Kırşehir belediyesi çöpten elektrik üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Kırşehir belediyesi çöpten elektrik üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2018 16:13

Kırşehir belediyesi çöpten elektrik üretiyor

Haberin Devamı

Salih GÜNER, KIRŞEHİR (DHA)-BELEDİYE Başkanı Yaşar Bahçeci Ekizağıl güzergâhındaki Katı Atık Depolama sahasında gazdan enerji üreten tesislerde incelemelerde bulundu.

Başkan Bahçeci, “Kırşehir Belediyesi artık çöpten elektrik üretiyor, 15 Şubat’tan itibaren günlük 8 Megavat yani 3200 konutun ihtiyacını karşılayacak üretim demek, nerden nereye; Kervansaray dağına çöp atan bir şehirden modern Katı Atık Tesisinde elektrik üreten bir şehir olduk” dedi. Katı atık tesislerinde üretilen elektrikle ayda 20-22 bin lira gelir sağladıklarını belirten Başkan Bahçeci, şunları söyledi:

 “15 Şubat itibari ile çöpten elektrik üreten şehirler arasına girdik. Tesisimiz 15 Şubat 2018 itibari ile devreye girdi. Buradaki ana mantık işleyiş çöpten oluşan metan gazını alıp bunu yakıp elektrik enerjisini haline getirerek kurulmuş bir sistem. Kırşehir’in Kervansaray dağlarına her yere çöp attığı bir durumdan modern çöp depolama tesisine artı oradan da elektrik üretebilen bir duruma gelebilmesi Kırşehir’in aldığı mesafeyi göstermesi açısından önemli bir ölçü diye düşünüyorum. Bu tesisimizde yap işlet devret modeli ile ihaleye çıktık ve yaklaşık Bir Milyon Avro yatırımla yatırımcımız bu işletmeyi kurdu. On yıl süre ile burada elektrik üretecek. 2028 Şubat ayına kadar buradan elektrik üretecek ve buradan yaklaşık 8.000 kilovat,  8 Megavatlık bir günde elektrik üretecek. Bu da yaklaşık 3200 konut eşdeğer bir elektrik üretecek. İnşallah hedef ilave yatırımlarla bunu 22 Megavatta çıkartmak yani 9.000 konut miktarına getirebilmek. Buradan elde ettiği gelirden bize kira ödüyor aylık. Kırşehir Belediyesi olarak ta aylık 20-22bin gibi meblağ Kırşehir Belediyesi olarak buradan bir gelir de sağlamış olacağız. Hem çöpteki birikmiş gazı alıp, birikmiş gazı almazsak, doğaya bu atılmazsa o zaman ilerde patlama riski ve başka riskler taşır, bunu doğaya saldığınızda çevreye zararı oluyor. Bu tesisle birlikte hem doğa metan gazı salımını da azaltmış oluyoruz, hem de üstüne para kazanıyoruz. Böyle bir yatırımı da Kırşehir’imize yapmış olduk."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!