Kırşehir’de kanser taramaları devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Kırşehir’de kanser taramaları devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2018 12:38

Kırşehir’de kanser taramaları devam ediyor

Haberin Devamı

Salih GÜNER/KIRŞEHİR (DHA)- DÜNYADA her yıl 9 milyona yakın ölüme neden olan kanserde erken teşhis için Kırşehir’de tarama faaliyetleri titizlikle sürdürülüyor.

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kanser taramaları yapmak amacı ile oluşturulan Gezici Kanser Tarama Aracı, özellikle kırsalda hizmet almakta zorlanan vatandaşlara yönelik sağlık hizmeti sunarak, kanser taramaları yapıyor. Sağlık Bakanlığı’nca Kırşehir’e tahsisinin ardından yaptığı taramalarla Türkiye genelinde birinci olan Gezici Kanser Tarama Aracı, ilçelerde tarama faaliyetlerini sürdürüyor. Tüm ilçelerde olduğu gibi Kaman’da da vatandaşlara meme kanseri taramaları (mamografi çekimi), kalın bağırsak kanseri taramaları (GGK), dışkıda gizli kan, rahim ağzı kanserleri taramaları, HPV taramaları yapılıyor.

Kanserin erken belirti vermeyen bir hastalık olduğunu, ancak şüpheli durumlara karşı dikkat edilmesi ile erken teşhis oranının arttığını ve kişilerin hayatlarına ilişkin olumlu etkileri olduğunu belirten Kırşehir Sağlık İl Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, “Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünyada her yıl kansere bağlı 8,8 milyon ölüm gerçekleşmekte ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın 14 milyona (yılda) yükselmesi beklenmektedir. Ülkemizde ki en son resmi rakamlar değerlendirildiğinde bir yıl içerisinde yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67 bin 200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin edilmektedir. Son 5 yıl verileri değerlendirildiğinde; kanser sıklığında herhangi bir artış ya da azalış olmadığı söylenebilir. Son verilerimizi genel olarak değerlendirdiğimizde erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3’den fazlasının gelişimi engellenebilir. Erken teşhis hayat kurtarır" ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!