Kitabını yazarım

Güncelleme Tarihi:

Kitabını yazarım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2016 21:44

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) tarihinde ilk kez verdiği ‘İş Dünyasının Devlet Adamı’ ödülüne ENKA Vakfı Başkanı ve ENKA Şirketleri Onursal Başkanı Şarık Tara layık görüldü. Şarık Tara’ya ödülünü veren WEF kurucusu ve başkanı Klaus Schwab, “40 yıldır tanıdığım Şarık ile ilgili 4. Sanayi Devrimi’ni anlattığım kitabım gibi bir kitap yazabilirim” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de inşaat sektörünün en köklü şirketlerinden ENKA’nın kurucusu, 1930 Üsküp doğumlu işadamı Şarık Tara, Dünya Ekonomik Forumu tarafından bu yıl ilk kez verilen ‘İş Dünyasının Devlet Adamı’ (Business Statesman) ödülüne layık görüldü. Tara ödülünü Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum-WEF) kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab’tan aldı. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen ödül törenine Şarık Tara’nın ailesinin yanı sıra iş, siyaset, medya dünyasının önemli isimleri katıldı. Törene katılan isimler arasında Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Semahat Arsel, Boyner Holding Başkanı Cem Boyner, Boyner Holding Başkanvekili Ümit Boyner, Halis Komili, Sedat Aloğlu, eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Berna Yılmaz, CHP Milletvekili Şafak Pavey, gazeteciler Taha Akyol, Sedat Ergin, İsmail Küçükkaya gibi çok sayıda isim katıldı. Şarık Tara için düzenlenen törende Klaus Schwab, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sönmez, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da konuşma yaptılar.

Haberin Devamı

Schwab, Şarık Tara’yı 40 yılı aşkın süredir tanıdığını ve Tara’nın başarılarını kısa bir konuşmayla özetlemenin mümkün olmadığını vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

NAM SALMIŞ BİRİ

“Şarık Tara ile ilgili 4. Sanayi Devrimi’ni anlattığım kitabım gibi bir kitap yazabilirim” dedi. Dünyanın önde gelen liderlerini ve iş dünyası temsilcilerini yakından tanıdığını ve hayatında tanıdığı ve en etkilendiği kişilerden birinin Şarık Tara olduğunu da aktaran Schwab, Şarık Tara’ya ismiyle hitap ederek yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Şarık bir girişimci, bilge bir siyasi vizyoner ve toplumda nam salmış bir hayırseverdir. 40 yıl önce Dünya Ekonomik Forumu’nun amacına ilk inanlardandır. Şarık, Türkiye’nin en başarılı şirketlerinden birini kurdun. Büyük ortaklıkları içeren büyük işlere imza attın. Temel iş alanının yanısıra enerjiye girdin. ENKA birçok ödül aldı. Şarık, büyük bir vatansever olarak Türkiye’nin uluslararası ilişkilerine katkı yapmış bir kişidir. Kendisi sorunların diyalog şeklinde çözüleceğine inanan biri. 1988 yılında Davos delegasyonunda Türkiye ile Yunanistan’ın düşman olamayacağına inanmıştır. Sovyetlerin çökmesinden sonra Rusya’nın dünyada önemli bir rol olacağını gördün ve oraya mal ve hizmet götürmekle kalmayıp, oranın da kalkınmasına katkı verdin. Her zaman Türkiye’nin önemli bir fahri elçisi oldun. Balkanlar’da barış ve istikrar için çabalar gösterdin. Aynı zamanda hep insanlık sevgisiyle dolu biri oldun. Vakfının çalışmalarıyla gençlere eğitim imkanı sağladın, spora katkıda bulundun. Dünya Ekonomik Forumu bu yıl ilk kez bu ödülü veriyor. Üstün girişimcilik yeteneklerin ve sosyal sorumlulukla dolu derin insan sevginle bu ödülü alacak ilk kişi olman bize büyük gurur veriyor.”

Haberin Devamı

EN ÖNEMLİ ŞEY SULH

Şarık Tara ise törende ödülü almaktan dolayı yaşadığı mutluluğu paylaştı. Eşi Lale Tara’ya, ailesine, ENKA çalışanlarına, törene katılanlara ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e teşekkürlerini ileten Tara, “Başarılı olmak için tolerans sahibi olmanız lazım. Ben hayatımdan yarı yılını Davos’ta geçirdim. 1973 yılından beri Davos’a gidiyorum. Davos’a her gidişimde Türkiye’nin problemleri nedir ve neler yapabiliriz diye düşündüm. Başarı için sevmek lazım ve aynı masada oturmayı bilmek, müzakere etmek lazım. Dünyadaki en önemli şey sulh. Şayet dünyada sulh olmazsa çoluğumuz çocuğumuz fevkalede zor duruma düşer. Ülkeyi terketmeyi dahi düşünür. İç politikaya ve dış politikaya ayrı önem vermek gerekir. Benim karım, sevgilim Lale, 61 sene benim dertlerime ortak olmaya çalıştı. Neticede bugün 3 çocuğumuz 7 torunumuz ve 7 tane de torun çocuğumuz var. Mutlu bir aileyiz. Herkesi mutlu kılmak için sevmek lazım, severek her problem çözülür. Aldığım ödül evimde en güzel yerde duracak” dedi.

Haberin Devamı

Kitabını yazarım

‘HEPİMİZE ÖRNEK OLDUNUZ’

DOĞAN TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da ödül töreninde yaptığı konuşmada Şarık Tara’nın bu ödülü alan ilk kişi olmasının kendilerini şaşırtmadığını ve çok sevindirdiğini söyledi. Tara’nın hem Türkiye’ye hem de doğduğu Makedonya’ya yaptığı katkılarının altını çizen Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Şarık bey, sizin kimliğinizi tanımlamak için sadece iki kelime seçmemiz gerekseydi, herhalde “Business” ve “Statesman” akla gelen ilk kelimeler olurdu. Yıllar önce, babam ve annemden, eşiniz Lale hanımla birlikte, memleketiniz Üsküp’e yaptığınız gezinin izlenimlerini dinlemiştim. Babam, İkinci Dünya Savaşı’nın Balkanları nasıl ezip geçtiğini, Üsküp’ün zengin kültürel dokusunu nasıl parçaladığını, ve bu zor noktadan başlayarak Türkiye’de kurduğunuz yeni hayatı sizin ağzınızdan dinlemenin onu nasıl etkilediğini anlatmıştı bizlere. Bugün, hem Türkiye’de kendi aramızda, hem dünyada ülkeler, uluslar ve liderler arasında “Davos ruhu”na her zamankinden fazla ihtiyacımız var. Sevgili Klaus Schwab, bizlere bu benzersiz platformu açtığınız için size Türk iş dünyasındaki dostlarınız olarak teşekkür ediyoruz. Sevgili Şarık Tara samimiyetiniz bize ilham veriyor, çalışkanlığınız bizi motive ediyor ve hepimiz için siz büyük bir örnek teşkil ediyorsunuz” diye konuştu. 

 

 

BAKMADAN GEÇME!