Evin İyem artık beni karşılayamayacak

Güncelleme Tarihi:

Evin İyem artık beni karşılayamayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2018 12:21

Evin İyem’i yitirdik bu hafta başında. Evin Sanat Galerisi’nin sahibi olarak Türk resim sanatına önemli katkılarda bulundu.

Haberin Devamı

Her yıl genç kuşak sanatçıları için açılan Nuri İyem Resim Yarışması’nın açılış konuşmasını bana yaptırırdı Evin İyem. Genç ressamların yapıtlarını görmek beni mutlu ederdi. Bebek’teki Evin Sanat Galerisi’nin kapısında incelikli bir tavırla beni karşılar, açış konuşmasını yapmamı, ödül vermemi beklerdi. Sıradan bir ödül töreni değildi bu, birçok ressam ve edebiyat dünyasından dostlarla da burada buluşurduk.
Evin İyem, çok sevdiğim, saydığım Nuri İyem’in oğlu Ümit İyem’le evliydi. Nuri İyem için özel sergiler açar, yıldönümleri yapardı. Gerçi bütün ressamlara sevgisi, saygısı olan bir galeri sahibiydi. Galerinin ressamlarına özel ilgi gösterir, başka ressamların açılışlarında da onları ihmal etmezdi. Galericiliğin nasıl netameli bir iş olduğunu biraz olsun ben de bilirim. Açılan sergide yaşanan en küçük bir aksaklıktan, eksiklikten galerici sorumlu tutulur. Evin Sanat Galerisi düzenlediği bu yarışmalarla genç kuşağın uğradığı mekânlardan biri haline dönüşmüştü.
Her yıl TÜYAP Kitap Fuarı ile birlikte açılan Sanat Fuarı’nda Evin Sanat Galerisi’nin standında kendi sanatçıları kadar ödül kazanan genç ressamların da tablolarını sergilerdi. Yaptığı işe kendini adayanlardandı. Resim dünyasının ustaları kadar gençlerine de gösterilen ilgi, Evin İyem’in yaptığı işin nasıl da sorumluluğunu üstlendiğini gösteriyor.
Geçen kasımda açılan Sanat Fuarı’nda onu görmeyince, bir dost eksikliğinin hüznünü yaşadım. Çünkü o beni alır, görülmesi gereken başka stantlara da götürürdü. Böylece fuarın havasının bütün unsurlarını bana gösterirdi. Her galerinin bir özelliği vardır, buna ziyaretçi de sanatçı da dikkat eder. Belli bir çizgisi olmalıdır. Evin İyem, bu tip galericilerdendi. Artık bayrağı sanırım genç kuşak alacak. Osman İyem, bu çalışmalarda deneyim kazanmıştı. Hiç kuşkusuz TÜYAP Sanat Fuarı’nın düzenleyicisi, yöneticisi olan Ümit İyem de onu anmanın, anısını yaşatmanın, galeriyi devam ettirmek olduğunun bilincindedir. Artık Evin Sanat Galerisi’ne her gittiğimde, Sanat Fuarı’nın her açılışında gözlerim beni karşılayan o zarif hanımı arayacak. Rahmetle, sevgiyle anacağım onu.

BAKMADAN GEÇME!