Beyazıt Kütüphanesi dünyanın en iyileri arasında

Güncelleme Tarihi:

Beyazıt Kütüphanesi dünyanın en iyileri arasında
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2019 16:37

Restorasyonu Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından üstlenilen Beyazıt Devlet Kütüphanesi, dünyanın en güzel 10 modern kütüphanesi arasına seçildi.

Haberin Devamı

ABD’de yayımlanan dünyaca ünlü popüler kültür dergisi Wired’ın, dünya üzerindeki en güzel 10 kütüphaneyi derlediği çalışmasında, Beyazıt Kütüphanesi dördüncü sırada yer aldı. İlk sırada Danimarka’daki Dokk1 kütüphanesi bulunduğü listenin ikinci sırasında ABD’nin Vermont eyaletinde bulunan Lawrence Halk Kütüphanesi, üçüncü sırasında ise Çin’deki Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi var.

1506 yılında inşa edilen II. Beyazıt Külliyesi dahilinde 1884’te ‘Kütüphane-i Umum-i Osmani’ adıyla kurulan Beyazıt Kütüphanesi, Türkiye’nin devlet tarafından kurulan ilk kütüphanesi unvanına sahip. Yarısı kitap olmak üzere toplam bir milyona yakın dokümanı barındıran kütüphanede yer alan kitapların 11.120 adedini aralarında çok önemli eserlerin de bulunduğu ‘el yazması eserler’ oluşturuyor.
2015’te başlayan ve 2017 yılında tamamlanan Beyazıt Kütüphanesi renovasyonuyla ilgili “Tarihin bugünle ideal buluşması’ tanımlamasını yapan Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortağı Melkan Gürsel, “1999 İstanbul depremi sırasında gördüğü hasar neticesinde tarihi yapı, bu nadide eserlerin korunması için gerekli fiziki şartları sağlayamıyordu. Binaya girdiğimizde eski bir yapı ve ona nerdeyse fütursuza, günü kurtarmak için yapılmış müdahalelerle karşılaştık. Örneğin avlunun üzeri betonarme kaba bir kolonla taşınan bir örtüyle kaplanmıştı, arka avluda yıkık bir ‘gecekondu’ yapı vardı. En önemli karar bizim müdahalemizin sınırlarını belirlemekti. Yapının nasıl ve ne kadar arındırılacağı önemli idi. Bu tip binalarla çalışırken arındırmalar olabilir ama katmanları tümüyle kazımak doğru değil. Özgün katmana değer katacak güncel iyileştirmelerle, estetik olarak da, elimizde kalan mirası en iyi şekilde değerlendirmek istedik. Çağdaş standartların sağlandığı kütüphanede, yapının özgün duvarlarıyla uyumlu malzemelerle iyileştirmeler yapılırken, özellikle cam gibi, ortamla uyum sağlayan, teknolojik olarak da imkanlar yaratan çağdaş malzemeler ve teknikler adapte edildi. Kütüphane Yönetimi, Aydın Doğan Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul İl Özel İdaresi başta olmak üzere müdahil tüm kurumların pozitif yaklaşımlarıyla başarılı bir sonuç aldığımıza inanıyorum. Aldığımız birçok prestijli ödül de bunun en güzel göstergesi” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!