GeriSeyahat Kısa Haberler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kısa Haberler

Kısa Haberler

Çamlıhemşin’in slowfood grubundan bal sağımı

Çamlıhemşin’in Küşüve köyünde yaşayan Murat Duman, geleneksel yöntemlerle ürettiği kestane balı hasadını köyünde gelen misafirlere hem anlattı hem de bal sağımının nasıl yapıldığını gösterdi. 12 Temmuz’da gerçekleştirilen etkinliği Slowfood Convivium’unun en yeni üyesi Fırtına Vadisi adlı grup düzenledi. Çamlıhemşin’den gönüllülerin mayıs ayında kurduğu grup Slowfood hareketinin ilkeleri doğrultusunda bölgenin biyolojik ve kültürel çeşitliliğini gündeme getiriyor, doğayla uyumlu yaşamı savunuyor. Diğer ballara oranla tadı biraz acı olan kestane balını arılar, Fırtına Vadisi florası içinde çok önemli yere sahip kestane ağaçlarının çiçeğinden üretiyor. Balın hasatı temmuz sonunda başlıyor. Küşüve köyündeki etkinlikte Slowfood’la ilgili açıklayıcı broşürlerin dağıtıldı, misafirlere kestane balı da ikram edildi.
Türkiye’deki Slowfood gruplarının etkinliklerini grubun web sayfasından takip edebilirsiniz. (slowfoodturkiye.blogspot.com)

Gobi Çölü’nü aştı

Alper Dalkılıç, 10-16 Haziran arasında gerçekleştirilen 250 kilometrelik Gobi Çölü Ultra Maratonu’nu başarıyla tamamladı. Genç sporcu, ekimde düzenlenecek Sahra Çölü Ultra Maratonu’nun hazırlıklarına başladı. KlimaPlus-Mitsubishi Electric desteğiyle yarışan Dalkılıç, 2012’de dört çöl ultra maratonunu bitirmeyi ve bunu başaran ilk Türk sporcusu olmayı amaçlıyor. Sporcu yarışmalarda adımlarını TEMA yararına atıyor; Meşeler Yuva Arıyor Kampanyası’na destek olmak için MARATON yazıp 3464’e mesaj atabilirsiniz. Dalkılıç hakkında bilgi için: www.alperdalkilic.com

Van Gölü kıyısında kaplıca keyfi

Van Gölü kıyısına 100 metre mesafede bulunan kaplıca, bölgede şifa arayanların ve günübirlik tatil yapmak isteyenlerin akınına uğruyor. Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde geçen yıl yapılan sondaj çalışmasıyla bulunan kaplıcada, vatandaşlara günübirlik hizmet veriliyor.
Yaptığı sondaj çalışmasıyla kaplıca suyunu elde eden Bitlisli işadamı İzzettin Bayram, “180 metre derinlikten çıkan kaplıca suyundaki sıcaklık derinlere indikçe artıyor. Sıcak su bulunan dört yer daha tespit ettim. Geçen yıl ruhsat aldım ve şu anda günübirlik bir tesis yapıyorum. Tesisin inşaatı devam ediyor. Tesis bittiğinde günde 2 bin kişiye hizmet verebileceğiz. Tesiste her biri 150 metrekare alana sahip 4 büyük havuz, aileler için de 40 özel havuz bulunuyor. Bu büyük havuzlardan 2’sini kadınlar, 2’sini de erkekler için yapıyoruz. Kaplıca suyunun Van Gölü kıyısında çıkması, turizmin gelişmesine büyük katkı sağlayacak” dedi. (AA)

Hindistan, Nepal, Fas ve Güney Afrika’dan portreler

Florya’da bulunan İstanbul Akvaryum, 22 Temmuz’a kadar İsmail Ellez tarafından dünyanın dört bir köşesinde çekilmiş fotoğraflardan oluşan “Portreler” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, fotoğrafçı İsmail Ellez’in 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirdiği Hindistan, Nepal, Fas ve Güney Afrika seyahatlerinde çektiği portre fotoğraflarından oluşuyor. Sergide Fas’ta, Marakeş, Fez, Tangeria ve Assillah, Hindistan’da, Delhi, Agra, Jaipur ve Varanasi, Güney Afrika’da, Johannesburg ve Cape Town, Nepal’de ise, Kathmandu, Bhaktapur, Patan ve Nagarkot şehirlerinde gerçekleştirilen çekimlerden elde edilen toplamda 30 fotoğraf yer alıyor.

Beşiktaş Rengârenk

Yılda bir yayımlanan özel sayı Atlas İstanbul ve Beşiktaş Belediyesi, Beşiktaş ilçesini konu alan bir fotoğraf yarışması düzenleniyor. “Beşiktaş Rengârenk Fotoğraf Yarışması” amatör ve profesyonel bütün fotoğrafçılara açık. Katılımcılar ilçenin renklerini, güzelliklerini keşfedecekler. Yarışmaya Beşiktaş ilçe sınırları içinde çekilmiş fotoğraflarla katılmak mümkün. Jüride Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Atlas Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, Atlas Fotoğraf Editörü Sinan Çakmak, Atlas fotoğrafçısı Turgut Tarhan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Ozan Bilgiseren var. Canon fotoğraf makinesi ödüllü yarışmaya katılacaklar fotoğraflarının bulunduğu CD ve DVD’yi şu adrese gönderecek: Rengârenk Beşiktaş Fotoğraf Yarışması, Beşiktaş Belediyesi, Nisbetiye Mah., Aytar Cad., Başlık Sok., No: 1, Beşiktaş İstanbul. Her katılımcının en fazla üç fotoğraf gönderebileceği yarışmaya son katılım tarihi 15 Kasım. Kazananlar Atlas İstanbul dergisinin 2012 sonunda çıkacak sayısında açıklanacak.

Moğolların serüvenini keşfedin

İslam sanatı üzerine araştırmalarıyla tanınan Fransız tarihçi ve Türkolog Jean-Paul Roux’nın Cengiz Han ve Moğol İmparatorluğu kitabı, Ali Berktay çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Minyatürler, haritalar, tarihsel belgeler ve güncel fotoğraflarla desteklenen kitap Cengiz Han’ı incelerken Moğolların serüvenini de kronolojik olarak ele alıyor.
 
Tourism Today 10 yaşında

Ulusal turizm dergisi Tourism Today 10’uncu yaşını kutluyor. Geçen ay derginin 100’üncü sayısı çıktı. Turizm profesyonellerine hitap eden dergi, röportaj, haberler ve sektördeki yenilikleri, gelişmeleri sayfalarına taşıyor. Yedi İletişim bünyesinde hazırlanan Tourism Today’ın genel yayın yönetmenliğini Haluk Özsevim yapıyor.

False