Kırmızı şarabın kalbe yararı bilimsel olarak kanıtlandı

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı şarabın kalbe yararı bilimsel olarak kanıtlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 01:58

Fransız ve İngilizlerin beslenme tarzlarını kıyaslayan uzmanlar, her iki ulusun da aynı oranda yağ tükettiğini, ancak Fransızların kalbinin daha sağlıklı olduğunu belirlediler.

Queen Mary Üniversitesi William Harvey Araştırma Enstitüsü'ndeki uzmanlara göre Fransızlardaki sağlığın sırrı kırmızı şaraptı. Oysa İngilizler, tercihlerini bira ya da beyaz şaraptan yana yapıyorlardı. Roger Corder'ın önderliğinde gerçekleşen araştırma, Nature dergisinde yayınlandı. Raporda, şöyle denildi:

‘‘Kırmızı şarap polifenol zengini. Polifenol, kan damarlarının daralmasıyla gelen kalp hastalıkları önlüyor. İneklerin aort hücrelerine kırmızı şarabın etkisi laboratuvarda araştırıldı ve polifenollerin, kalp hastalıklarının baş sorumlusu olan endothelin-1'i bloke ettikleri gözlendi. Daha sonra alkolsüz örnekler denendi. 23 kırmızı şarap, 4 beyaz şarap, 1 roze ve kara üzüm suyunun etkileri incelendi. Kırmızı şarap kalbin sağlığını koruma açısından mükemmeldi ve daha az etkili olmasına karşın üzüm suyu da damarları tıkanmasını önlüyor. Ancak beyaz ve roze şarabın endothelin-1 üzerinde hiçbir etkisi yok. Makul oranda kırmızı şarap tüketmek kalbi gerçekten koruyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!