Erlend Øye: Sakin ve sıcak

Güncelleme Tarihi:

Erlend Øye: Sakin ve sıcak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 10:38

Kings of Convenience’dan tanıdığımız Erlend Øye, bir süre önce taşındığı Sicilya adasında oluşturduğu yeni ekibi La Comitiva ile 19 Eylül’de Zorlu PSM’ye sıcak bir Akdeniz esintisi getirmeye hazırlanıyor. Øye, konserlerinde eski şarkılarını aralara serpiştirmeyi ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

 

Erlend Øye ve Eirik Glambek Bøe’dan oluşan Kings of Convenience’ı, bir bahar günü yemyeşil bir parkta hiçbir şey yapmama hakkını keyifle kullandıkları bir müzik videosuyla hatırlıyoruz. O videoda akustik gitarlar, fısıltılı vokaller ve yumuşak davul ritimleri eşliğinde ‘sessizlik ve sakinliği’ de kutsuyor gibiydiler. 2001 yılında yayınladıkları albümlerine ‘Quiet is the New Loud’ ismini vererek bu tavrı bir bakıma da ölümsüzleştirmişlerdi aslında. Grubun yarısı Erlend Øye, yıllar içinde bu ‘sakin’ duruşu Kings of Convenience hatlarından çıkararak farklı projelere, seslere aktardı ve yolun sonunda kocaman bir ses havuzu inşa etti. Bu havuzda öne çıkan projelerden biri kuşkusuz Kings of Convenience kadar popülerleşen The Whitest Boy Alive, bir diğeri ise son yıllarda güçlerini birleştirdiği La Comitiva.

Haberin Devamı

Solo işlerini de hesaba katarsak heybesini şimdiye kadar pek çok sesle dolduran Øye’yi anlamak için müzikal geçmişini kurcalamak ve projelerini birer eklektik yapı haline getirişini izlemek gerek. Örneğin The Whitest Boy Alive, Øye’nin ‘sakin’ paletine elektro pop ögelerini eklediği bir projeydi. 2003 yılında elektronik müziğe ilgisi nedeniyle kaydettiği ilk solo albümü ‘Unrest’le benzeşen bu projenin şarkıları, bugün barların hit listelerinde hâlâ mevcut. Röyksopp ve DJ Hell’le ortak çalışmalar da yapan Øye’nin bir dönem DJ-Kicks serisi altında Avrupa kulüplerinin kabinlerini ele geçirmişliği de var. İkinci solo albümü ‘Legao’ için ise reggae grubu Hjalmar ile çalışan müzisyen, bu anlamda müzikal sınırlarını genişletmeye de devam etmişti.

“Şimdi sırada ne var?” diye soranlaraysa Øye’nin cevabı Akdeniz’den geldi. 2012 yılında annesiyle Sicilya’ya taşınan müzisyen, sıcak iklimiyle bilinen adanın havasını da taşıyan ‘La Prima Estate’ single’ıyla ortaya çıktı. Kaygısızca mutlu hissettiren bu şarkıda Øye’yi organik bir şekilde tamamlayan üç kişilik ekip La Comitiva’nın rolü de büyük. Konser esnasında ukulelesini elinden düşürmeyen müzisyen, şarkıların bir kısmını İtalyanca söylüyor. Yine beklenmedik bir projeyle karşımıza çıkan Øye, bu hafta bir süredir serin havanın etkisi altında olan İstanbul’a, ekibi La Comitiva ile sıcak bir dalga getirmeye hazırlanıyor. 19 Eylül’de Zorlu PSM’de sahne alacak grup, adadan çıkma yepyeni parçalar çalacak. Ancak bu konser aynı zamanda Kings of Convenience ve The Whitest Boy Alive’ı özleyenler için zaman tüneli görevi görebilir. Zira Øye, konser boyunca eski şarkılarını aralara serpiştirmeyi ihmal etmiyor. Øye’yi başından beri takip edenler için nostaljik bir konser olabilir.

Haberin Devamı

Erlend Øye & La Comitiva, fizy İstanbul Müzik Haftası kapsamında 19 Eylül Çarşamba saat 2.30’da Zorlu PSM’de.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!