Çok kuzeyde bir yer

Güncelleme Tarihi:

Çok kuzeyde bir yer
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2019 13:27

Çekimleri Kanada’nın kuzey kutup bölgesinde gerçekleştirilen TRT yapımı '67º 49’ 32’’ Kuzey'belgeseli, 16 Mart Cumartesi günü saat 17:15’te TRT Belgesel kanalında izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

 

TRT yapımı olan ve çekimleri Kanada’nın kuzey kutup bölgesinde gerçekleştirilen '67º 49’ 32’’ Kuzey' belgeseli, 16 Mart Cumartesi günü saat 17:15’te TRT Belgesel kanalında izleyiciyle buluşacak. Aynı kanalda 18 Mart Pazartesi saat 21:30’da, belgeselin tekrar yayını olacak.
Belgesel, nüfusunun büyük bölümü yerli halk İnuitlerden oluşan, yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı Kugluktuk’ta geçiyor. Fransa vatandaşı Mathieu Dumond, 17 yıldır “Evim” dediği bu kasabada, İnuit eşi ve 5 yaşındaki oğluyla birlikte yaşıyor. Yaban hayatı biyoloğu olarak çalıştığı, dünyanın en zorlu bölgelerinden biri olan bu topraklarda, aynı zamanda geniş yabanıl alanların ve yaban hayvanlarının çekimlerini yapmaya çalışıyor.
Mathieu’nun bu çabasını iki farklı mevsimde takip eden TRT ekibi, onun aile yaşamına, İnuit akrabalarıyla ilişkisine ve Kugluktuk halkının yaşamına da tanık oluyor. Mathieu’nun yaşadığı çevreyi belgeleme amacı, artık her zamankinden daha önemli. Çünkü onun çok sevdiği bu dünya, iklim değişikliği nedeniyle şimdiden büyük tehlike altında.
Mathieu’nun öyküsü, yalnızca bir kişinin değil, tehdit altındaki doğal yaşamı ve kültürüyle, dünyanın en önemli coğrafyalarından birinin öyküsü.
TRT’de yaban hayatı belgeselleri yapan ekip, yönetmen Ece Soydam ve kameraman Erol Yazıcı, bu zorlu bölgedeki çekimlerde de birlikte çalıştı. Ekibe yeni katılanlar ise, kameraman Selçuk Karaçam, ekibin bölgede olmadığı dönemlerde de çekim yaparak yönetmenliği ve kameramanlığı paylaşan Mathieu Dumond ve Ankara ekibine katılan yapım ve yönetim yardımcısı Hava Sare Güneş oldu.
Belgeselin ilk televizyon yayınının ardından, Nisan ayı içinde Kanada Büyükelçiliği’nin katkılarıyla çeşitli etkinlikler de düzenlenecek. TRT ekibinin ve Kugluktuk’tan Ankara’ya gelecek olan Mathieu Dumond’un katılımıyla, Fransız Kültür Merkezi’nde belgesel gösterimi, söyleşi ve fotoğraf sergisi gerçekleştirilecek.

Çok kuzeyde bir yer

Çok kuzeyde bir yer


BAKMADAN GEÇME!