Ceydi’yle kim korkar matematikten!

Güncelleme Tarihi:

Ceydi’yle kim korkar  matematikten
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 15:03

Okumayı yeni öğrenmiş çocuklara matematiği sevdirmeyi hedefleyen ‘Ceydi ile Matematik Öğreniyorum’ serisinde matematikten ve kazanımlardan çok daha ötesi var...

Haberin Devamı

Ceyden Casaretto’nun hem yazıp hem resimlediği, Doğan Egmont’tan çıkan ‘Ceydi ile Matematik Öğreniyorum’ serisi, okumayı yeni öğrenmiş günümüz çocuklarına matematiği sevdirmeyi hedefleyerek hazırlanmış. Dört kitaptan oluşan serinin tamamı ikinci sınıf matematiği kazanımlarını işliyor. Ancak bu sizde serinin bundan ibaret olduğu izlenimini yaratmasın. Matematikten ve kazanımlardan çok daha ötesi var Ceydi’de. Her şeyden önce Ceydi iletişimi kuvvetli, meraklı, arkadaş canlısı ve sorumlulukları olan bir çocuk. ‘Harikalar Fırını’nda akrabaları Fiko Amca’nın fırınını merak ediyor ve hafta sonu bir gününü orada çıraklık yaparak geçiriyor. Çeşit çeşit ekmekleri raflara diziyor, eşit parçalara ayırıyor, paketliyor Ceydi ve fırından eve sadece öğrenmek istediği her şeyi öğrenerek değil, bir de elinde kocaman bir paketle dönüyor.

Haberin Devamı

Ceydi’yle kim korkar  matematikten


‘Kumdan Kale Şampiyonu’nda, ailesiyle tatile çıkıyor. Yola çıkmadan önce çantasını kendi hazırlıyor, kumdan kale yapmak için tüm malzemelerini yanına almayı unutmuyor. Plaja gider gitmez de hemen kendisi gibi kale yapmayı seven arkadaşlar ediniyor ve hep birlikte yarışma düzenliyorlar. Ceydi yeteneklerinin farkında olsa da onun için önemli olan rekabet değil eğlenmek. Arkadaşlarıyla kaleler yaparak harika bir gün geçiriyor. ‘Makarna Ustası’nda ise babası ile birlikte el yapımı makarna yapmayı öğreniyor. Bu kitapta çocukla yemek yapan ebeveyn olarak babayı gördüğümüz için ayrıca tebrik etmek gerekiyor Casaretto’yu.

Ceydi’yle kim korkar  matematikten

Çünkü toplumsal cinsiyet normlarını kırmak, bu bilinci çocukluktan itibaren kazandırmak çok önemli ve buna başlamak için en iyi yerlerden biri de kesinlikle çocuk kitapları. Ceydi ile babası büyük bir sabırla makarna hamurunu yoğurup makineden geçiriyorlar. Sosunu da sıfırdan birlikte yapıyorlar. Ortaya çıkan sonuca annesi bayılıyor. Ceydi en sonunda evde yapılan her şeyin tadının bir başka olduğunu da öğreniyor. ‘Oyun Arkadaşı’nda da bahçelerinde yavru bir kedi bulup adını Kraliçe koyuyor Ceydi. Anne ve babası ile birlikte Kraliçe’ye bahçede bir kulübe yapıp onu birlikte veterinere götürüyorlar. Geceleri kulübede kalan Kraliçe gündüzleri evde Ceydi’nin en yakın arkadaşı oluyor; birlikte misket yuvarlıyor, saklambaç oynuyorlar. Ancak Ceydi’den daha hızlı büyüyor Kraliçe ve bir gün ortadan kayboluyor. Kısa sürede ise yeniden ortaya çıkıyor ama büyük bir sürprizle. Ceydi Kraliçe’yle hayvan sevgisini ve dostluğunu tanıyor.
Ceydi’nin maceraları, okurun merakını hep zinde tutuyor. Her kitapta yeni bir hobi edinen, oyun oynayan ve sorumluluk alan Ceydi, Casaretto’nun sıradışı çizimleriyle de benzerlerinden ayrılıyor. Çocuk ruhunu çok iyi anlayan, okurları cezbedeceğine gönülden inandığım tarzı o kadar naif ve eğlenceli ki karakteri ve öyküleri bambaşka bir noktaya taşıyor. Tüm bunların yanında matematik kazanımlarına da öyle nüansla dokunuyor ki, ‘Harikalar Fırını’nda kesirleri, ‘Kumdan Kale Şampiyonu’nda geometrik şekilleri, ‘Makarna Ustası’nda ölçüleri, ‘Oyun Arkadaşı’nda ise doğal sayıları da işlediğini fark etmiyorsunuz bile. İşte tam da bu sebeple Casaretto Ceydi’yle matematik seven ya da sevmeyen tüm çocukların kalbini fethetmeye aday.

BAKMADAN GEÇME!