Darbeden sonra bestseller olan kitap

Güncelleme Tarihi:

Darbeden sonra bestseller olan kitap
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 28, 2018 12:21

Bazı kitapların gündeme gelip çok okunmalarının ilginç hikâyeleri vardır. Grigoriy Petrov’un yazdığı ve M. Türker Acaroğlu’nun dilimize çevirdiği ‘Ak Zambaklar Ülkesinde’nin hikâyesi buna ilginç bir örnektir.

Haberin Devamı

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin meşhur ettiği kitap hangisidir, bilir misiniz?
M. Türker Acaroğlu tarafından dilimize çevrilen Grigoriy Petrov’un yazdığı ‘Ak Zambaklar Ülkesinde’ kitabı.

Darbeden sonra, darbeyi yapan askerlerden oluşan Milli Birlik Komitesi üyeleriyle röportajlar yapıldı.
Hepsinin de okuyup etkilendiği tek kitap vardı: ‘Ak Zambaklar Ülkesinde’. Finlandiya’nın durumu ile ilgili kitap onlara göre bir çözüm sunuyor, bir yönetim programı oluşturuyordu. Röportajları yapan isim ise dünya edebiyatının ustalarından Yaşar Kemal’di. O dönemde yazarın Cumhuriyet gazetesinde röportajları çıkıyordu.

Daha sonra 14’ler meselesi çıktı, komite bölündü, onlara başka görevler verildi. Bir süre sonra da üyelerle konuşmalar tamamlanmadan röportajlar kesildi.

Haberin Devamı

Bugün kitap 30’a yakın yayınevinin listesinde yer alıyor. Dağıtıcıların verdiği bilgiye göre en çok satan Koridor Yayınları’nın çevirisi. Acaroğlu’nun çevirisi de Timaş Yayınları arasında satılıyor.
Remzi Kitabevi’nin çıkardığı kitabın kapağında ise şöyle bir yazı var:
‘Atatürk’ün önerdiği kitap’.

Çeviriler, ‘Beyaz Zambaklar Ülkesi’, ‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde’, ‘Beyaz Zambaklar Ülkesi Finlandiya’ adıyla da yayımlandı.

Petrov, kitabı 1923’te yazdı, Finlandiya’nın durumundan yola çıkarak bir ütopyayı kitabında işledi.
M. Türker Acaroğlu, 1915’te doğdu, 2016’da aramızdan ayrıldı.

Yayın dünyasında bir dostluğumuz da oldu. Cumhuriyet gazetesinde yeni çıkan kitapları yazıyordum, başka yere geçince sütunu Acaroğlu sürdürdü. Bir çok kitap yayımladı.
22 yıl, Ankara Caddesi’ndeki Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları’nın üst katındaki yerde Derleme Müdürlüğü yaptı, oradan emekli oldu.

Arşiv ve derleme konusunda çok önemli çalışmalar yaptı. Onu da rahmetle anıyorum.
Amacımızı bir kez daha hatırlatalım: Bunca baskı yapan, tarihi bir misyonu da olan ‘Ak (Beyaz) Zambaklar Ülkesinde’yi okuyun.

Darbeden sonra bestseller olan kitap
   Â
Darbeden sonra bestseller olan kitap

BAKMADAN GEÇME!