Kış öncesi hayati uyarı

Güncelleme Tarihi:

Kış öncesi hayati uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2012 00:00

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, yaklaşan kış ayları öncesinde sürücüleri uyararak can ve mal güvenliği için kış lastiklerinin önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Trafik Güvenliği Genelgesi’ni hatırlatarak kademeli olarak zorunlu hale getirilecek olan kış lastiğinin bu yıldan itibaren denetiminin artırılacağını, sürücülerin bu konuda hassas davranmaları gerektiğini belirtti. Bezci, şunları söyledi:
“ATO Oto Lastiği Ticareti Meslek Komitesi’nden edindiğim bilgilere göre kış lastikleri, karlı zeminde yaz lastiğine göre yüzde 20 daha başarılı fren performansı göstermektedir.

7 derecenin altına dikkat

Bunun yanı sıra, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde, yaz lastiklerinde kullanılan karışımlar sertleşerek tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybetmekte. Bu nedenle, kış lastiklerinin sadece karlı ve buzlu zeminlerde değil, hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği her koşulda kullanılması gerekmekte. Türkiye şartlarında kış lastikleri ekim ayı başında takılmalı. Kış lastikleri nisan ayında da çıkarılmalı ve yerine normal lastik takılmalı.

Haberin Devamı

Dördünü de değiştirin

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Çelebi de yaptığı açıklamada kış lastiklerinin dörtlü set olarak kullanılması gerektiğini belirterek yalnızca iki lastiğin kış lastiğiyle değiştirilmesinin büyük bir hata olacağını kaydetti. Çelebi açıklamasında “Yalnızca iki lastiği kışlık olan araçların ani frenleme, viraj alma gibi manevraları sırasında kontrolü zorlaşır. Bunun yanı sıra, bir aracın dört çeker olması tüm mevsimlerde üstün çekiş özelliği sağlar. Ancak, ani frenleme ve viraj alma sırasında yol tutuş özellikleri araçtan çok lastiğe bağlı performans özellikleridir. Bu nedenle, kış şartlarında bu özellikler yaz lastiklerinde zayıfladığından 4x4 araçlarda da kış şartlarında kış lastiği kullanılması gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!