Celil Refik Kaya gitara âşık olmanızı sağlayacak

Güncelleme Tarihi:

Celil Refik Kaya gitara âşık olmanızı sağlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2017 17:14

Bu akşam Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solisti olarak iki Türkiye prömiyerine imza atacak Celil Refik Kaya’nın uluslararası klasik gitar dünyasında fenomen haline geldiğinin bu ülkede kaç kişi farkında?

Haberin Devamı

Millet olarak klasik gitar dünyasına yeni bir yıldız armağan ettiğimizin bu ülkede kaç kişi farkında acaba? Üniversiteden mezun olana kadar Türkiye’de sürdürdüğü eğitim hayatı boyunca klasik gitar camiamızda adından mütemadiyen hayret ve şaşkınlıkla bahsedildiğine ben şahidim. Son beş yıldır yaşamını sürdürdüğü ABD’de ise ününü her geçen gün artırıyor; birbiri ardına kazandığı yarışmalar, verdiği konserler, çıkardığı albümler ve bestelediği eserler sayesinde. Birçok karpuzu daha 26 yaşında iki koltuğuna sığdırabilmeyi başarmış klasik gitar dünyasının bu harika çocuğunun ismi Celil Refik Kaya.

1991 doğumlu genç gitar virtüozumuz Celil Refik Kaya, 10 Mart Cuma günü saat 20.00’de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Rengim Gökmen yönetiminde vereceği konsere konuk olup iki eserin Türkiye prömiyerini yapacak. Kaya’nın solist olarak çalacağı Roberto Sierra’nın ‘Folias’ ve Manuel Ponce’un ‘Concierto del sur’ adlı eserlerinin yanı sıra konserde Şostakoviç’in 6. Senfoni’si de seslendirilecek. Ankaralı klasik gitarseverler bu konseri kesinlikle kaçırmamalılar.

Haberin Devamı

Son yıllarda büyük bir ivme kazanarak dünyada da isminden söz ettirmeye başlayan Türk klasik gitar yorumculuğunun altın gençlerinden biri olan Celil Refik Kaya, yaşamını ABD’nin Teksas eyaletine bağlı Austin şehrinde sürdürdüğü için onu sahnelerimizde her an izleyebilmek öyle kolay değil artık. Konser sanatçılığının yanında Austin’deki Butler Müzik Okulu’nda akademik kariyer de yapan Kaya, Teksas Austin Üniversitesi ve New York Mannes Müzik Okulu’nda okumadan önce Mimar Sinan GSÜ Devlet Konservatuvarı öğrencisiydi. Kaya’nın İstanbul’daki hocaları olan Soner Egesel, Raffi Arslanyan ve Yusuf Doğan Büyüköğüt ondaki cevheri görüp işlemek için çırpınan ilk isimler aynı zamanda. Kaya aynı okulda ders veren Mehmet Nemutlu’yla ise bestecilik üzerine çalışmış.

Celil Refik Kaya gitara âşık olmanızı sağlayacak

Celil Refik Kaya aynı zamanda bir ‘yarışma canavarı’. Girip de kazanmadan çıktığı yarışma neredeyse yok. 2012 yılında birincilik ödülü aldığı JoAnn Falletta Uluslararası Gitar Konçertosu Yarışması, aralarında en önemli olanlarından biri. Kaya, ABD’de katılıp zaferle ayrıldığı birçok başka yarışmanın dışında Sofya, Viyana ve İstanbul’daki yarışmalardan da hep ödülle dönmüş.

Haberin Devamı

Naxos’tan solo gitar kaydı

Celil Refik Kaya müzisyen bir aileden geliyor. İlk derslerini babası Rebabi Mehmet Refik Kaya’dan alıyor. Klasik Türk müziğinin yoğun biçimde teneffüs edildiği bir ailede yetişen genç virtüozumuz bu etkilenmeden olsa gerek aynı zamanda çok da güzel ut çalıyor ama bu yönünü kamuoyu önüne taşıdığı pek söylenemez. Kaya konservatuvarda aldığı eğitimi sırasında klasik gitara yöneliyor ve kısa zamanda kat ettiği olağanüstü mesafe hocası Soner Egesel’e 2003 yılında yapılan bir röportajda şu sözleri söyletiyor: “Bence Celil, Türkiye’den dünya çapında çıkacak ilk gitarist.” O da zaten aynı röportajda hedefini baştan büyük koymuş: “Dünyaca ünlü bir gitarist olmak.” Kaya’nın bu genç yaşında imza attığı başarılardan biri de, geçen yılın sonunda dünyanın en büyük klasik müzik kayıt markası olan Naxos’tan, Arjantinli besteci Jorge Morel’in eserlerini çaldığı bir solo gitar kaydı çıkarmış olması. Kaya’nın gitarını ayrıca babasının 2005 tarihli Kalan Müzik kaydı ‘Ruhnüvaz’da da dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ankara’da iki adet Türkiye prömiyeri yapacak olan Celil Refik Kaya’yla daha önce tanışmadıysanız YouTube üzerinde pek çok kaydını izlemeniz mümkün. Bunların pek çoğu, on binlerce kez izlenmiş ve Kaya’nın isminin uluslararası klasik gitar dünyasında fenomen haline gelmesinde etkisi olmuş kayıtlar. Kişisel favorim, Kaya’nın, Granados’un ‘Valses Poeticos’ adlı 12 dakikalık eseri için yaptığı gitar düzenlemesi. Teknik bakımdan kusursuzluğu geçtim, Kaya’nın çalgısından elde edebildiği renkler, piyanistleri bile kıskandıracak zenginlikte. Bir izleyicinin kaydın altına yazdığı şu yorumu, bir müziksever olarak ben de paylaşabilirim: “İşte gitara âşık olmanızı sağlayacak bir yorum.”Celil Refik Kaya’nın yorumlarını dinlediğinizde klasik gitara çok daha farklı bir gözle bakmaya başladığınızı hissedeceksiniz...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, şef Rengim Gökmen, solist Celil Refik Kaya, 10 Mart Cuma saat 20.00, CSO Konser Salonu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!