Bursa’da kar değil caz tatili

Güncelleme Tarihi:

Bursa’da kar değil caz tatili
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 16:20

Bursa’da düzenlenen 2. Nilüfer Caz Tatili’nin programında Erik Truffaz, Ara Dinkjian ve Bilal Karaman gibi caz sevenleri heyecanlandıracak isimler var.

Haberin Devamı

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği 2. Nilüfer Caz Tatili, bu yıl Avishai Cohen’le açıldı diye duyarsanız, inanmayın! Festival, Cohen konserinden bir saat önce Murat Meriç performansıyla başladı. Duymuşsunuzdur, Meriç bu yıl ‘100 Şarkıda Memleket Tarihi’ kitabıyla, 1993’ten bu yana verilen Dünya Kitap Dergisi Yılın Telif Kitabı Ödülü’nü almıştı. Yani, hem müzik konusunun ehlidir hem de iyi bir DJ’dir. Konuklara ‘Türkiye’den Caz Manzaraları’ sunarak keyifli bir yolculuğa çıkarmış diyorlar.
Avishai Cohen festivalin büyük yıldızlarından biriydi. Aslında İsrailli cazcının adı, enstrümanında dünyanın en iyileri arasında geçer. Notaların havada uçuştuğu bir evde hem klasik, hem geleneksel müziğin aşinası olan, dokuz yaşında piyanoya başlayan Cohen, hiç güvencesi olmadan 22 yaşında New York’a giderek caz dünyasına cepheden daldı. Kısa sürede kendini o dünyanın göbeğinde buldu. Nilüfer Caz Tatili dinleyicileri konserden öyle memnun kalmış ki, zaman zaman danslarıyla ona eşlik de etmişler.

4 Şubat’ta (Bursa Akademik Odalar Birliği Salonu, 20.30) gene çok iyi tanıdığımız, sık sık sahnede gördüğümüz bir cazcı, dörtlüsüyle Nilüfer’de sahneye çıkacak: Erik Truffaz. İsviçre’de doğan Fransız trompetçi Truffaz, elektronika, drum’n’bass ve hip-hop’ı cazla harman eden, gerçekten de başkalarına benzemeyen bir sanatçıdır. Blue Note’tan ikinci albümü ‘The Dawn’ ile uluslararası arenada kendine bir yer edinmişti. ‘Bending New Corners’ ise Fransa’da ona Gümüş Plak kazandırdı. Blue Note gibi prestijli plak şirketlerinden 20’den fazla albüm çıkardı. Birlikte çalıştığı kişiler arasında İlhan Erşahin ile Hüsnü Şenlendirici de var. Truffaz, eleştirmenlerin de ilgiyle izlediği seçkin, sürprizlerle dolu bir cazcıdır.

Aslında bu listede benim favorim Türkiye’de iki ya da üç kere dinleme fırsatı bulduğum Ara Dinkjian. Ama çok beğendiğim bir Türk cazcıdan da kısaca söz edeyim diyorum. Gitar çalmaya 11 yaşındayken başlayan Bilal Karaman, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nden mezun. 2009’da Nardis Caz Gitar Yarışması’nda birinci oldu. Gerçi burada, en azından müzik çevreleri içinde yeterince tanınıyordu ama 19. İstanbul Caz Festivali’nde Marcus Miller ile gerçekleştirdiği performansla herkesin dikkatini çekti. Sadece yeteneği, performansıyla değil, kendine güveniyle de. Bilal Karaman, 8 Şubat’ta (Nâzım Hikmet Kültürevi, 20.30) sahneye ‘Manouche Alaturca’ projesiyle çıkacak. Son zamanlarda gitgide daha fazla ilgi çekmeye başlayan Manouche/Gypsy Jazz’i bizim melodilerimizle buluşturuyor. Onu da dinleyemedim; oysa Kevser Hanım’ın meşhur ‘Nihavend Longa’sının yanı sıra popüler alaturka parçaları, neşeli swing ritmleriyle yorumluyormuş. İlham kaynağı da 1930’lu yıllarda klasik Fransız melodilerini swing ritmleriyle ayarlayan eşsiz Django Reinhardt.

Ermeni müziğinin efsanesi
Gelelim 12 Şubat 20.30’da Nâzım Hikmet Kültürevi’nde sahneye çıkacak Ara Dinkjian’a... Onun da neredeyse bir ayağı burada. Son yıllarda hayli sık geliyor İstanbul’a. Ama biz onu kurucusu olduğu Night Ark grubunun CD’leriyle tanıyoruz. Sevgili arkadaşım Arto Tunçboyacıyan da ekibe dahil olduğu için hem CD’leri kolayca elde etmiş hem de Ara ile tanışma fırsatı bulmuştum. Gerçi çeşitli enstrümanları çalmayı öğrenmiş (piyano, gitar, darbuka, klarnet gibi), cümbüş icracısı olarak da kendine isim yapmıştır ama Ermeni geleneksel müziğinin yaşayan efsanesi Onnik Dinkjian’ın oğlunun asıl enstrümanı, uttur. Ut çalmayı babasından öğrendi, onun udunu çalarak öğrendi. Ermenistan adına dünya çapında ut festivallerine katıldı. 13 farklı dilde söz yazılan bestelerini yorumlayanlar arasında Sezen Aksu ve Eleftheria Arvanitaki var. Sezen Aksu’nun ‘Sarışınım’ adıyla seslendirdiği bestesi ‘Homecoming’, 2004 Atina Olimpiyatları’nın resmi müziğiydi. Türkiye’de Aksu dışında onun parçalarını yorumlayanlar arasında Ahmet Kaya (Ağladıkça), Alpay, Coşkun Sabah da var.

BURSA NİLÜFER CAZ TATİLİ'NDE AYRICA...
Kemenjazz/ Bursa Akademik Odalar Birliği Salonu/ 3 Şubat Cuma 20.30
Şirin Soysal Quintet/ Nâzım Hikmet Kültürevi/ 9 Şubat Perşembe 20.30
Ayhan Sicimoğlu Latin All Stars/ Bursa Suare/ 14 Şubat Salı 20.30
Electro DeLuxe/ Bursa Akademik Odalar Birliği Salonu/ 18 Şubat Cumartesi 20.30

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!