Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Kış evlerinin heyecanlı hikayeleri

Çocukken bayramlarda önümüze uzatılan rengarenk yaldızlı kağıtlara sarılı şeker ve çikolatalardan hangisini seçeceğimize bir türlü karar veremezdik.

Elimizi bir tanesine uzatırken, göz ucuyla bir başkasına bakar, tam karar değiştirecekken alta saklanmış bir diğerine takılırdı aklımız. Bu sezon önümüze çıkan dekoratif eğilimler, tıpkı bayram çikolataları gibi çok renkli ve çoktan seçmeli. Aralarından güçlenerek devam edeceğine inandığım beş tanesini evcimen’de buluşturdum.

1 Som-bahar

Modadaki yükselişini yaşama mekanlarına da büyük harflerle yazdıran altın efekti, hem mobilyalarda, hem aksesuvarlarda, hem de ev tekstillerinde gösteriyor gücünü. Klasik ya da fazla ağır bir görüntüyü önlemek için siyah, beyaz ve kahverengi gibi natürel renklerle düet yapan altın, büyük hacimli parçalarda kullanıldığında mekanlarda gerçek bir odak noktası yaratıyor. Varaklı şamdanlar, yaldızı kısmen dökülmüş çerçeveli aynalar, altın yaldız dekorlu porselenler ya da antik cilalı mobilyalar... Biz fark etmeden evlerimizin içine iyice yerleşen altın renginin seçiminde ve kullanımında tek önemli kural, kıvamını aşmamak!

2 Porselen ve seramik

Sokakta kendisinin benzerini, başkasının evinde kendi mobilyalarının aynısını görmekten bıkan insanlar, farklılaşmak için köklerine dönmeye başladı. Kişiselleşme hareketinin sonucunda değeri artan etnik el sanatları ve el yapımı tasarımlar, tığ işi, dantel, keçe, çini gibi kelimeleri yeniden hayatlarımıza soktu. Bu eğilimle yükselen malzemelerden diğer ikisi de porselen ve seramik. Aklınıza sadece sofra takımları geliyorsa geride kalmışsınız demektir, çünkü bu ikilinin özellikle aydınlatma alanında kullanımı şimdilerde çok yaygın. Kırılgan porselenin heykel benzeri güçlü karakterli tasarımlarda kullanılarak tezat yaratıldığı ürün örneklerine dikkat çekiyor tüm trend avcıları.

3 Floral güç

Sadece kumaşlarda değil, duvar kaplamalarında, seramik karolarda, halılarda, aksesuvarlarda ve sofra takımlarında tüm tasarımcıların sevgilisi olan çiçek desenleri, form, renk ve grafik olarak farklılaşarak değişik tarzlarda dekorasyon stilleri yaratıyorlar. 1950 ve 60’lardan ilham alan retro görünümlerde, neon renklere sahip büyük ve cesur çiçekler tercih ediliyor. Eklektik ve etnik tarzların çiçekleri ise, yan yana ve her boyutta kullanılarak tıpkı doğadaki gibi karmaşık bir görüntü yaratıyor. Bir ipucu daha: Çiçeklerin arasına yerleştirilen kuş figürleri azımsanmayacak sıklıkta karşımıza çıkıyor.

4 Stilize edilmiş etnik desenler

Döşemelik ve perdelik kumaşlarda, duvar kağıtlarında ve ev tekstili ürünlerinde kullanılan desenlerin esin kaynakları ve kökenleri çok çeşitli kültürlere ve zamanlara inebiliyor. Ortaçağ mozaiklerinden art deco formlara, Hint ipeklerinden geleneksel Afrika çizgilerine, Çin minyatürlerinden klasik İngiliz çiçeklerine kadar pek çok kaynak, bu desen definesine katkıda bulunuyor. Bu sezonun tercihlerinde listebaşı etnik temalı desenler.

5 Yeni bir tanım: Junk stili


Bir önceki neslin kullanıp kaldırdığı eşyaları kullanarak evinizde tamamen kişisel bir stil yaratmanız mümkün. Pek çok farklı şekilde uygulanabilen bir stil olan ‘junk’, eski cami kapılarından büyük chesterfield kanepelere, güneşte solmuş antika perdelerden eski mutfak araç ve gereçlerine kadar uzanan geniş bir seçenekler dünyası içinde serbestçe dolaşım hakkı veriyor. Yapmanız gereken tek şey, hayalgücünüzü biraz daha özgür bırakarak bütün bu ‘eski’leri ‘yeni’ye dönüştürecek ya da ‘yeni’lerle birleştirecek yollar bulmak. Defolar bile bazen çok etkili olabiliyor. Daha ayrıntılı bir kullanım kılavuzu için Maison Française dergisinin kasım sayısını okumanızı öneririm.

STİL

Duvarları bırak, dolaba yaz!

Benzersiz ve eğlenceli mobilya, puset, oyuncak, kitap ve kıyafetleriyle yepyeni bir tasarım mağazası olan Nest by Mozaik’te çok farklı dünya markalarının çocuklar için yarattığı tasarımları bulabilirsiniz. Çocukların rahatça yazı yazabileceği kara tahta kapaklı dolap, bunlardan sadece biri. Tel: (0212) 231 54 31.

KEŞİF

Yolu sadelikten geçenler

Çukurcuma’daki iki katlı mağazasını görmediyseniz , hiç olmazsa bu sergiyi kaçırmayın. Accenturc Design Gallery’nin başarılı tasarımcılarından Aslı Aydemir, Erdem Akan, Çiğdem Yapanar, Emine Turan ve Birsen Şenoğlu Canbaz, özgün çalışmalarını 9 Kasım-9 Aralık tarihleri arasında Hillside Trio’da sergiliyorlar: Arkasına iliştirilen kanatlarla hafifleyen 2 kilogramlık seramik terazi ağırlığı, nike logolu hamam terlikleri, ilginç çay bardakları...

TAKİP

Orijinal/Orjin

İthal deri halı, etnik obje ve aydınlatmalarda dikkat çekici modellere sahip olan Orjin Concept, evinizdeki bütünlüğü sağlayacak dekorasyon ve tasarım hizmeti de veriyor. Bu kış evinizle ilgilenecekseniz, adres listenize ekleyin. Tel: (0212) 263 65 25
Yazarın Tüm Yazıları