Bir bilet alalım trenlere binelim çufçuf gezelim!

Güncelleme Tarihi:

Bir bilet alalım trenlere binelim çufçuf gezelim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 15:18

Tren garında bilet alıp peronlarını buluyor; havaalanında pasaport kontrolüne giriyor, ‘check-in’ işlemlerini yapıyorlar... Pelin ve Çınar sadece kendilerini değil, ilk tren ve uçak seyahatleriyle tüm çocukları gezdiriyor... ‘Kemal’in Günlükleri’ serisiyle oğlu Kemal’den ilhamla çocuklar için Brüksel, Londra ve Roma seyahat kitapları hazırlayan Özge Lokmanhekim, şimdi de ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ serisiyle çocukları ve aileleri seyahate davet ediyor. Özge Lokmanhekim ile rengârenk detaylı çizimler ve bilgi notları eşliğinde hazırladığı bu seriyi ve çocukların seyahatle ilişkisini konuştuk.

Haberin Devamı

◊ Bize biraz, ‘Kemal’in Şehir Günlükleri’ ve ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’nden bahseder misiniz?
‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ aslında bir ilk deneyim serisi. Serinin ilk iki kitabı ‘İlk Uçak Yolculuğu’ ve ‘İlk Tren Yolculuğu’ Altın Kitaplar Yayınevi’nden kasımda çıktı. Çizimlerini Sibel Açıkalın Akgün yaptı. Kitaplarda çocuklara ilk defa deneyimleyecekleri uçak ve tren yolculuğu hakkında bir hikâye eşliğinde bilgi veriliyor. ‘İlk Uçak Yolculuğu’ kitabında havaalanındaki güvenlik kontrolünden check-in işlemlerine, pasaport kontrolünden uçağa bindikleri andan itibaren neler yaşayacaklarına kadar her şey detaylı olarak anlatılıyor. Kitabın sonunda da anne-babalara uçak yolculuğunu kolaylaştıracak öneriler var. ‘İlk Tren Yolculuğu’ kitabında da aynı şekilde garda bilet alımıyla başlayan tren yolculuğu her aşamasıyla anlatılıyor. Her iki kitapta eğlenceli bir hikâyenin yanı sıra çocukların merak edebilecekleri vize, pasaport, X-ışını cihazı, gar, istasyon, kondüktör vb. uçak ve tren yolculuğu ile ilgili kelimelerin açıklamaları bilgi kutucuklarında yer alıyor. Kitapların sonunda da çocuklar yolculuk sırasında iyi vakit geçirsinler diye aktivite sayfaları ile çıkartmalar yer alıyor.
Bu kitapları yazmaktaki amacım çocukların ilk defa deneyecekleri uçak ve tren yolculuğu öncesinde onlara yolculuk sırasında neler yaşayabileceklerini anlatmak, merak edebilecekleri terimleri açıklamak ve az da olsa heyecanlarını, varsa korkularını ya da endişelerini yenmelerine imkân sağlamak. Oğlumda gözlemlediğim üzere, çocuklar neyle karşılaşacaklarını bilirlerse, belirsizlik ortadan kalkarsa kendilerini daha rahat ve güvende hissediyorlar. Serinin devamında da araba yolculuğu, müze gezisi, kamp gezisi ve gemi yolculuğu başta olmak üzere yine geziyle ilgili kitaplar olması için çalışıyoruz.
◊ Seyahat konulu kitaplar okumanın ve ötesine geçecek olursak gezmenin, seyahat etmenin çocuklara ne gibi katkıları var sizce?
Çocuklar deneyerek, yaşayarak öğreniyor. Gezi kitapları onlara farklı şehirleri, yolculukları, dünyanın farklı yerlerini anlatıyor. Hayal güçleri gelişiyor, dünyayı tanıyorlar, genel kültürleri artıyor. Ancak seyahat ettiklerinde de öğrenmeye devam ediyorlar. Farklı şehirlerde, ülkelerde hayatı birebir yaşayarak deneyimliyorlar. Yerel lezzetlerin tadına bakıyorlar, kendi yatakları, evleri dışında bir yerde uyuyorlar, birbirinden değişik sanat eserlerini görebilecekleri müzelere gidiyorlar. Belki bilmedikleri bir dilin konuşulduğu yerde istediklerini anlatmak için uğraşıyorlar vs. Bunların hepsi çocukların farklı şartlara kolay uyum sağlamasını, yeni şeyler denemek konusunda özgüven ve rahatlığı, kendini -konuşma dışında- beden dili başta olmak üzere farklı yollarla ifade edebilmeyi öğretiyor.
Seyahatler sırasında çocuğunuzu gözlemleme şansınız olursa neleri sevdiğini, nelere ilgi duyduğunu, hangi konularda çekingen davrandığını vs. öğrenebilirsiniz. Ayrıca tarih, coğrafya, mimari, sanat başta olmak üzere çocuklar (ve tabii bizler de) seyahatler sırasında pek çok yeni şey öğrenir. Ama hepsinden önemlisi seyahatler ailece, en sevdiklerimizle anı yaşamanın en güzel yollarından birisi. Seyahatlerde kendimizi dijital dünyadan ve işten güçten biraz soyutlayabiliyorsak ve gittiğimiz yere yere odaklanabiliyorsak bu hem çocuklarımıza hem bize ruhen de iyi geliyor.

Haberin Devamı

Görmedikleri, bilmedikleri dünyaları çocuklara anlatırken hayal güçlerini harekete geçirmek, keşif heyecanı ve merak uyandırmak için nasıl bir yol izlediniz, nelere dikkat ettiniz?
Bu kitapları yazarken en büyük ilham kaynağım ve yol göstericim oğlum oldu diyebilirim. Bu seyahatleri onunla yaptığımız için onun neye ne tepki verdiğini ve neleri merak ettiğini gözlemledim. Gittiğimiz bir şehirdeki tüm önemli bina, yapı ve müzeleri anlatmaktansa sadece oğlumun ve arkadaşlarının ilgisini çeken yerleri paylaşmayı tercih ettim. Amacım kitapları alıp rehber olarak kullanan ve gezen ailelerin çocuklarının da seçtiğimiz yerlere aynı ilgiyi gösterebilmesini sağlamaktı. Tüm kitaplarda çocukların eğlenebilecekleri ve kendileriyle özdeşleştirebilecekleri bir hikâye olsun istedim.
Hem ‘Kemal’in Şehir Günlükleri’ serisinde hem de ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ serisinde çok sevdiğim çizerlerle çalıştım. ‘Kemal’in Şehir Günlükleri’ni ödüllü karikatürist dostum Gökçen Eke çizdi, ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ni ise heykeltıraş Sibel Açıkalın Akgün. Tüm çizimler oldukça canlı, renkli ve çocukların hoşuna gidecek kadar detaylı olsun istedim. Buna ek olarak, çizimlerdeki tüm karakterler hep gülümsüyor. Yaşanan seyahat deneyiminin insanları mutlu ettiğinin anlaşılmasını istedik.

Haberin Devamı

‘Kemal’in Şehir Günlükleri’ ile ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ dizileri ile ilgili okuma atölyeleri ve söyleşiler de düzenliyorsunuz. Etkinlikler nasıl geçiyor?
‘Kemal’in Şehir Günlükleri’ ve ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ kitaplarıyla okuma atölyeleri yapıyorum. Sadece kitabı okumuyor, çocuklara hikâyeyi interaktif bir biçimde anlatıyorum. Gazete büyüklüğünde kocaman kitaplarım var, hikâyeyi bu kitaptan okuyorum. Örneğin ‘Kemal’in Londra Günlüğü’nü okuyorsak çocuklarla beraber 1-2 saat için Londra’ya gidiyoruz. Londra askeri, otobüsü, telefon kulübesi vb. şehir sembollerinin olduğu kartonetlerimiz var. Londra’dan aldığım ve hikâyede paylaştığım materyalleri çocuklara gösteriyorum. Hikâyeyle, şehirle ilgili sohbet ediyoruz. Yaşadıkları şehirle Londra’yı kıyaslıyorlar, farklılıkları birlikte tespit ediyoruz. Atölyenin vaktine göre kitap okuma sonrasında çocuklarla birlikte seyahat resmi yaptığımız da oluyor, yolculuklarda yanımıza alacağımız bez çantamızı boyadığımız da. ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ serisi için de biletlerimiz ve pasaportlarımız var. Çocuklarla pasaportlarımızı hazırlıyoruz.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR BOL BOL GEZSİN DİYE...
Evliya Çelebi - Yedi İklim Dört Bucak, Der. Refik Durbaş, Can Çocuk
Ala Çocuk Yollarda, Mine Soysal, Günışığı
Çocuklar İçin İstanbul, Burçak Gürün Muraben, Can Çocuk
Seksen Günde Devriâlem, Jules Verne, Kırmızı Kedi
Kalk Gidelim Ahlat (Kalk Gidelim serisi), Esra Alkan, Varlık Yayınları
Anadolu Notları I-II, Reşat Nuri Güntekin, İnkılâp

BAKMADAN GEÇME!