Kırsal kesimde çocuklara bakılamıyor

Güncelleme Tarihi:

Kırsal kesimde çocuklara bakılamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 12:32

ERZURUM İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Esin Erdem’in ‘Çocuk bakımı’ konulu araştırması, kırsal kesimde birçok annenin çocuklarına, dini ve batıl inançları yüzünden yeterince bakamadığı gerçeğini ortaya çıkardı.

Özellikle yeni doğum yapan bazı annelerin ‘günah’ diyerek bebeklerine ‘üç ezan vakti geçene kadar’ süt vermediğini belirten Dr. Esin Erdem, yine bazı annelerin kulak ağrısı çeken bebeklerin kulaklarına kendi sütünü sağdıklarını anlattı. Dr. Erdem, “21’inci yüzyılda hala bu tür tedavi yöntemleriyle karşılaşabiliyoruz. Anneler, çocuk bakımı ve sağlığı konusunda o yörenin yaşlı kadınları tarafından yönlendiriliyor. Bu da istenmeyen sonuçları doğuruyor” dedi.

Kırsal kesimden çocuklarını hastaneye getiren 720 anneyle yapılan yüz yüze araştırmada, kadınların yüzde 30’a yakınının doğumdan hemen sonra bebeklerini emzirmediği belirlendi. Kadınların ‘günah’ sayarak süt vermek için ‘üç ezan vaktinin geçmesi’ni beklediğini belirten Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Esin Erdem, oysa, ilk sütün bebek açısından çok önemli olduğunu ve annelerin doğumdan en geç yarım saat sonra bebeklerini emzirmeleri gerektiğini bildirdi.

Bazı annelerin bebeklerindeki kulak ağrılarını gidermek için kulağına süt sağdığını da belirten Dr. Erdem, bunun bir tedavi yöntemi olmadığını, sütün kulakta iltihaba yolaçabileceğini söyledi. Dr. Erdem, araştırmayla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Kırsal kesimde anneler ishal olan bebeklerine sıvı gıda vermekten kaçınıyorlar. Bunun yanında mikrop kapmasın diye gözlerine sürme çekiyorlar. Sarılık olduğunu düşündükleri çocuklarının başına sarı bez sağlayanlar hatta ‘iyi gelir’ diyerek bez içine altın koyanlar bile var. Hatta anneler 3 ay dolmadan çocuklarını sütten kesip, ‘dadak’ adı verilen şekerli su, çay ve ekmek karışımından oluşan mamayı yediriyorlar. Özellikle kız çocuklarının bacakları düz olsun diye yaptıkları sıkı kundak ise kalça çıkıklarına neden oluyor. Bunların hepsi yalnış. Bilinçsizlik istenmeyen sonuçları da beraberinde getiriyor. Kadınlar bebeklerinin bakımında ve sağlığı konusunda yörenin ileri yaştaki kişileri tarafından yönlendiriliyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!