Kırsal yatırım destekleri, göçü tersine çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Kırsal yatırım destekleri, göçü tersine çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2017 12:11

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı, kırsal kesimin şehirlerle yarışır hale geldiğini belirterek, "Bırakın şehirden kırsala göçmeyi, Avrupa'dan yatırımcılarımız gelip ülkemizde yatırım yapıp, kırsal alana yerleşiyor. Fransa'dan gelip, kırsala yatırıp yaparak yerleşen çok sayıda yatırımcı var. Artık şehirler cazibesini yitirmeye başladı." dedi.

Haberin Devamı

Antalyalı, yaptığı açıklamada, 2007 yılında kurulan kurumun ilk finansal akreditasyonunu 2011 yılında aldığını, ikincisinin de bu yıl 8 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdiğini söyledi.

Yeni proje çağrı döneminde artık sözleşmeleri imzalamaya başladıklarını ifade eden Antalyalı, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD2) birinci çağrı döneminde ayrılan yaklaşık 200 milyon avronun tamamını kullandıklarını bildirdi.

Bin 650 proje için sözleşme imzaladıklarını belirten Antalyalı, "Yatırım için ayrılan yaklaşık 200 milyon avro, 853 milyon lira yapıyor." dedi.
Finansman anlaşmasının imzalanmasıyla 1 milyar avroyu aşan kaynağın serbest bırakıldığına dikkati çeken Antalyalı, kısa süre içinde yeni çağrı döneminin hazırlıklarına başlayacaklarını ve yeni proje tekliflerini alacaklarını ifade etti. IPARD2'de hibe oranlarında artış olduğuna dikkati çeken Antalyalı, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Yani en fazla yüzde 60'lara kadar hibe vardı, bu oran yüzde 70'lere çıktı. Yeni tedbirleri desteklemeye başladık. Manda eti, sütü, yumurta tavukçuluğu, kaz, hindi yetiştiriciliği gibi tedbirler desteklenmeye başlandı. Yenilenebilir enerji sektöründe de ciddi desteklerimiz oluyor, hem kişilere yönelik hem de inşallah bu sene akreditasyonunu tamamlayacağımız altyapı tedbiriyle beraber özellikle belediyelerimize yönelik tedbir uygulayacağız. 1 milyon 200 bin avroya kadar yenilenebilir enerji yatırımlarını hayata geçiriyor olacağız. Makine parklarıyla ilgili yeni bir tedbirimiz var. Özellikle daha fazla katma değer sağlayan, ülke ekonomisine katkı sağlayan ürünlerin üretimine yönelik daha fazla teşvik verme politikamız var."

"İŞLETMELER 5 YIL BOYUNCA SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI"
Antalyalı, inşaat, makine, alet, ekipman, kazıda dolgu, çevre yatırımlarıyla ilgili her türlü desteği sağladıklarını ifade etti. İşletmelerin, faal hale geldikten sonra da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tarımsal desteklerinden yararlanma imkanı olduğunu vurgulayan Antalyalı, işletmelerin beş yıl boyunca faaliyette olmaları gerektiğini, buna yönelik etkin bir takip sistemleri bulunduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Antalyalı, "Türkiye genelinde 5 yıl içinde 2,3 milyar avro yatırım gerçekleşti, 57 bin kişiye istihdam sağlamış durumdayız. Dolayısıyla bizim verdiğimiz büyüklükte hibe veren ikinci bir kurum yok. 3 milyon avroya varan hibelerimiz var." dedi.

Hibe programlarının, Türkiye'nin kırsal kesiminin yüzde 70'ini kapsayan 42 ilde uygulandığını belirten Antalyalı, bunun 81 ilde yaygınlaşması için çalışma yaptıklarını dile getirdi.

KIRSALA YATIRIM İÇİN 853 MİLYON LİRALIK KAYNAK
Kırsal kesimin yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayan Antalyalı, şunları kaydetti:
"Kırsal kesim, şehirlerle yarışır hale geldi. Bırakın şehirden kırsala göçmeyi, Avrupa'dan yatırımcılarımız gelip ülkemizde yatırım yapıp, kırsal alana yerleşiyor. Fransa'dan gelip, kırsala yatırım yaparak yerleşen çok sayıda yatırımcı var. Artık şehirler cazibesini yitirmeye başladı. 15 milyon nüfuslu İstanbul'da yaşadığınızı düşünün, hayat sizi zorluyor. Dolayısıyla kırsal alan, çok fazla fırsatı yatırımcılara sunuyor. Kırsal kalkınma kurumu olarak ülkenin geleceğinin kırsal kalkınmada olduğunu düşünüyoruz."

Haberin Devamı

"HADİ GELİN KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM" 

Antalyalı, şehirleşmenin getirdiği sosyal problemlerin çözümünün kırsalda olduğuna dikkati çekerek, "Tekrar geriye dönüş oluyor. 'Hadi gelin köyümüze geri dönelim' diyoruz." dedi.

TKDK olarak yatırım desteklerinin her geçen yıl arttığına dikkati çeken Antalyalı, Türkiye'nin proje kapasitesi arttıkça Avrupa Birliği'nden daha fazla kaynak alacaklarını da sözlerine ekledi.



BAKMADAN GEÇME!