Edebiyatın büyük ismine veda

Güncelleme Tarihi:

Edebiyatın büyük ismine veda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 11:08

Amerikan edebiyatının önde gelen isimlerinden, dünyaca ünlü yazar Philip Roth 85 yaşında hayata veda etti.

Haberin Devamı

Pulitzer, National Book Award ve Man Booker gibi önemli ödüllerin de sahibi olan Amerikalı yazar Philip Roth'un ölüm nedeninin kalp yetmezliği olduğu açıklandı. Otuzdan fazla eseri bulunan Philip Roth, 1959’da kaleme aldığı ilk kitabı ‘Güle Güle Colombus’ ve ‘Patrimony’, ‘Pastoral Amerika’, ‘Nemesis’, ‘Öfke’ isimli kitaplarıyla tanınıyor.
Eserlerinde Amerikan toplumun sosyal sorunlarını değinen yazar din, ölüm ve anti-semitizm gibi konular üzerine yoğunlaşmış, Yahudi aile hayatı, cinsellik ve Amerikan ideallerinden ilham almıştı. Roth, ‘Pastoral Amerika’ kitabıyla 1998 yılında Pulitzer Ödülü’nü kazanmıştı.
2012 yılında mesleğine son verdiğini açıklayıp yazmaya yetecek zihinsel ve bedensel gücü bulamadığı için emekliliğe ayrıldığını söyleyen Roth, son söyleşilerinde vaktini okuyarak ve izleyerek geçirdiğini, yazmadan mutlu olmayı öğrendiğini anlatmıştı.

Haberin Devamı

KİMDİR?
19 Mart 1933’te New Jersey’in Newark kentinde doğmuştur. Bucknell Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Chicago Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi görmüştür. Ardından Chicago’da İngiliz edebiyatı, Iowa ve Princeton Üniversitelerinde yaratıcı yazarlık dersleri vermiştir. 1959’da, altı öyküsünü bir araya getirdiği ilk kitabı ‘Goodbye Columbus’ yayımlanmıştır (Kucak Dolusu, Çev. Ülkü Tamer, Sander Yayınları, 1971). ABD’li Yahudilerin yaşamını son derece kişisel, keskin ve ironik bir dille tasvir ettiği bu kitapla Roth, 1960’ta Ulusal Kitap Ödülü’nü almıştır. Ardından iki roman yazmıştır: 1962 tarihli Letting Go (Libby, Çev. Seçkin Selvi, Sander Yayınları, 1973) ve 1967’de yayımlanan When She Was Good. Şöhret ise 1969’da, ABD’nin nezih edebiyat çevrelerini karıştıran Portnoy’s Complaint (Portnoy’un Feryadı, Çev. Özden Arıkan, Ayrıntı Yayınları, 1999) ile gelmiştir. Bilinç akışı tekniğinde eşsiz bir monolog olarak nitelenen bu eser, çağdaş Amerikan edebiyatının en komik, en unutulmaz karakterlerinden birini yaratmıştır.
1972’de Ernest Lehman tarafından aynı adla sinemaya uyarlanan Portnoy’dan sonraki kitaplarında Roth, hep değişik anlatım teknikleri denemiş, her seferinde değişik konulara el atmış ama ana temalarından ya da ‘takıntıları’ndan hiç uzaklaşmamıştır: Yahudi olmak, erkek olmak, bir ananın oğlu olmak, aydın olmak; ve bütün bunlardan doğan her türlü marazilikle uğraşmaya devam etmiştir. (Kaynak: www.ayrintiyayinlari.com.tr)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!