Günahlarımızda yıkandık ama arınabildik mi?

Güncelleme Tarihi:

Günahlarımızda yıkandık ama arınabildik mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2018 21:59

Gazeteci Faruk Bildirici’nin ‘Günahlarımızda Yıkandık: Örneklerle Gazetecilik Meslek Etiği’ adlı kitabı Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’nin gazetecilik meslek etiği ile ilgili yazılarını, Türkiye basın tarihi ve evrensel gazetecilik deneyimleri ile harmanlayarak hazırladığı ‘Günahlarımızda Yıkandık: Örneklerle Gazetecilik Meslek Etiği’ adlı kitabı yayınlandı. Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan ‘Günahlarımızda yıkandık’ kitabı, bir yandan gazeteciliğin çeşitli alanlarındaki etik sorunlarına ışık tutarken, bir yandan da günümüz gazeteciliğini örnekler ve değişim sürecine ilişkin analizlerle aktarıyor. Bildirici ileride basın tarihini yazacaklara da belge bırakıyor.

Faruk Bildirici’nin, ‘Günahlarımızda yıkandık ama arınabildik mi’ sorusuna yanıt aradığı kitap, 45 bölümden oluşuyor. Dış habercilikten spor gazeteciliği, magazin gazeteciliği, ekonomi gazeteciliği, yargı-polis muhabirliği, sağlık haberciliği, internet gazeteciliği ve foto muhabirliğine kadar gazeteciliğin hemen her alanına ilişkin etik sorunlar ve ilkeler bölümler halinde inceleniyor. Ayrıca kitapta, davet gazeteciliği, köşelerin etik sınırları, özel hayatın korunması, dijital hafıza, medya efsaneleri, gazeteciliğin değişimi, hapsedilen basın özgürlüğü, kadın haberlerinde erkek dili, özel uçak gazeteciliği, ayrımcılık ve nefret söylemi, şiddetin sıradanlaşması, silahları övmenin cazibesi ve ölümlere saygı gibi başlıklar da bulunuyor.

GAZETECİLİĞİN MUTFAĞI
Bildirici, kitabı hazırlama amacını sunuş yazısında “Hürriyet’te sekiz yılı geçen okur temsilciliği (ombudsmanlık) deneyimimden damıttığım bu kitabın etik standartları örnekler üzerinden medya ve iletişim camiasına anlatmaya, gazeteciliğin mutfağını okurlara tanıtmaya, okurların medyaya daha farklı, daha bilinçli yaklaşmasına yardımcı olmasını umuyorum” diye özetledi. Sayıları 60’ı aşan iletişim fakültelerinde öğrencilerin gazetecilik etiğini daha çok teori üzerinden öğrendiklerine dikkat çeken Bildirici, “Oysa gençler teoriyi ve etik ilkeleri, Türkiye gazetecilik pratiğinden alınmış örneklerle birlikte sunulduğunda daha rahat kavrayabilir” dedi.

Gazetecilikte 38 yılı geride bırakan Bildirici’nin daha önce yayımlanmış ‘Gizli Kulaklar Ülkesi’, ‘Maskeli Leydi: Tekmili Birden Tansu Çiller’, ‘Üniforma Slogan Biber’, ‘Kuzum Bülent: Ecevit’e Aileden Mektuplar’, ‘Siluetini Sevdiğimin Türkiyesi’, ‘Anıtkabir Racon Zambak’, ‘Hanedanın Son Prensi: Mesut Yılmaz ve ANAP’lı Yıllar’, ‘Yemin Gecesi: Leyla Zana’nın Yaşamöyküsü’ ve ‘Serkis Bu Toprakları Sevmişti’ adlı dokuz kitabı bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!