindiğimiz deneyimleri katarak, sinemanın sanatsal yönünün tartışıldığı, paylaşıldığı bir platform olmaya çalıştık.

Bu senenin yeniliklerinden biri kısa filmlerin proje aşamasında destekleneceği Forum bölümü. Nasıl bir ihtiyaçtan doğdu? Genelde uzun metrajlarda alışkınız, kısa filmler için pek yaygın bir uygulama değil.
Kısa filmleri proje aşamasından destekleme fikrinden yola çıktık. Bunun yanı sıra bir senaryo ya da proje sunmak, film üretiminde önemli bir aşama, bunun kısa film yönetmenlerince deneyimlenmesini önemsedik. İlk aşamada bir senaryo yarışması ile başladı, sonraki yıllarda farklı destek türleri ve eğitimler Forum’da görülecektir. Eğitim kısmına da önem veriyoruz, Forum bölümünün Akbank Kısa Film Festivali içinde üretimi doğrudan besleyen bir yanı var.

Son birkaç yıldır usta yönetmenlerle kısa filmcileri bir araya getirmeye özellikle dikkat ediyorsunuz. Nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Deneyimlerin paylaşımı, kuşaklar arası aktarımı sanatın üretiminde lokomotif rolünde. Bu düşünceyle olabildiğince tecrübeyi yenilerle buluşturacak etkinlikler oluşturmaya çalışıyoruz. Festival bazen bir okul gibi çalışıyor, bu yönde geri dönüşler alıyoruz. Bu da bizi sevindiriyor.

Bu seneki programda izleyicilere mutlaka izleyin, kaçırmayın diyeceğiniz neler var?
Abbas Kiarostami’nin ‘10 on 10’ filmi (10 derste sinema) sinema için ender bulunan bir pusula niteliğinde.

Festival direktörlüğünün yanı sıra üç uzun metrajı olan bir yönetmensiniz. Bu festivalin ne tür faydalarını görüyorsunuz?
Çok fazla film izliyorum bu vesileyle. Dünyanın her yerinden yeni bakışlar, yeni bir dil arayışı ile karşılaşabiliyorsunuz.

37 ÜLKEDEN 101 FİLM 
52 ülkeden toplam 1.055 kısa filmin başvurduğu 13. Akbank Kısa Film Festivali’nde Cannes, Berlin, Venedik gibi dünyanın önde gelen festivallerinde yarışmış birçok yapımın da yer aldığı, 37 ülkeden toplam 101 film izleyiciyle buluşacak.

‘Kısa filmi hiçbir zaman  amatör uğraş olarak görmedik’

Ayny, İkinci Gözüm

Festival, geçen yıl hayatını kaybeden Abbas Kiarostami’nin sinemasını mercek altına alıyor. Festival kapsamında ünlü İranlı yönetmen ‘10 Derste Sinema’ belgeseli gösterilirken, ayrıca sineması üzerine bir de söyleşi gerçekleştirilecek. Kiarostami’nin yakın dostu görüntü yönetmeni Seifollah Samadian ise ‘Belgesel Sinema’ bölümünün konuğu olacak. Samadian’ın Kiarostami ile ilgili yaptığı ‘76 Dakika ve 15 Saniye’ belgeseli masterclass sırasında katılımcılarla buluşacak. Ayrıca ‘Abbas Kiarostami ile Martin Scorsese Marakeş’te’ filmi de belgesel bölümünde. 

‘Kısa filmi hiçbir zaman  amatör uğraş olarak görmedik’

Anne 

Haberin Devamı

‘Deneyimler’ bölümünde bu yıl, yönetmen Aslı Özge’nin bol ödüllü ilk filmi ‘Köprüdekiler’ ve son filmi ‘Ansızın’ gösterilecek ve deneyimlerini aktaracağı bir söyleşi gerçekleştirilecek. Aynı bölümde Krakow Film Festivali Direktörü Krzysztof Gierat ile uluslararası film festivalleri üzerine bir söyleşi düzenlenecek.
‘Kısadan Uzuna’ bölümünün bu yılki konuk yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu olacak. Pirselimoğlu’nun Venedik Film Festivali’nde gösterilen ilk kısa filmi ‘Dayım’ ve ilk uzun metraj filmi ‘Hiçbiryerde’nin gösterileceği festivalde yönetmenle bir söyleşi gerçekleştirilecek. 
Balkan ülkelerine ayrılan ‘Özel Gösterim’ bölümü ise bu yıl  iki yönetmeni ağırlıyor; Istvan Kovacs ve Andrei Gruzsniczki.

‘Kısa filmi hiçbir zaman  amatör uğraş olarak görmedik’

Serap

Festivalin atölye ve söyleşi programı da hayli zengin. Bu kapsamda; uluslararası alanda çalışmalarını sürdüren senaryo koçu Esther Wouda, başarılı genç kurgucu Umut Sakallıoğlu, oyuncu koçu Deniz Erdem, belgeselci ve eğitmen Semra Güzel Korver, sinema ve televizyon makyajı alanında uzmanlaşmış Şerife Aydın Terler ve Sezen Türkyılmaz Çaka gerçekleştirecekleri atölye çalışmaları ile deneyimlerini sinemaseverlerle paylaşacaklar. Ayrıca Settar Tanrıöğen, Dilşad Çelebi ve Serkan Ercan ile ‘Oyuncu Gözüyle Kısa Film’, Seifollah Samadian, Rıza Oylum ve Farhad Eivazi  ile ‘Abbas Kiarostami Sineması Üzerine’, yolu Akbank Kısa Film Festivali’nden geçen Cansu Boğuşlu, Mehmet Zengin ve Güçlü Yaman ile ‘Görüntü Yönetmenliği’, Mustafa Kara ve Selim Evci ile ‘Film Yapmaya Dair’ başlıklı söyleşiler var.

Festivalin ulusal ve uluslararası kategorilerde ‘en iyi film’ seçilecek eserlerin yönetmenleri Akbank Sanat tarafından 5 bin dolarla ödüllendirilecek. Bu yıl ilk kez düzenlenen Forum bölümünde seçilecek kısa filme 3 bin lira yapım desteği verilecek.Ayrıntılı bilgi için:

Haberin Devamı

www.akbankkisafilmfestivali.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!