Ä°liÅŸkilerde incinir, iliÅŸkilerde iyileÅŸiriz!

Güncelleme Tarihi:

Ä°liÅŸkilerde incinir, iliÅŸkilerde iyileÅŸiriz
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 30, 2017 12:33

Bağlanmanın halleri üzerine bir roman olan ‘Işığın Yolu’nda Nilüfer Devecigil, anne-baba olarak bir ilişki yürütmeyi, bağlanmanın güvensizliğini, arızalı çiftlerin birbirini iyileştirmelerini Ayşenur ile Michael üzerinden anlatıyor; ‘İlişkilerde incinir, ilişkilerde iyileşiriz’ mesajı veriyor.

Haberin Devamı

Bir anne, adı Nur. Kızına ergenlik yılları boyunca ilişkilerde neden kimseye güvenemeyeceğini anlatıp duran, sayfalarca tavsiye veren buz gibi bir kadın.
Bir kadın, adı Ayşenur. Annesinin onun güçlü bir kadın olmasına dair ihtiyacını karşılamak için genç kızlık dönemini oğlanlarla ilişkiye girmekten kaçınarak geçiren ve sonunda aşka direnemeyen...
Evet o Nur’un kızı, Ayşenur. Âşık olduğu adam bir Amerikalı, Michael.
Dominant karakter, evladının aşkına karşın her şeyi yapar. Tehdit, manipülasyon, korkutma. Ama heyhat! Aşk engel tanımaz! Ayşenur, çantasını toplar, evi terk eder ve sevgilisiyle Amerika’ya gider.

Anne artık daha da taş kesilmiştir. Elbet o ‘taş kadın’ın da taş oluşunun bir hikâyesi var Nilüfer Devecigil’in ‘Işığın Yolu’ adlı kitabında. Ama burada başrol Nur’un değil Ayşenur’un. Karakteri bildiği pek çok özelliğinin mizacına yapışmış zehirli sarmaşık dalları olduğunu Michael ile ilişkisinde anlar kadın. Ve onlardan kurtulmanın yolunu arar, bulur. Bunun için ne geçmişi suçlar, ne onu yok sayar. Yaptığı, yaşadığı her şeyden anlam çıkarmayı başarmaktır.
İşte Işık, Ayşenur’un kendini bulduğu ilişkisinin meyvesidir. Ayşenur ve kızının yaşadıkları, geçmişteki anne-kız ilişkisine çıkıverir. Bu yolculuk ona yeni yeni şeyler öğretmeye devam eder. Nörobilim, felsefe, şiir, mindfulness, tasavvuf...

Haberin Devamı

Yazarımız Nilüfer Devecigil, pek çok annenin yakından tanıdığı bir isim. HT Hayat’ta yazdığı ‘Doğal Ebeveynlik’ yazılarıyla ebeveynlerin sorularına cevap bulan Devecigil, bu kez bir romanla karşımızda. ‘Işığın Yolu’ anne-baba olma halini, anne-baba olarak bir ilişki yürütmeyi, bağlanmanın güvensizliğini, karmaşıklığını, arızalı çiftlerin birbirini iyileştirmelerini Ayşenur ve Michael üzerinden anlatıyor.
Geçmişte annesiyle ilişkileri hiç de ideal olmayan bir kadın olduğunuzu düşünün. Artık bir bebeğiniz var ve hiç durmadan ağlıyor. Ne yapacaksınız? Çaresizliğiniz sizi delirtebilir. Bu durumda onu anlamanız gerekebilir, peki ama nasıl? Bugünün birbirinin her arızasını gördüğünde ‘terk etme’ ya da ‘ortadan kaybolma’yla sonuçlanan örneklerine inat, Nilüfer Devecigil, kahramanları aracılığıyla ‘İlişkilerde incinir, ilişkilerde iyileşiriz’ mesajı veriyor.

Haberin Devamı

Ne kadar güçlüydü çocukluğumuzdan yadigâr kalan bağlanma ilişkilerimiz? Nasıl işliyordu iliklerimize dek tüm o kalıplar, inançlar? Ebeveynlik sadece vermek mi? Çocuğunuzu korumak için sustuklarınız mı yoksa sessizliğiniz mi korkutucu olan? Kendi bağlanma yapımızı çocuklarımıza da geçiriyor muyuz, nasıl? İlişkide biri diğerini regüle ederken, sınırlarımızı hiçe saymamız neye mal oluyor? Bir insanın bizi kurtarmasına nasıl bağımlı oluyoruz? Ve o insan da sizi kurtarmaya... Bir çift ilişkilerinde nasıl büyür? Aşk, tehlikeye birlikte girmeye baş koymuş yolculara mı ihtiyaç duyar?
Tüm bu soruların peşinden gitmeyi ve faydalanmayı vaat eden bir kitap.

Haberin Devamı

IÅžIÄžIN YOLU                                     Â

Ä°liÅŸkilerde incinir, iliÅŸkilerde iyileÅŸiriz

Nilüfer Devecigil
DoÄŸan Kitap
236 sayfa, 21 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!