Kitap

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Gayrıresmi Osmanlı Tarihi’nde patlama

OSMANLI İMPARATORLUĞU'nun 700. kuruluş yıldönümünün birinci yararı, gayrıresmi Osmanlı Tarihi kitaplarının yayınlanmasıdır.

Tanımadan sevenler, tanımadan eleştirenler; bu kitaplar aracılığıyla gerçeği öğrendiler.

Doğrularıyla, yanlışlarıyla bir tarihi yargılama için gerekli malzeme bu kitaplarla okura sunulmuştur. Artık sıra okurun kararında.

Yaşamlarıyla ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi'nin hazırlanış felsefesi şöyle özetlenmiş:

'2300'e ulaşan başlıkların seçiminde Oszmanlı kimliğine katkı temel ölçüt olarak hep ön planda tutulmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu'nun çok kültürlü toplumsal yapısı dikkate alınarak Müslümanların yanısıra azınlık cemaatlerinin de önde gelen kişileri, ansiklopedinin madde envanterini şekillendiren önemli bir boyut olarak ağırlık taşımaktadır. Bu ağırlığı Rum, Ermeni, Yahudi cemaatleri başta gelmek üzere diğer azınlık zümreleri oluşturmaktadır.'

Enis Batur da giriş yazısında, 'Osmanlı İmparatorluğunun kimliğinin belirlenmesinde sultanların, sadrazamların, paşaların rolü kadar şuaranın, ulemanın, sanatkarların payı olmuştur.

Bu açıdan bakıldığında, her bir kahramanının, üretimi ve üstlendiği rol ile doğru orantılı biçimde akışını etkilediği ırmak-romana benzetilebilir Osmanlılar Ansiklopedisi.' diyor.

Gerçekten de biyografilerden iz sürerek, özgün bir Osmanlı tarihi, kimliği kanavası yaratabilirsiniz.

Üstelik daha ayrıntılı bilgiye ulaşmanız için maddelerin altındaki bibliyografya sizi daha da hoş ayrıntılara götürecek yolu gösteriyor.

Osmanlılar Ansiklopedisi Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişin kimliklere yansıyan ara tonlarını bulmamız açısından da ayrı bir özellik taşıyor.

Kütüphane-nizin temel başvuru kaynaklarından biri olabilir.

Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, İki cilt, Yapı Kredi Yayınları

Görsel anlayış öne geçti

Padişahlar Albümü - Adım Adım Osmanlı Tarihi, öğretmenler, öğrenciler ve tarihe meraklılar için ideal bir kronolojik rehber.

Sunuş'ta, 1299 - 1922 tarihleri arasında yaşayan sultanların hayatını, dönemlerindeki önemli olayları kapsayan dört ciltlik albümün niteliği net bir dille özetleniyor:

'Albümde her padişahın hayatını ve o dönem içindeki olayları resim, harita ve tablolar eşliğinde kronolojik bir sıra içinde vermeye çalıştık.

Bütün bunları yaparken de, okuyucuyu sıkmadan bilgilendirmek için, metin bölümünü kısa tutup görsel malzemeyi öne çıkardık.'

Sözgelimi, Tarihçi Reşat Ekrem Koçu'nun Anlatımıyla Osmanlı Padişahları Özellikleri sayfalarını okuyanlar, padişahlar konusunda bir ön bilgiye sahip olabilirler.

En azından en genç padişah olanlar, ordunun başında harbe gidenler, kardeşlerini öldürenler gibi ana maddeleri özetle bulabilirler.

Abdullah Özkan'ın başkanlığında hazırlanmış bir kolay okunur tarih.

Adım Adım Osmanlı Tarihi, 4 cilt, Boyut Yayın Grubu

Sorun cevaplayalım

100 Soruda Osmanlı Tarihi'ni Fahamettin Başar hazırlamış.

Sorulu cevaplı kitapların insanı çeken bir yanı vardır.

Gerçekten de aniden aklınıza bir soru takılır, cevabını da hemen bulamazsınız.

Bir tarih ya da bir olay için onlarca kitap taramak zorunda kalabilirsiniz.

İşte biri sizin adınıza bu çalışmayı yapmış.

Daha ne istiyorsunuz.

Herkesin anlayacağı dille yazılmış bir tarih kitabı.

Belki mali teşkilatla ilgilenmezsiniz ama, Osmanlı Devleti'nde saray hayatı nasıldı? Sarayda yaşayanlar günlerini nasıl geçirirlerdi? sorularının cevabını merak edebilirsiniz.

100 Soruda Osmanlı Devleti Tarihi, Dr. Fahamettin Başar, Dünya Yayıncılık

Yazarın Tüm Yazıları