‘Hepmutsuz’ ülkesinden bir masal

Güncelleme Tarihi:

‘Hepmutsuz’ ülkesinden bir masal
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 16:45

Yunan çocuk ve gençlik edebiyatının ödüllü yazarı Vassilis Papatheodoro’dan okumaya, özgürlüğe ve umuda kanat çırpan masalsı bir roman.

Haberin Devamı

Bir ülkenin nedeni hatırlanmayacak kadar eski zamanlarda birbirine düşman olmuş ve bölünmüş iki bölgesi: Kuzey Hepmutsuz ve Güney Hepmutsuz. Onları sadece bulutlar bir araya getiriyor. Bu düşman ülkelerin mutsuz insanlarının kaderi bir gün yine bulutlardan gelen bir gizemle değişecektir. Gökyüzünde süzülen, sihirli bir kitaptan kopmuş sayfaları okuyan herkes kendi hayatına, ülkenin geleceğine ve iktidar tarafından saklanan gerçeklere dair ipuçları bulur. Okumanın pek hoş karşılanmadığı, neredeyse tümden unutulduğu her iki ülkedeki yöneticileri, askerleri ve din adamlarını bir korku sarar. Ya yüz yıllardır saklanan ‘Gerçeğin Kitabı’ da birgün ele geçirilirse?
Biri mülteci, biri hasta, biri evsiz ve diğeri arkadaşsız dört çocuk ve sadece askerlik yapmayı bilen dört genç asker ekseninde başlayan olaylar iki ülkenin tüm ‘hep mutsuz’ insanlarına uzanır. Çünkü okumak bilgiyi, gerçekleri ve cesareti beraberinde getirir. Cesaretse dalga dalga yayılır.
Yunan çocuk ve gençlik edebiyatının ödüllü yazarı Vassilis Papatheodoro’dan okumaya, özgürlüğe ve umuda kanat çırpan masalsı bir roman.

Haberin Devamı

KANATLI SAYFALAR

‘Hepmutsuz’ ülkesinden bir masal

Vassilis Papatheodorou
Resimleyen: Petros Bouloubasis
Çeviren: Fulya Koçak
Kelime Yayınları, 2016
128 sayfa, 20 TL.


‘Hepmutsuz’ ülkesinden bir masal


Nereye gitti bu guguk kuşu!

Feridun Oral’dan kapağını açar açmaz içine yuvarlanıverdiğimiz, hikâyesiyle resimlerinin yarıştığı ve ikisinin de birinci olduğu harika bir kitap: Guguklu Saatin Küçük Kuşu.
Köydeki küçük evinde yalnız yaşayan yaşlı saat ustası kuru ağaç dalları bulmak ve hayvanları beslemek için her gün ormana gider. Ama bir gün evin kapısını açık unutunca olanlar olur. Meraklı bir kedi kapıyı araladığı sırada duvardaki saatlerden birinden fırlayan kuş “guguk, guguk” diye ötmeye başlar. Kedicik kuşu gerçek zannedip üsüne atlayınca saat yere düşüp kırılır ve küçük kuş açık kapıdan uçup kaçıverir. Peki ama nereye gider?
Kitabın tabloyu andıran resimlerine gelince; yaşlı saat ustasının peşinden orman yollarına düşmek, evine misafir olup her biri ayrı bir sanat eseri olan guguklu saatlere dokunmak, hayvan yontuları arasında uykuya dalmak isteyebilirsiniz.

Haberin Devamı

GUGUKLU SAATİN KÜÇÜK KUŞU

‘Hepmutsuz’ ülkesinden bir masal

Feridun Oral
Yapı Kredi Yayınları, 2017
28 sayfa, 16 TL.

 

 

Ölmek nasıl bir şey?
Yaşayan en iyi öykücü ve yazarlardan biri olarak gösterilen, Times dergisi tarafından ‘Dünyadaki en etkili 100 kişi’ listesine seçilmiş olan George Saunders’ın merakla beklenen ilk romanı ‘Arafta’ dünyanın en gizemli sorusuna yanıt arıyor: Ölmek nasıl bir şey?
Arafta kalan kişi Amerikan İç Savaşı’nın kahramanı Abraham Lincoln’ın yedi yaşında hayatını kaybeden oğlu Willie Lincoln ve ona eşlik eden onlarca başka hayalet. Hepsi geriye dönmenin Willie ise huzura kavuşmanın peşinde. Yaşadığı büyük yas ile kendisinden beklenen liderlik görevi arasında duran başkanın deneyimi ise asıl can yakan soruyu çağrıştırıyor: “Sevdiğimiz her şey sonlanmak zorundaysa sevmeye ve yaşamaya nasıl devam ederiz?”
Dönemin Birleşik Devletleri arka planına anekdotlarla uzanan yazar ölüm, kayıp ve yas kavramlarına sıra dışı bir bakış getiriyor. Alışılmadık kurgusu ve sarsıcı anlatımıyla hayranlık uyandıran ‘Arafta’ genç ve yetişkin okurlarını bekliyor.

Haberin Devamı

ARAFTA

‘Hepmutsuz’ ülkesinden bir masal

George Saunders
Çeviren: Niran Elçi
Deli Dolu Yayınları, 2017
56 sayfa, 34 TL. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!