‘Bulutlarımız bizi yarınlar için koruyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Bulutlarımız bizi  yarınlar için koruyor’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 16:46

‘Kral Yolu’ başlıklı yeni sergisiyle Piramid Sanat’a konuk olan Barış Sarıbaş, “Yeşillerimiz, mavilerimiz, sarılarımız, bulutlarımız bizi yarınlar için koruyor” diyor.

Haberin Devamı

Yeni seriniz ‘Kral Yolu’, ilhamını nereden alıyor? ‘Kral Yolu’ olarak bilinen, milattan önce 5. yüzyılda Efes’ten Persepolis’e uzanan yoldan mı? Bu tercihinizin nedeni nedir?
İki atölyem var. Biri Asmalımescit’te, diğeri tam Kral Yolu’nun geçtiği İzmir Kemalpaşa’da aileden kalan eski bir tavuk çiftliğinde; Sardes ile Ephesus arasında. Coğrafyası Ege ışığına sahip. Kültürel ve yaşamsal kodları çok eskiye dayanan, böylesine geniş ovaların ve sımsıkı ormanlarla kaplı dağların arasında üretiyorum. Bu tercihimin en temel nedeni burada üretiyor olmam. Ayaklarımı bastığım coğrafyanın her türlü sanatsal, yaşamsal kültürünün farkındayım, üzerimde sorumluluğu var. Coğrafyama sanatımla sahip çıkıyorum.

‘Bulutlarımız bizi  yarınlar için koruyor’
Barış Sarıbaş 

Önceki serilerinizde ağır bombardıman uçaklarının olduğu manzaralar dikkat çekiyordu. Artık savaş uçakları her zamankinden daha çok sıradan hayatlarımızda... Zira 15 Temmuz gecesinin sağır edici jet sesleri hâlâ kulaklarımızda... Öte yandan Suriye’deki bitmeyen savaş... Oysa ‘Kral Yolu’ serisinde savaş uçakları azalmış. Neden?
15 Temmuz gecesi İstanbul’daki atölyemde resim çalışıyordum. Savaş uçaklarından, savaştan, yani emperyalizmden bir kez daha şiddetle nefret ettim. Duvardan resimlerim yerlere düşüyordu ve atölyemiz sanki az sonra yerle bir olacaktı. Sinirimden karnım şişmişti hayatımda ilk kez.Suriye ya da Ortadoğu’daki emperyalist savaşı hep takip ediyorum ve buna karşı resimlerimle cevap veriyorum. Ben savaş uçakları üzerine düşünmeyi hiç bırakmadım. Sergide gökkuşakları, dağlar, göçmenler, renkli merdivenler, Babil Kuleleri, evler, ağaçlar, güller, ırmaklar, denizler ve göller, iltica ve dağılan aileler, yaralı kanayan portreler, babalar ve oğullar, çiftler ve onların yaşadığı trajedileri de içeren yepyeni resimler sergiliyorum. Kimi resimlerde hiç uçak olmayışı bizim gelecek ütopyalarımızdandır.

‘Bulutlarımız bizi  yarınlar için koruyor’


Kızıllar, derin maviler, koyu yeşiller... Resimlerinizdeki ‘keskin’ renkler, ‘kasvetli’ hava ve hemen hepsine hâkim olan ‘ışık’ neyin işareti?
Aydınlanmanın ve gelecek ütopyalarımızın ışığı, bilimin, sanatın, kültürün ışığı... Üretimin, bereketin, tarımın, toprağın, göllerin, ovaların, dağların... Yeşillerimiz, mavilerimiz, sarılarımız, bulutlarımız bizi yarınlar için koruyor.Türkiye’nin ağır gündemi resim yapma motivasyonunuzu nasıl etkiliyor? Mesela bir patlamadan sonra eliniz tuvale gitmez mi? Ya da tam tersi...İnadına sanat, inadına resim, inadına şiir, inadına tiyatro! Bizlerin dünyaya karşı ciddi sorumlulukları var. Tarihsel bellek sonra bizden hesap sorar. Pes etmek yok!

Barış Sarıbaş’ın ‘Kral Yolu’ başlıklı sergisi 26 Mart’a kadar Piramid Sanat’ta. Sanatçıyla söyleşi cumartesi saat 15.00’da.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!