Annesinin güçlü kızı

Güncelleme Tarihi:

Annesinin güçlü kızı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2018 12:59

Türkçe rock müziğin güçlü isimlerinden Şebnem Ferah, beş yılın ardından geçtiğimiz ay yayınlanan yeni albümü “Parmak İzi”nin ilk İstanbul konserini önceki akşam Zorlu PSM’de verdi.Sanatçı, “Kadın” albümünden “Parmak İzi”ne aradan geçen 22 yıla tanıklık eden eski ve yeni şarkılarını seslendirdi. Yeni albümde yer alan “Son Tango” şarkısının ardından konuşan Ferah’ın “Aramızda ‘Annemin kızıyım’ diye bağıran çok tatlı erkek arkadaşlarımız var. Hayır, gülmeyin. Eğer bir gün daha güzel bir hayatımız olacaksa o bu tatlı arkadaşlarımız sayesinde olacak” sözleri ise büyük alkış aldı.

Haberin Devamı

Türkçe rock müziğin güçlü isimlerinden Şebnem Ferah, beş yılın ardından geçtiğimiz ay yayınlanan yeni albümü “Parmak İzi”nin ilk İstanbul konserini önceki akşam Zorlu PSM’de verdi. Konserde eski albümlerinden şarkılara da yer veren Ferah, yeni albümden altı şarkı seslendirdi. Şebnem Ferah ve şarkı sözleri denilince birçok insan bu ilişkinin adını ‘samimiyet’ olarak açıklar. Samimiyetle kendisini ifade eden, hatta çoğumuzun kaçındığı bir durum cesurca kendisine bakabilen biri o. Yeni albüme ismini veren şarkı “Parmak İzi”nde de tam olarak bunu yapıyor, kendisine ayna tutuyor. Ferah önceki akşam gerçekleştirdiği yeni albümün ilk İstanbul konserinde dinleyicilerine çevirdi aynayı ve hep birlikte söylenen “Sustuklarım mıyım söylediklerim mi / Bulduklarım mıyım kaybettiklerim mi / Aldıklarım mıyım verdiklerim mi / Seçtiklerim miyim vazgeçtiklerim mi” sözlerinin yer aldığı “Parmak İzi” şarkısıyla başladı konser.

Haberin Devamı


İNSANLIĞIN HER HALİNİ ANLATIYOR
Ardından her zaman bir çıkış yolu olduğunu hatırlattığı “En son cümleye hapsolmaktan başka bir yol var” dediği yeni albümde yer alan ikinci şarkı “Başka Bir Yol Var” geldi. Hem yaşadığı, hem tanık olduğu beslendiği her şeyde insanın derinliğine ışık tutuyor Ferah. Yeni albümde yer alan besteleri ve sözleri kendisine ait olan 10 şarkıda da insanın ve hatta insanlığın her halini anlatıyor. Konserde üçüncü şarkıya gelindiğindeyse albümde de üçüncü sırada yer alan ve albümün öne çıkan şarkılarından biri olan “Koridor”daydı sıra. “Uzun uzun uzun uzun / Bir koridor düşün / Adım adım adım adım / Gittiğim bir vurgun” sözlerinin yer aldığı şarkıda tam bir ay önce yayınlanan albümün kısa sürede nasıl sevilip benimsendiğini ve her kelimesinin ezberlendiğini gösterdi salonu dolduran binlerce kişi. Yaklaşık bir aydır turnede olan ve yeni albümü İstanbul’da ilk kez çaldıklarını söyleyen Ferah “İstanbul konseri biraz lansman konseri gibi oluyor. Karne almak gibi, o yüzden biz de ekstra heyecanlıyız. Heyecanımı mazur görün lütfen” diyerek dinleyicisini selamladı. Sanatçının konuşmasının ardından art arda sıralandı geride kalan 22 yıla tanıklık eden şarkılar; “Çakıl Taşları”, “Can Kırıkları”, “Bugün”, “Delgeç”, “Savaş Boyası” ve dahası…

Haberin Devamı

Annesinin güçlü kızı

FOTOĞRAF: Derya ÜLKAR / KoçFest-Antalya

GEÇMİŞE BİR YOLCULUK
Her ne kadar eski şarkıları her konserde çalsalar da yeni albüm ve yeni şarkıların etkisiyle anı defterlerine bakmak gibi, geçmişe bir yolculuktu konser. “Mayın Tarlası”nda ahenk içinde sallanan kollar, “Sigara”da “İyi dostlar biriktirdim hepsi ailem oldu” cümlesinde birbirine sarılan insanlar hatta seyircinin şarkının bitmesine izin vermeyip son cümlesi “Geçmiş oldun”u tekrarlayarak uzatması, Serdar Barçın’ın Ferah’ın yanına gelip şarkıya flüt solosuyla eşlik etmesi… Tam her şey eskisi gibi derken stüdyodan yeni çıkmış üstünde taze heyecanıyla yeniden “Parmak İzi” albümüne dönüyor Ferah. Bu geçiş playlist’in duygu geçişlerinin de düşünülerek özenle hazırlandığını gösteriyor. “Biraz takılalım yine yeni albümden çalarız demiştik. Yapabilir miyiz?” diye soruyor dinleyicisine. Hayır denir mi hiç… Albümdeki en farklı, en alışık olmadığımız bir Şebnem Ferah şarkısında sıra “Son Tango”. Yeni şarkıların daha ilk notalarında salondan yükselen çığlıklar albümün ne kadar sevildiğinin kanıtı gibi. Şarkının ardından konuşan sanatçı, “Bazı şeyler kalben hissetmekle oluyor. Hepiniz önümde kızlı erkekli duruyorsunuz. Aramızda ‘Annemin kızıyım’ diye bağıran çok tatlı erkek arkadaşlarımız var. Hayır, gülmeyin. Eğer bir gün daha güzel bir hayatımız olacaksa o bu tatlı arkadaşlarımız sayesinde olacak” sözleri büyük alkış aldı.

Haberin Devamı

HEMCİNSLERİNİN SESİ OLUYOR
Karşısında duran binlerce kişiye özel hissettirmek de onun işinin bir parçası gibi. “Son Tango” şarkısında “Evrenin tozuyum / Annemin kızıyım” sözleriyle şarkıya eşlik eden erkek dinleyicisine dönüp “Şu anda kalbimi fethettiniz” demesi, seyircilerin su isteklerini ilgililere iletmesiyle yapılan su ikramı her zaman evinde misafir ağırlıyormuş gibi, “Şebo seni çok seviyorum” diye bağıranlara “Ben de sizi” diyerek cevap vermesi… Önceki akşam bir kez daha kanıtladı ki o yalnızca konser veren bir sanatçı değil, binlercesi aynı gün evine gelmiş misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışan tatlı bir ev sahibi. Tabii bu ağırlamayı tek başına yapmıyor, sahnede yıllardır beraber olduğu yol arkadaşları, her biri birbirinden değerli müzisyenler de en iyi şekilde ona eşlik ediyor. Konserlerde ismi en çok bağırılan, en çok istek alan şarkılardan biri de “Sözde Namus”. Yeni albümün en dikkat çekenlerinden, zaten de en dikkat çekmesi gerekenlerinden… Her gün ana haber bültenleri, gazete sayfaları benzer haberlerle, kadına yönelik şiddet ve tecavüz haberleriyle dolup taşarken, ülkece önüne geçilemeyen kanayan en büyük yaralarımızdan birine dikkat çekiyor sanatçı. “Tahrik olmuş /Aklı durmuş / Davetkârmış her halim / O masum ben namussuz” sözleriyle sesi çıkmayan, sesini duyuramayan tüm hemcinslerinin sesi oluyor. Attığı çığlık o kadar güçlü ki... Salondaki binlerce kişi aynı anda “Tecavüz!” diye bağırıyor. Bir kelimenin içine saklanan bir dipnot “Sözde Namus”.

Haberin Devamı

Annesinin güçlü kızı

FOTOĞRAF: Derya ÜLKAR / KoçFest-Antalya

“OYLAR SANA ŞEBO!”
Sıra “Yağmurlar” şarkısına gelindiğindeyse sahnede üst tarafta duran klavyenin yanına çıkan Ferah’ın “Bu benim balkon konuşmam” demesi herkesi güldürüyor. “Mademki herkes adaylığını koyuyor, düşünün şöyle bir başkanınız var ‘Sevgili milletim bugün nasılsınız?’” demesi üzerine salondan yeniden kahkahalar yükseliyor. “Böyle konuştukça ben bir havaya girdim galiba adaylığımı koyacağım” esprilerinin ardından salondan “Oylar sana Şebo!” sesleri yükselirken sanatçı şarkıya geçmeden önce “Sadece görevlerinizi unutmayınız oy veriniz” demeyi de ihmal etmiyor. Konserde “Fırtına”, “Ben Şarkımı Söylerken”, “Sil Baştan”, “Bu Aşk Fazla Sana”, “Hoşçakal” gibi klasikleşen şarkılarına da yer veren Ferah, “Bütün kalbimle umuyorum ki geldiğinize, ayırdığınız vakte, aldığınız biletlere, girdiğiniz sıraya değmiştir. Sizi çok seviyorum. Hepimiz sizi çok seviyoruz. Sağ olunuz var olunuz. Sürçü lisan ettiysem de affola” sözlerinin ardından sahneden indi. Seyircinin ısrarı üzerine alkışlar ve tezahüratlarla bis için geri dönen sanatçı ve ekibinin yeni albümde yer alan ve konserde ikinci kez çaldıkları “Küllerinden” isimli şarkıyla konser sona erdi.

Haberin Devamı

“KADIN” ALBÜMÜNDEN “PARMAK İZİ”NE 22 YIL
“Kadın” albümünden “Parmak İzi”ne aradan geçen zamana 22 yıl yüksekliğindeki bir tepeden baktığımızı düşünürsek, bugün hayallerini hatta kendi söylemiyle hayal bile edemediği birçok şeyi gerçekleştirmiş, hem dinleyici hem eleştirmenler tarafından Türkçe rock müziğin kraliçesi ilan edilmiş ama hiçbir zaman sırtını tahtına yaslayıp tembelliğe yenilmemiş bir isim Şebnem Ferah. Onun yıllardır insanlar üzerindeki aşınmayan etkisini edebiyatçı Maya Angelou’nun şu sözü çok güzel açıklıyor: “İnsanlar onlara ne söylediğinizi unutabilirler. İnsanlar onlara ne yaptığınızı da unutabilirler. Ama insanlar, onlara kendilerini nasıl hissettirdiğinizi asla unutmazlar.”

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!