İnat, neşe, direniş: Evrim Alataş

Güncelleme Tarihi:

İnat, neşe, direniş: Evrim Alataş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 13:41

Burcu Karakaş, kısa hayatına upuzun maceralar ve üretim sığdırmış meslektaşı gazeteci-yazar Evrim Alataş’ın hikâyesini ‘Ne Olmuş Güldüysek/Evrim Alataş Kitabı’nda anlatıyor.

Haberin Devamı

Onu anlatmaya onun cümlesiyle başlamak gerek; “O gün kendime dedim ki, ben sıradan bir insan olarak ölmeyeceğim. Bu dünyadan herkes gibi biri olarak gitmeyeceğim.” Evrim Alataş, kısacık hayatına upuzun maceralar sığdırmış, neşesiyle dünyayı şenlendiren kadın. Burcu Karakaş’ın hazırladığı ‘Ne Olmuş Güldüysek/Evrim Alataş Kitabı’ Ayizi Kitap tarafından yayımlandı. Evrim’i tanıyan ya da tanıyanlardan dinleyenler için kapağına saatlerce bakılıp bir gülümsenip, bir ağlanacak bir kitap. Tanımayanlar ise okuduktan sonra başlarını göğe kaldırıp selam gönderecekleri bir insanın hayat hikâyesinden bazı kısımları okumuş olacaklar. Onu anlatmaya onun cümlesiyle başlamak gerek; “O gün kendime dedim ki, ben sıradan bir insan olarak ölmeyeceğim. Bu dünyadan herkes gibi biri olarak gitmeyeceğim.” Evrim Alataş, kısacık hayatına upuzun maceralar sığdırmış, neşesiyle dünyayı şenlendiren kadın. Burcu Karakaş’ın hazırladığı ‘Ne Olmuş Güldüysek/Evrim Alataş Kitabı’ Ayizi Kitap tarafından yayımlandı. Evrim’i tanıyan ya da tanıyanlardan dinleyenler için kapağına saatlerce bakılıp bir gülümsenip, bir ağlanacak bir kitap. Tanımayanlar ise okuduktan sonra başlarını göğe kaldırıp selam gönderecekleri bir insanın hayat hikâyesinden bazı kısımları okumuş olacaklar. 
Karin Karakaşlı’nın Altüst Dergi’de (Mayıs 2017) yazdığı ‘Bir Hayattan Gidememek’ başlıklı yazı ile açılıyor kitap. 2007 yılından beri Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (İLEF) seçmeli ders olarak görülen ‘Ayrımcılığa Karşı Dersler’den bahsediyor Karakaşlı. Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından açılan derste, 2011 yılında Evrim Alataş’ın vefatının ardından ‘Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü’ verilmeye başlanıyor. O zamanlar elbette üniversiteler için şanslı dönemler. Karin Karakaşlı bu ödülü almaya layık görülen gazetecilerden biri. Çok genç yaşta ve sürekli üreterek, hastalığına rağmen kenarda değil hayatın tam içinde olan Evrim Alataş’ı ‘can havliyle yaşamak’ olarak tanımlıyor Karakaşlı. 
Ardından Burcu Karakaş bu kitabın yazım hikâyesini anlatmaya başlıyor. Tanıdığı, bildiği, özlediği meslektaşı Evrim Alataş’ı kendi gözünden anlatıyor. Onun ‘mağdur’ ya da ‘kurban’ dillerinden tamamen uzak yazdığı ufuk açıcı yazılardan bahsediyor. “Biz Evrim’in direncinden güç devşirdik, darısı sizin başınıza...” diyerek sonlandırıyor yazısını. Sonra ise gerçek bir direniş hikâyesi olan Evrim Alataş’ın öyküsünü anlatmaya başlıyor. 
Şaka gibi bir çocuk olan Evrim Alataş 1 Nisan 1976’da Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Gölpınar Köyü’nde dünyaya gelmiş. Onun doğduğu dönemde köyde erkek çocuklarına Stalin, Marx, Fidel gibi isimler takılırmış. Evrim’e ismi bir süre çeşitli kararsızlıklar nedeniyle verilememiş. Sonra, gittikleri doktor ona adını koymuş. Evrim Alataş doğduğu köyü yıllar sonra ‘Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer’ adlı romanıyla anlatmıştı. Gölpınar’da doğduktan yıllar sonra ailesi İstanbul’a göç eden Alataş için şehir büyük bir hayal kırıklığı olmuş, lakin o her şeyle olduğu gibi onunla da savaşmayı öğrenmiş. Gazetecilik hayatla bambaşka bir bağ kurmasını sağlamış. Lise biter bitmez ağabeyi Hüseyin’in çıkardığı Newoz dergisinde çalışmaya başlamış. Ardından pek çok yayının içerisinde bilfiil yer almış. 
Bütün bu cümleler gerçekten Evrim Alataş’ı anlatmak için yeterli olan cümleler değil. Kitapta Alataş’ı anlatan pek çok insanın hikâyelerine yer vermiş Burcu Karakaş. Arkadaşlarından, ailesinden Evrim Alataş’ı dinlemiş. Belli bir kronoloji ile dinlediği anıları sıraya dizmiş. Okudukça anlıyorsunuz ki kısacık bir kitabın içerisi çılgınca bir yaşama arzusu dile gelmiş, o yüzden sanırım dinlemesi de yazması da zor bir kitap olmuştur Burcu Karakaş için. 
Gazetecilik yıllarından kalan hikâyelerini derlediği ‘Mayoz Bölünme Hikâyeleri’, yakın tarihi anlattığı ‘Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer’ romanı ve senaryosunu yazdığı, yönetmen Miraz Bezar’ın çektiği ‘Min Dît’ (Ben Gördüm) adlı bir sinema filmi var Evrim Alataş’ın ama bütün bunların yanı sıra kulaktan kulağa yayılan bir inadı ve neşesi var.
Elinize alacağınız kitabı bu kısacık yazı ile anlatmak mümkün değil. Benim gibi Evrim Alataş’ı tanımamış ama pek çok insandan pek çok kez dinlemişler için hem gülüp hem ağlayarak okunan bir kitap. Şu zamanlara inat, şifa niyetine bir kitap.

NE OLMUŞ GÜLDÜYSEK 

İnat, neşe, direniş: Evrim Alataş

EVRİM ALATAŞ KİTABI
Burcu Karakaş
Ayizi Kitap, 2018
162 sayfa, 20 TL.

BAKMADAN GEÇME!