Kısırlıktaki artış korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

Kısırlıktaki artış korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 10:51

Kısırlıktaki artış korkutuyor

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Anka Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hasan Barış Hamidanoğlu, kısırlığın günümüzde en sık rastlanan sorunların başında geldiğini söyledi.

Çok sayıda çifti etkileyen kısırlığın bir çok nedene bağlı olabileceğini belirten Hamidanoğlu, bir çiftin, yıl boyunca korunmasız, düzenli cinsel birliktelikte bulunduğu halde gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda uzmandan yardım alınması gerektiğine dikkat çekerek, "Kısırlık, farklı sebeplerden kaynaklı olabilir. Erkeklerde sperm azlığı, hareket eksikliği, sperm şekil bozukluğu; kadınlarda ise tüplerdeki tıkanıklık, enfeksiyonlar, endometriozis, yumurtlama bozuklukları kısırlıkta en çok karşımıza çıkan nedenler arasında yer alıyor. Ancak bunun yanında hala sebebi açıklamayan durumlar da var" dedi.

Türkiye'de genelde bir kadın problemi olarak görülmesine rağmen kısırlığın hem erkeğe hem de kadına ait sebeplerle ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Opr. Dr. Hasan Barış Hamidanoğlu, "İnfertilite kliniğine başvuran çiftlerin önce ayrıntılı öyküleri öğrenildikten sonra kapsamlı bir fiziki muayeneden geçmeleri gerekiyor. Muayenenin ardından, adet döneminde yapılan kapsamlı hormon analizleri, rahim filmi, yumurtlama tespitleri yapıyoruz. Daha sonra ise bir tedavi planı çıkarıyoruz. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra çiftlerle karşılıklı konuşarak uygun tedavi yöntemine karar veriyoruz. Kısırlık tedavisi bir diğer adı ile yardımcı üreme tedavileri oldukça uzun vadeli ve sabır isteyen bir süreç. Bu nedenle, çiftlerin üzerinde ciddi duygusal yükler yaratabildiği için gerekirse psikologlarla birlikte hareket ediyoruz" diye konuştu.

Anka Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hasan Barış Hamidanoğlu, kısırlık tedavisinde kullanılan yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Üreme sisteminde bir sorunu bulunmayan ve hiçbir korunma yöntemi kullanmayan 10 çiftten ortalama 2’si ay içinde gebe kalabilmektedir. Fakat üreme sisteminde problem yaşayan çiftler kendiliğinden gebe kalamamaktadır. Bu tür sorunları olan çiftler için aşılama, yumurtlama ve tüp bebek yöntemi uygulanarak başarı sağlanabilmektedir. Bu kısırlık tedavileri arasında tüp bebek tedavi yöntemleri ile yüzde 50-60 oranında başarı sağlanabilmektedir."

Stresli yaşam koşulları, sigara, alkol, doğal olmayan beslenme gibi birçok nedene bağlı olarak kısırlık oranında artış görüldüğüne dikkat çeken Hamidanoğlu, "Sağlıklı bir cinsellik, ortalama haftada iki kez yaşanan cinsel birliktelik olarak kabul edilmektedir. Çocuk sahibi olamamaya neden olan kısırlık hem kadın hem erkekte eşit olarak görülebilir. Bu nedenle bir sıkıntı varsa vakit geçmeden bir uzmana danışılmalı" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!