Halil Altındere 'Uzay Mültecisi'yle Londra Art Night’da

Güncelleme Tarihi:

Halil Altındere Uzay Mültecisiyle Londra Art Night’da
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2018 15:41

Londra’da düzenlenen güncel sanat festivali Art Night bu sene Ralph Rugoff küratörlüğünde ve Hayward Gallery işbirliği ile 7 Temmuz’da gerçekleşiyor. Bu yıl South Bank ile Battersea Enerji Santrali arasındaki rotaya yayılan çeşitli mekanların ev sahipliği yaptığı etkinliğe katılan sanatçılar arasında Halil Altındere de 'Uzay Mültecisi' adlı video enstelasyonuyla yer alıyor.

Haberin Devamı

2018 edisyonuyla ilk defa Thames Nehri’nin güneyine geçen Art Night’a davet edilen 12 proje arasında Halil Altındere’nin 'Space Refugee' (Uzay Mültecisi) yerleştirmesi de bulunuyor. Altındere’nin ilk kez 2016 yılında Berlin’de sergilenen; New York, Paris, Amsterdam ve St. Petersburg gibi şehirlerin ardından 15. İstanbul Bienali paralelinde Sadık Paşa Konağı’nda ve son olarak da Mart Buluşmaları kapsamında Sharjah’da gösterilen çok parçalı çalışması, “dünyada hiç kimse mültecileri istemiyorsa onları Mars’a mı yollayalım?” sorusundan yola çıkarak mültecilerin Mars’ta yaşayacakları bir gelecek kurguluyor. 1987’de uzayda yedi gün geçiren ve 2012’de sığınmacı olarak İstanbul’a yerleşen Suriyeli astronot Muhammed Ahmed Faris’in hikayesinden yola çıkan sergi, Cumartesi günü saat 18:00’dan itibaren The British Interplanetary Society’de izleyicilerle buluşacak. Sanatçı, Art Night’ın davetiyle ilk defa Londra’da sergilenecek Space Refugee seçkisine SAHA Derneği desteğiyle gerçekleştirdiği yeni üretimlerini de dahil ediyor. Rotayı takip edenler, the British Interplanetary Society’nin dış cephesi için özel olarak üretilen light-box ve Muhammed Ahmed Faris’in hiper realist büstü ile ilk defa karşılaşacak. 1933 yılında kurulan ve dünyadaki en eski uzay uçuş bilimleri yaygınlaştırma topluluğu olan merkezin daimi koleksiyonundan parçalar, bu proje dahilinde Space Refugee çalışmasındaki eserlere eşlik edecek. Sergi 15 Temmuz’a kadar açık kalacak.

Haberin Devamı

Art Night 2018’e davet edilen diğer sanatçılar arasında Lara Favaretto, Jeremy Deller, Cécile B.Evans, Yuan Goang-Ming ve Vajiko Chachkiani bulunuyor. Etkinliğin kamusal projeler, atölye çalışmaları ve performanslar için yaptığı açık çağrıya başvurarak kabul edilen 70 proje arasında Özge Topçu’nun Agora başlıklı katılımcı açık alan yerleştirmesi de yer alıyor.

Halil Altındere Uzay Mültecisiyle Londra Art Night’da

Art Night Hakkında

Londra’da yılda bir kez gerçekleştirilen güncel sanat festivali Art Night, her yıl önde gelen kültürel kurumlardan birini ve beraberinde bir küratörü Londra’nın farklı bir bölgesine davet ederek, o bölgenin tarihi, kültürü ve mimarisini inceleyen bir sergi projesi başlatıyor. Art Night, tarihinde ilk defa bu sene Thames Nehri’nin güney kıyısına geçiyor. Uç noktaları South Bank ile Battersea Enerji İstasyonu olarak açıklanan 2018 rotası, Vauxhall ve Nine Elms bölgelerinden geçiyor. Küratör Ralph Rugoff ve ekibi, bu senenin partner kurumu Hayward Gallery’nin de 50. yılına denk gelen etkinlik için dünyaca tanınan 12 sanatçıyla iş birliği yaptı.

BAKMADAN GEÇME!