Kışladaki asker ölümleri sempozyumda tarşılacak

Güncelleme Tarihi:

Kışladaki asker ölümleri sempozyumda tarşılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 10:20

ŞÜPHELİ Ölümler ve Mağdurları Derneği avukatlarından Ahmet Çevik, son 22 yılda 12 tabur, 3 bin 813 askerin cephe gerisinde hayatını kaybettiğini belirterek, Antalya’da düzenlenecek sempozyumda Türkiye’de ilk defa kışladaki şüpheli asker ölümlerinin tartışılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği’nce 28 Şubat Cumartesi günü Antalya’da Hacı Bektaş Vakfı Cemevi ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek sempozyumla ilgili bilgi veren avukat Ahmet Çevik, kışlalardaki şüpheli asker ölümlerinin Türkiye’nin bir gerçeği olmasına rağmen, üzerinde yeterince durulmayan bir konu olduğunu söyledi. Askeri yargının, kışladaki asker ölümlerine ilişkin şüphelere her seferinde ’kovuşturmaya yer yok’ kararıyla noktayı koyduğunu savunan Çevik, intihar ettiği gerekçesi ile hayatını kaybettiği söylenen asker ailelerinin bu gerekçeleri inandırıcı bulmadığını söyledi.

Son 22 yılda 3 bin 813 askerin cephe gerisinde yaşamını yitirdiğini belirten Ahmet Çevik, "Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki askeri sınıflandırmaya göre bir taburun en az 300, bir bölüğün ise en az 100 askerden oluştuğu gerçeği baz alındığında 22 yılda 12 tabur ya da 38 bölük askerin ’intihar’ ve ’şüpheli ölüm’ nedeniyle yaşamını yitirdiği acı gerçeğiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Kışladaki şüpheli asker ölümleriyle ilgili TBMM’de kurulan araştırma komisyonu verilerine göre Haziran 2010’dan 2012 yılı sonuna kadar orduda 175 intihar vakası gerçekleştiğini belirten Çevik, "2012’den Şubat 2015’e kadar basından takip ettiğimiz kadarıyla 176 askerin yaşamını yitirmiş olduğunu takip ettik" dedi. Bu rakamların her 3- 4 günde 1 askerin şüpheli öldüğü anlamına geldiğini belirten avukat Çevik, "Ne üzücüdür ki önlenmesi çok kolay tedbirlerle mümkünken aşağılama, dayak, mobbing ve taciz halen daha silahlı kuvvetlerde devam etmektedir" diye konuştu. Ayrıca son dönemde iki kez çıkarılan bedelli askerliğin bile şüpheli ölümlerin önüne geçemediğini kaydeden Çevik, "Şu unutulmamalı ki aydınlanmamış her şüpheli ölüm bir cinayettir, her kirli cinayet ise başka katliamların meşruiyetidir" dedi.

Antalya’da düzenlenecek sempozyumun Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten avukat Çevik, uluslararası katılımlı sempozyuma, Afyonkarahisar’da 6 Eylül 2012’de Türk Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı’nda, el bombalarının depolandığı cephanelikte yaşanan patlamada hayatını kaybeden 25 askerin bazılarının ailesinin de katılacağını söyledi.

’Şüpheli ölüm nedir ve Türkiye’de şüpheli ölümler sorunsalı ve yaşam hakkı ihlalleri’ başlıklı sunumla başlayacak sempozyumda, İzmir’de ’dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle aracında polis kurşunuyla öldürülen Baran Tursun adına kurulan Baran Tursun İnsani Yardım Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, Tunceli’nin Hozat ilçesinde 2009 yılında askerlik görevini yaparken nöbet mevkiinde ölü bulunan ve intihar ettiği öne sürülen Piyade Er Murat Oktay Can’ın babası Oktay Can da konuşmacı olarak yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!