"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Kışa hazırlıkta dondurma

Sonbahar yavaş yavaş göstermeye başladı kendini. Artık güneşe doğru büyüyen sebzeler yerine, toprak altında yetişen sebzeleri yeme zamanı.

Tabii ki biz kadınların havalar soğumaya başladığında aklına gelen şeylerden biri de kışa hazırlık oluyor. Yaz sebzelerine tümden elveda dememek için elimizden ne geliyorsa yapıyor ve çeşitli yöntemlerle kışa da taşıyoruz yazın güzel lezzetlerini.

İşte bu yöntemlerden biridir dondurma... Domatesin en ucuz olduğu zamanda kilolarca domates alıp salça yapar ya da salatalık, biber turşusu kurarız kışın kullanabilmek için. Derin dondurucular evlerde daha yaygın olarak kullanılmaya başladığından beri de hanımların birbirine "bizimkiler fasulyesiz duramaz, fasulye koydum bu sene" demelerine alıştık. Ama sebzeleri taze ve ucuz yiyeceğiz diye besin değeri kaybolmuş ya da bakteri oluşmuş sebzeleri yemenin de bir anlamı yok. Yani derin dondurucuyu doğru kullanmak ve koyacağımız sebzeleri de kuralına uygun şekilde paketlemek zorundayız.

Bir kere, hangi besin maddesini neyin içine koyarak donduracağımız en önemli hususlardan biri. Yani, örneğin fasulyeyi kavanoza koyup dondurmanın pek de bir anlamı yok. Bir öğünde yiyebileceğimiz kadar fasulyeyi ince bir naylon poşete koyup hava almasını engellemeliyiz dondurucuya koymadan önce. Dondurmak önemli bir iştir. Bu yüzden evde yapacağınız dondurma işi için püf noktaları vermeye yarın da devam edeceğiz.

Kabaklı peynirli etnik mafin

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

3 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

Yarım su bardağı zeytinyağı

1 adet küçük boy yeşil kabak

Yarım adet kırmızı dolmalık biber (salçalık veya tarhanalık uzun kırmızı biber)

Yarım su bardağı rendelenmiş yağsız beyaz peynir

Yarım demet dereotu

Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan dolusu un

1 paket kabartma tozu

Yaklaşık 15 santim boyundaki kabağı soyup uzunlamasına ortadan ikiye böldükten sonra, bir çay kaşığı yardımıyla ortasındaki çekirdekleri çıkarın. Kabağı tavla zarı formunda dilimleyin. Kırmızı dolmalık biberin yarısını tavla zarı formunda doğrayıp kabaklarla karıştırın. Son olarak, rendelenmiş peynir ve incecik kıyılmış dereotunu da ilave edip karışımı bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine yoğurt ve zeytinyağını ekleyip tel çırpacak yardımıyla iyice çırpın. Hazırladığınız peynirli harcı yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeçten geçirerek sebzeli hamurun üzerine ilave edin. Malzemeleri tahta bir kaşıkla karıştırın. Kek hamurundan daha katı ve akıcı bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru yumuşak margarinle iyice yağladığınız mafin kalıplarına kaşıkla paylaştırın. Kalıpların üzerinde en az 1 santim kabarma payı bırakın. Mafinleri, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip kalıplarından çıkardıktan sonra servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI