‘Artist’ik bir ‘deneyim’

Güncelleme Tarihi:

‘Artist’ik bir ‘deneyim’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2018 20:27

37. İstanbul Kitap Fuarı’yla eşzamanlı olarak 10-18 Kasım arasında TÜYAP Büyükçekmece’de düzenlenecek Artist 2018 / 28. İstanbul Sanat Fuarı, bu yıl ‘Deneyim’ teması altında Türkiye’nin dört bir yanından 44 bağımsız sanatçı kolektifini bir araya getirecek. Bu yılki onur sanatçısı Alev Ebüzziya’nın seramikleri ile Koleksiyoner Onur Ödülü sahibi Erol Tabanca’nın koleksiyonundan bir seçki de fuarda olacak.

Haberin Devamı

TÜYAP tarafından düzenlenen Türkiye’nin en eski sanat fuarı konumundaki Artist 2018 / 28. İstanbul Sanat Fuarı, 10-18 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Büyükçekmece’de 12 bin metrekareyi aşkın iki büyük salonda yüzlerce sanatçının işini sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.
İstanbul Sanat Fuarı’nın bu yılki Sanatçı Onur Ödülü Türkiye’nin dünya çapındaki seramik sanatçısı Alev Ebüzziya’ya, Sanat ve Toplumbilim Kuramcısı Onur Ödülü Prof. Meral Özbek’e ve Koleksiyoner Onur Ödülü ise Erol Tabanca’ya değer görüldü. Ödüller, 12 Kasım Pazartesi günü düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Yemeği’nde sahiplerine verilecek ve Alev Ebüzziya’nın seramikleri ile Erol Tabanca’nın koleksiyonundan bir seçki de fuarın 7 No’lu ana salonunda izleyicilerle buluşacak. Yine aynı salonda Evin Sanat Galerisi, Karşı Sanat Çalışmaları, Akademililer Sanat Merkezi, Nurol Sanat Galerisi, D’Art Gallery, Galeri Soyut, Doruk Sanat Galerisi, Galeri Diani, Artestruttura ve NeoArtGallery gibi galerilerin yanı sıra Yeni Nesil Kütüphane ZAİ ve Gravürist gibi projeler yer alacak.

Haberin Devamı

14 YILDIR GENÇLERE DESTEK
Kapılarını 14 yıldır genç sanatçılara, gruplara, inisiyatiflere ve üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri öğrencilerine açan Artist, bu yıl da 8 No’lu salonda bağımsız genç sanatçılara olanak tanıyor. Bu vesileyle genç sanatçıların ve güzel sanatlar öğrencilerinin galerilerle iletişimine, projelere katılımına ve ortak projeler üretmesine imkân sağlıyor. Artist’in 8 No’lu salonunda 30’u aşkın inisiyatif ve grubun yanı sıra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin de içinde olduğu kurumlar yer alacak.

DEV SERGİ: DENEYİM
Geçen yıllarda ‘Umulmadık Topraklar’ ve ‘Ütopya’ kavramlarıyla Artist’i kamusal bir sanat ortamına dönüştüren proje ekibi, bu sene de ‘Deneyim’ kavramından yola çıkarak farklı bir sanat kurgusu oluşturmaya hazırlanıyor. Tüm katılımcılarını estetiğin, etiğin, emeğin, bilimin, bilimkurgunun, teknolojinin, tarihin, popüler kültürün çoklu perspektifinden ‘deneyim’ kavramını tartışmaya davet eden sergi koordinatörleri Ezgi Bakçay ve Eda Yiğit, “Oscar Wilde’ın dediği gibi deneyim insanın hatalarına verdiği isim olabilir. Peki insan binlerce yıllık yaşam deneyimine rağmen hâlâ aynı hataları yapmayı sürdürüyorsa? Belki de deneyimin içinde umudun baskın çıktığı yer burasıdır: Denemek” diye konuşuyor.
‘Artist Deneyim’ kapsamında, İstanbul, Ankara, Diyarbakır Eskişehir, İzmir, Mardin ve Mersin’den 44 bağımsız sanatçı kolektifi yer alıyor: Bandrolsüz, FailBooks, Express dergisi, Çağdaş Sanat Bülteni, E-skop, Güncel Sanat Arşivi, Birbuçuk, Artık İşler Kolektifi, Atelier Muse, Rubber Hammer, Durum Sanat Grubu, Taşeron Sanat İnisiyatifi, Ağustos Atölyesi, Atölye Altı, Demo Lab, Moku, Tasarım Bakkalı, Engelsiz Pedal, D’Art Galeri, Poşe, Periferi Kolektifi, Gündelik Hayat Deneyimlerinden Söz’ler, Whydahgally, KA Atölye, Artin90, Benden Güçlü, Kendine Ait bir Oda, NOKS Bağımsız Sanat Alanı, Darağaç Projesi, Kültürhane, DegartLab, Minör Strateji, 13 Metrekare, Merkezkaç, Dijital Obsküra, GOP, PAT Atölye. Ayrıca Berlin merkezli Together Emptiness, Münih merkezli Rhythm Section ve The Beautiful Formula Collective, Irak merkezli Art Rol gibi uluslararası sanatçı grupları da fuarda olacak.

Haberin Devamı

35 SANATÇI KATILDI
‘Artist Deneyim’in yolculuğu ağustos ayında 35 genç sanatçıyı ağırlayan Ağustos Atölyesi’yle başlamıştı. Alternatif bir sanat eğitimi arayışının parçası olan Ağustos Atölyesi’ne farklı disiplinlerden, farklı şehirlerden (Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Mardin) genç sanatçılar katılmıştı. TÜYAP’ın açık ve kapalı mekânlarını bir ay boyunca atölye ve yaşam alanı olarak kullanan Ağustos Atölyesi’nin ürünlerini ve sürece dair dokümanter çalışmaları Artist Deneyim’de izlemek mümkün olacak.
‘Artist Deneyim’ sergisinin mimari tasarımını ise Irmak Züngür, Hale Kara, Merve Özgür ve Oğuz Ekşi’den oluşan Tasarım Kooperatifi ekibi üstleniyor. Ekip, alışılmamış ve beklenmedik olanı fizik mekânda uygulamaya geçirmeyi amaçlıyor.
Fuar süresince sergilerin yanı sıra performans ve söyleşiler de ziyaretçileri karşılayacak. Fuat Ercan ve Barış Acar’ın da katılacağı ‘sergi meydanı’nda gerçekleşecek seminerler dizisi katılımcı kolektiflerin söyleşi ve etkinlikleriyle zenginleşiyor. Performans programı ise Ceylan Dizdar tarafından hazırlandı.
Fuar hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
www.istanbulsanatfuari.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!