Kırtasiyecilerde “Geç Açılma” Sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Kırtasiyecilerde “Geç Açılma” Sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2015 18:26

YABANCILAR ÇARŞISI KIRTASİYECİLER ODASI BAŞKANI OLCAY İNANÇ, OKULLARIN AÇILIŞ SÜRESİNİN UZATILMASININ ESNAFI OLUMSUZ ETKİLEDİĞİNİ BELİRTTİ.

Yabancılar Çarşısı Kırtasiyeciler Odası Başkanı Olcay İnanç, okulların açılış süresinin uzatılmasının esnafı olumsuz etkilediğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulların açılış tarihi 15 Eylül’den 28 Eylül tarihine ertelendi. 1 sezon boyunca okulların açılışını bekleyen kırtasiyeciler böylelikle 2 hafta daha okulların açılmasını bekleyecek. Kırtasiyeciler, ödemelerini ay sonunda yapacak şekilde ayarladıkları için sıkıntı yaşayacaklarından endişe duyuyorlar.
2015 yılında Samsun’da 15 kırtasiyeci iş yapamamaktan kepenk kapatırken, 3 kırtasiyeci ise yeni umutlarla kırtasiyeci dükkanı açtı. Şu anda Samsun merkezde 30, merkez ilçelerle beraber ise 60 tane kırtasiyeci bulunuyor.
Okulların açılışının kırtasiyecileri çok büyük sıkıntılara sokacağından endişe ettiğini belirten Yabancılar Çarşısı Oyuncakçılar, Kırtasiyeciler, Bujitericiler ve Züccaciyeciler Odası Başkanı Olcay İnanç, “Okulların açılmasının ertelenmesi kırtasiyecileri çok olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda okulların açılış tarihi esnafımız tarafından bilinen bir tarihti. Okullar her sene eylül ayının ortasında açılıyordu. Esnaf bu tarihi biliyor ve ona göre kendini ayarlıyordu. Ödemelerini ve harcamalarını bu tarihe göre ayarlıyordu. Şimdi okullar ayın 28 ‘inde açılacak ve esnafın satışları da 15 gün sonraya sarkacak. Ödemelerin geldiği günlerde kırtasiyeci esnafı satış yapamadığı için borçlarını ödemekte sıkıntı yaşayacak. Okulların açılma süresinin uzaması bazı sektörleri olumlu yönde etkileyebilir ama biz kırtasiyecileri oldukça kötü etkiledi. Bu karar alınırken bütün sektörleri düşünüp öyle karar alınsaydı hiçbir sektör sıkıntı yaşamazdı diye düşünüyorum” dedi.
“KIRTASİYECİLERİN EN BÜYÜK SORUNU BÜYÜK MARKETLER”
Kırtasiyecilerin okul sezonunda satacağı malzemeleri mahallelerde açılan gross marketlerin sattığını belirten Başkan İnanç, “Biz kırtasiyecilerin en büyük sıkıntısı mahalle aralarına açılan büyük marketler. Kırtasiyeciler önceden kitap satarak para kazanırdı. Şimdilerde defter, kalem, silgi ve boya gibi materyaller satarak para kazanmaya çalışıyor. Bu sefer de mahalle aralarında açılan gross marketler sattığımız bu ürünleri bize sattıramaz hale getirdiler. Bu gross marketler okul sezonunun açılmasına çok az bir süre kaldığında marketlerin 3’te 1’lik bölümünü kırtasiye ürünleri ile doldurup satışa sunuyorlar. Bu marketler ürünleri çok sayıda aldıkları için haliyle kırtasiyecilerden daha ucuza satıyorlar. Durum böyle olunca da kırtasiye esnafı esas sıkıntıyı burada yaşıyor. Samsun merkezde 30 tane kırtasiyeci kaldı. Bu kırtasiyeciler de ayakta kalmak için başka branşlara tutuluyorlar. Kırtasiye dükkanlarının önünde dondurma ve mısır satarak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Biz bu durumu tasvip etmiyoruz ama ayakta kalmak için de başka çaremiz yok. Son 1 sene içerisinde Samsun’da 15 kırtasiyeci dükkanını kapatmak zorunda kalırken, sadece 3 kişi kırtasiyeci dükkanı açtı. Durum böyle devam ederse Samsun’da kırtasiyecilik bitme noktasına gelecek. Yetkililerin bu gross marketler ile kırtasiyecilerin sorunlarına çözüm bulmasını bekliyoruz. Yoksa durum git gide daha vahim bir hal alıyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!