300 başvuru arasından seçildiler

Güncelleme Tarihi:

300 başvuru arasından seçildiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2017 12:04

Zilbermann Gallery’nin 2010’dan bu yana gerçekleştirdiği, bu sene 11 isimden oluşan ‘Genç, Yeni, Farklı’ seçkisi Türkiye’nin birçok farklı şehir ve köşesinde üreten, 35 yaşın altındaki sanatçılar arasından gelen 300 kadar başvurunun değerlendirilmesiyle ortaya çıkmış. Jüri tarafından kabul gören işlerin hem sanat pratikleri hem de içerikleri, Türkiye’deki sanat ortamının dinamiklerine dair söz söylediği için önem taşıyor.

Haberin Devamı

Fulden Aran, Ayşe Hilal Ateş, Özgür Atlagan, Cihad Caner, Meliha Gündüz, Gülşah Mursaloğlu, Nconen, Cemil Toprak, Levent Yıldız, Müge Yıldız, Damla Yücebaş. Bu 11 isim, Zilberman Gallery’nin 2010’dan bu yana gerçekleştirdiği ‘Genç Yeni Farklı’ seçkisinin bu sene için seçilen isimleri.
‘GYF’yi yarışma olarak adlandırmak yerine, bir sergi seçkisi demeyi tercih eden galeri, bağımsız, objektif ve dinamik bir kurgu ortaya koyma hedefiyle her sene farklı bir jüri başkanı belirliyor ve bu isim, davet ettiği üyelerle jüriyi oluşturuyor.
Bu sene jüri başkanı olarak davet edilen Nazlı Gürlek’e jüride küratör Mario Spirito, koleksiyoner ve yazar Banu Çarmıklı ve galeriyi temsilen sanatçı Burçak Bingöl eşlik ediyor.
‘Genç Yeni Farklı’nın 8’incisi olan seçki, Türkiye’nin birçok farklı şehir ve köşesinde üreten, 35 yaşın altındaki sanatçılar arasından gelen 300 kadar başvurunun değerlendirilmesiyle ortaya çıkmış. Jüri tarafından kabul gören işlerin hem sanat pratikleri hem de içerikleri, Türkiye’deki sanat ortamının dinamiklerine dair söz söylediği için önem taşıyor. Bu açıdan baktığımızda video ağırlıklı çalışmaların yanı sıra sergide, tuval üzerine akrilik, yağlıboya, pigment baskı, serigrafi gibi medyumlar da görüyoruz.
Örneğin Cihad Caner’in ‘Soyut Şiddet’ adlı videosu, Suriye’deki yıkımın nesnelerini üç boyutlu modelleme ile aktarıyor. Caner bunu yaparken, imge kültürü içinde yaşadığımızı, karşılaştığımız görüntülerin gerçekliği ne kadar yansıttığının sorgulanması gerektiğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Gülşah Mursaloğlu’nun portakal kabuklarını üst üste koyarak yer ve tavan arasında oluşturduğu zincir yapı ise, mekânın ortasında kendine has duruşuyla dikkat çekici bir enstalasyon. Sanat tarihçisi Alois Riegl’in saklı hareket teorisinden yola çıkan enstalasyonda ayrıca farklı el kremleri karıştırılıp değişken yüksekliklerdeki ahşap formların üzerine serilmiş. Kısaca, inorganik maddelerde saklı fakat son derece güçlü bir potansiyele sahip olan bir enerjiden bahseden teori, bu el kremi karışımı olan yapının gözümüzle görülemese de yavaş hareketlerle küçülerek form değiştirdiğini söylüyor.
Cemil Toprak’ın ‘Ev’ isimli videosuyla ilgili şu sözler, tekinsizliğin eve sızmış olduğunu hatırlatması adına tedirgin edici: “Bu sınırları belli mekânda, tam olarak göremediğimiz ve duyamadığımız fakat algılayabildiğimiz ve hissedebildiğimiz bir saldırıyla karşı karşıyayızdır.”
Bu çalışmayla birlikte Cihad Caner’in savaş imgelerini yansıtan videosu, gündemin vazgeçilmez unsurlarından şiddet ve yarattığı yıkıma dokunmasıyla, seçki açısından iyiye işaret.
Seçkinin 300 kadar başvuru içerisinden yapıldığını göz önüne aldığımızda, internete de dokunarak, merakımızı bir adım öteye taşıyacak bir çalışma görmek, ‘yeni’ olanı keşfetmeye çalışan bu sergide güzel bir hareket olurdu. Nazlı Gürlek, ‘Ars Longa Vita Brevis veya ‘Kendini Ortaya Koyma Cesaretinin Haklı Takdiri’ başlığıyla kaleme aldığı giriş metninde “Umarım seçki, o veya bu şekilde ya memnun eder, ya bir şeyler öğretir ya da düşündürür. Ve her şeyden önce umarım ki cesaretlendirir” diyor. Sanatsal üretimi motive etmenin önemine inanmakla birlikte, ‘Genç Yeni Farklı’nın yeni ve farklı olma iddiasını karşılayacak daha cesur adımları da desteklemeye devam etmesi dileğiyle...
Bu sene 8’inci edisyonu gerçekleşen ‘Genç Yeni Farklı’ sergisi 29 Temmuz tarihine kadar Zilberman Gallery’de.

Haberin Devamı

300 başvuru arasından seçildiler
Çağatay Yıldırım

300 başvuru arasından seçildiler
Meliha Gündüz

 

BAKMADAN GEÇME!