Geçici listeden asil listeye geçti: UNESCO'ya seçildi

Güncelleme Tarihi:

Geçici listeden asil listeye geçti: UNESCOya seçildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2018 22:28

Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak nitelendirilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Bahreyn´de düzenlenen 42’nci Dünya Mirası Komite Toplantısı’nda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edildi. Göbeklitepe 6 yıldır geçici listedeydi.

Haberin Devamı

NEOLİTİK çağa ait dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olan Göbeklitepe, Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’nden asil listeye geçti.

Bahreyn’de düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı ve Şanlıurfa Valiliği’ni temsilen Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Başkanı Celal Uludağ katıldı. Göbeklitepe´nin UNESCO asil listesine kabul edilmesi sevinçle karşılandı. Tapınak kalıntıları ve 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğundaki insan heykeli gibi tarihi eserleri görmek isteyenler bölgeye akın ediyor.

1963’TE FARK EDİLDİ

1963’te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe’de, neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykelleri yer alıyor. Göbeklitepe, tarım ve hayvancılığa geçiş aşamasındaki son avcı grupları tarafından yapıldığı öngörülen dünyanın bilinen en eski kült ve en ilginç yapılar topluluklarının ortaya çıkarıldığı arkeolojik bir kazı alanı olarak biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!