Kitabın içeriğine değil nasıl pazarlandığına bak

Güncelleme Tarihi:

Kitabın içeriğine değil nasıl pazarlandığına bak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 00:40

Kitleler daha çok internet kullanmaya başlayıp özellikle de cep telefonlarından sürekli sosyal ağ bağlantısı kurduklarından kitapçılar da kendini bu dünyaya kaptırdı.

Haberin Devamı

Önce büyük bir Pucca furyası patladı. İnternette kendi blog’unda günlük tutan Pucca, yüzünü Marilyn Monroe’nun fotoğrafıyla kapatarak kendi kitabının kapağı oldu. “Küçük Aptalın Büyük Dünyası” adıyla yayınlandı, pek çok kişi tarafından okundu.
Birkaç ay önce de İstanbul sokaklarının duvarlarında “Dex” ya da “X” gibi ne olduğu belirsiz simgeler görülmeye başlandı. X’in bilinmeyen anlamına gelmesi doğru ve dikkat çekici bir noktaydı. İnsanlar merak etti. Aslında bu imgeler, Dex Kitap’ın “Yedi Ölümcül Günah” serisinin reklamıydı. Yayımcıların söylediğine göre gece kulübü sanıp, rezervasyon için arayanlar bile olmuş. Dex Kitap’ın amacı, 16-25 yaş arasındaki gençlerin ilgisini çekmekti. Bakın Doğan Egmont Genel Yayın Direktörü, o dönemde Hürriyet Cumartesi’ye verdiği röportajda ne demiş: “Dex eğlenceli ve fantastik bulduğunuz, korktuğunuz ne varsa onları vaat ediyor. Çünkü günümüz gençleri fantastik ve kurgu üzerine kitaplar okumayı seviyor. Paranormal ilgilerini çekiyor. Her şeyi mobil olarak yaşıyor. Bu yüzden Dex Publication’ı (yayınevi) kısaltarak www.dexpub.com internet sitesini kurduk. Blog işlevi de gören bu site, bir nevi gençlerin iletişim noktası olacak. Yakında bu site üzerinden açılacak bir bölümde günahlarını paylaşacaklar. Sitede bir de ‘Yedi Ölümcül Günah’ serisi için çektiğimiz klip var. Başrolünde oyuncu Özgür Özberk oynuyor. Gençlere tek bir mekanda bile yedi günahla karşılaşabileceklerini göstermek istedik.”
AYNALI MI MOBİL BARKOTLU MU
İşte bu tür şeyler geçen haftalarda olanların zeminini hazırladı belki de...
Kitapçılar okuyucuların ya da hâlâ okumayanların ilgisini çekmek için farklı farklı pazarlama yöntemleri başlattı. Kimisi kendince değişik bir şeyler buldu, kimisi günümüzün teknolojisini sıkı takip edip işe girişti.
Örneğin iki yıl önce çıkardığı ilk kitabı “Evrenden Torpilim Var”la adını duyuran Aykut Oğut, bu kez kapağına 10.4 x 17.3 santimetre boyutlarında bir ayna yerleştirilen bir kitap çıkardı. İsim koymadığı kitap için “Herkes kendi doğrusunu bulsun istedim. Sonra kitaplara isim verdiğimizi ve bunları bile okuyucuya dikte ettiğimizi düşündüm. Bu yüzden kitaba isim koymadım. Bu yeni kitap kendi doğrularınızı masaya yumruk gibi vurmanızın faydalarını anlatıyor” diyor. Yani bir nevi “Aynaya bak, kendini gör” diyor yazar. Ya da belki “Öyle tek düze işler artık satmıyor, kapakta dikkati çektin çektin, çekemedin olmaz” demek istiyordur.
Aynı dönemde çıkan bir diğer ilginç kitap da “1 Kadın 2 Salak”.
Alkışlarlayaşıyorum sitesinin kurucusu Mesut Bahtiyar ve ilk yöneticisi Varmicaycen’in beraber yazdıkları bu kitap interaktivitenin basılı kitaplara nasıl yansıdığının son noktası sayılabilir.
Kitap, güzel ve akıllı bir kadının ve tehlikeli iki salağın başrollerinde olduğu romantik bir gerilim. Buraya kadar her şey normal. İlginç olan kısmı, sayfalarındaki mobil barkotlar. Okur, kahramanlarımız Fatih ve Livio’nun macerasına tat katan ayrıntılara müzik, fotoğraf, video ve konum bilgisi olarak da ulaşabiliyor. Kitabın sayfalarına yerleştirilen mobil barkotları, cep telefonlarınızın kamerasıyla okutarak, internet üzerinden sürpriz içeriklere ulaşabiliyorsunuz. Örneğin kahramanlarımız okuduğunuz sayfada bir kafede oturuyorsa, siz oradaki barkoda tıkladığınızda onların kafede dinlediği müziği duyabiliyorsunuz. Ya da aralarında konuştukları film ya da dizilerin kısa yollarını görüyorsunuz. Kitabı anlamak için bu barkodları kullanmanız şart değil. Uygulama sadece eğlenceyi artırmak, okuyucuyu kitabın içine biraz daha çekebilmek için...
Bunlar dışında son dönemde pazarlama tarzı en çok hoşuma giden kitaplardan biri de Domingo’dan çıkan “ON BİR”. İnanın daha konusuna bakmadım. Çünkü kapağında ilgimi çeken ilk şey “Gölgede tüketiniz” ibaresi oldu. Kendimi bir anda yaz mevsiminin güzelliğinde hissettim. İşte bu da farklı bir sunum...

Haberin Devamı

HAFANIN EN EĞLENCELİSİ

Haberin Devamı

Uyum, çeviklik ve eğlence kelimeleriyle anılan akapella topluluğu Swingle Singers, yarın akşam saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda. 40 yılda 50 albüm çıkaran Swingle Singers seslerini enstrüman gibi kullanan sekiz Parisli müzisyenden oluşuyor. Konserde yeni albümlerindeki parçaların yanısıra “Gemiler Giresune”nin de aralarında olduğu halk şarkıları ve film müzikleri de seslendirecekler. Biletler 30-6000 lira, Biletix’te.

SON HAFTA

Bu ay Harmony Sanat Galerisi’nde açılan Sabahattin Tuncer’in kişisel sergisini görmek için son hafta. 29 Mayıs’a kadar sürecek sergide Tuncer’in bu kez koyuların yanında açık tonları da kullandığını keşfedeceksiniz.
Tel: 0216 553 21 67.

Haberin Devamı

BU OYUNDA İZLEYİCİ OLMAK CESARET İSTER

Tiyatro Artı’nın yeni oyunu Katletme Üzerine Bir Oyun Denemesi, toplu katliamlardan yola çıkarak bireyin içindeki öldürme güdüsünü güç dengeleri üstünden irdeliyor. Oyunun yönetmeni Ufuk Tan Altunkaya “Toplu katliamlardan yola çıkarak oluşturduğumuz bu projenin dramaturji aşamasında yok etme ve güç arasındaki dikkat çekici bağlantı çıkış noktamız oldu. Amacımız yeni teknikler deneyerek bunu daha etkileyici hale getirmekti” diyor. Bilimsel makalelerden yola çıkılarak oluşturulan metinde bireyin yok etme, öldürme, yok edilme biçimleri sahnede çeşitli denemelerle sunuluyor. Kısacası bu oyunda izleyen olmak cesaret istiyor! Bugün ve 28 Mayıs’ta Mekan Artı’da.
Tel: 0212 224 57 56.

Haberin Devamı

KAVANAGH BURADA

Şimdiye kadar hem solist, hem de konçerto yorumcusu olarak dünya çapında sayısız konser veren Dale Kavanagh, Akbank Sanat Gitar Günleri kapsamında 26 Mayıs’ta sahne alacak. Klasik gitar dünyasının en değerli yorumcularından biri olan ve katıldığı pek çok yarışmada ödüller kazanan Kavanagh, aynı zamanda Thomas Kirchhoff ile birlikte ‘Amadeus Gitar İkilisi’ olarak da önemli başarılara imza atıyor. Akbank Sanat’taki konserinde Praetorius, Brouwer, Diabelli, Rodrigo, D.Kavanagh, C.Domeniconi ve Villa Lobos’un unutulmaz bestelerini seslendirecek.
Biletler 10-20 TL.

HER GÜNE BİR ÖNERİ

Pazar Tuğba Sönmez’in Ademler ve Havvalar sergisi Galeri Binyıl’da.
Pazartesi Merve Engin’in sahnelediği Kıyıya Oturmanın Böylesi Oyun Atölyesi’nde.
Salı Bu Tiyatro’nun sahnelediği Tarihte Garip Vakalar, Ortaköy Kültür Merkezi’nde. Biletler 20-25 TL.
Çarşamba Günseli Kato’nun Gelenek Şimdi sergisi Galeri G-Art’ta.
Perşembe Seyyar Sahne’nin sahnelediği Tehlikeli Oyunlar, İTÜ Maçka’da. Biletler 15-20 TL.
Cuma Muzaffer İzgü’nün kaleme aldığı oyun Sınır, İkincikat’ta. Biletler 23 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!