Çocukların ana mesleÄŸi hayalcilik

Güncelleme Tarihi:

Çocukların ana mesleği hayalcilik
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 18, 2019 11:23

Alla Hutnichenko'nun kaleme aldığı 'Sıra Dışı Meslekler'de anlatılan mesleklerin her biri birbirinden eğlenceli, tatmin edici ve ufuk açıcı.

Haberin Devamı

Çocukların gelecekteki mesleklerine dair kehanetlerde bulunmak adettendir. Tabii ki doktorluk, mühendislik ve avukatlıktan aşağısı asla kurtarmaz. Allahtan bunlara son zamanlarda genetik, yazılım, üst düzey yöneticilik gibi meslekler eklendi de ebeveynlerin 'gözde meslekler' skalası biraz genişledi.

Elbette bunları umut etmekte bir kötülük yok ama çocukların her etkinliğine yirmi yıl sonraki 'özgeçmişine' yapılan yatırım gözüyle bakanlar, iki üç yaşlarından itibaren IQ saptaması yapanlar, zorla deha olunacağını zannedenler de yok değil.
Neyse ki çocukların cephesinde işler böyle yürümüyor. Bizler, bilhassa misafirlerin yanında, bilim insanı olacağını söylemek suretiyle göğsümüzü kabartmalarını umarken onların hoplaya zıplaya kovboy yahut itfaiyeci, saçlarını savura savura kuaför ya da dansöz olacaklarını ilan etmeleri çocukluğun şanındandır.

Haberin Devamı

İşte bu nedenle çocukların Alla Hutnichenko tarafından yazılıp Yuliia Kolomoties tarafından özenle resmedilmiş olan Sıra Dışı Meslekler adlı kitabı bayıla bayıla okuyacaklarını söyleyebilirim. Ne de olsa onlar için ilginç meslekler heyecan, eğlence ve macera demek. Meslek denen şey tüm bunları sağlamıyorsa neden yapılsın ki zaten?

Kitapta bizleri büyünce ne olacağına bir türlü karar veremeyen Deniz karşılıyor. Şu sıralar bir panda kucaklayıcı ve köpek yetiştiricisi olmak arasında gidip geliyor. Emin olduğu tek şey ileride sıra dışı bir meslek edineceği. Çünkü Deniz’in ailesi inanılmayacak kadar hayalci, birbirinden ilginç, faydalı ve eşsiz mesleklere sahip insanlardan oluşuyor. Babası bir fosil bilimci, annesi çiçekçi, büyükbabası çay tadımcısı. Pizza ustası, cam üfleme sanatçısı, işaret dili çevirmeni bile var aralarında.
Kitap her mesleği görseller eşliğinde, iş ortamında kısa bir metinle tanıttıktan sonra o meslekte kullanılan araç gereçlere geçiyor. Ardından, örneğin çiçekçilikten sonra çeşit çeşit çiçekleri, köpek yetiştiriciliğinden sonra köpek türlerini tanıyoruz. Bazı meslekleri ise bulmaca ve etkinlikler izliyor.

Anlatılan mesleklerin her biri birbirinden eğlenceli, tatmin edici ve ufuk açıcı.
Deniz’in işi çok zor anlayacağınız, hangi mesleği anlatsa ileride onu olmaya karar veriyor. En son hava balonu pilotu olmak istiyordu mesela ve bu kararı da her an değişecek gibi görünüyordu. Hiç önemli değil bence. Mühim olan daha bu yaşta sarsılmaz kararlar vermek değil bambaşka diyarlara girip çıkabilmek, farklı hayatlara, farklı insan hikâyelerine merak duyabilmek, hayata hep hayretle bakabilmek. 'Sıra Dışı Meslekler' en çok da bu yüzden okunası; meslekleri tanıtmanın ötesinde çocukların asıl işinin gücünün hayalcilik olduğunu, hayal kurmanın güzelliğini hatırlattığı için.

Haberin Devamı

Â

Çocukların ana mesleği hayalcilik

SIRA DIÅžI MESLEKLER
Alla Hutnichenko
Resimleyen: Yuliia Kolomoiets
Çeviren: Nilay Kaya
Final Kültür Sanat, 2019
80 sayfa, 25 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!