Kırmızı kart saldırgan mı yapıyor?

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı kart saldırgan mı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 10:47

Spor karşılamalarında gösterilen kırmızı kartın, oyuncuları psikolojik olarak olumsuz etkilediği ve agresif davranışlara yönlendirdiğini iddia eden renkbilimci Metin Yahya Üster, kartın renginin kırmızı değil, mavi olması gerektiğini savundu.

İnsan psikolojisiyle renkler arasında son derece yakın bir ilişki bulunduğunun artık dünyada yapılan deneyler sonucu bilimsel olarak kanıtlandığına dikkati çeken Üster, şöyle konuştu:  “Kırmızının spektrumunda 650 dalga boyuyla çok hareketli agresif vibrasyonlar var ve bu enerji, insan psikolojisini etkiler. Örneğin futbol maçlarında hakem, oyun dışı bırakacak futbolcuya kırmızı kart gösterir. Zaten oyun dışı bırakılmanın olumsuzluğunu yaşayan futbolcu, bir de kırmızının güçlü enerjisiyle karşı karşıya kalınca agresifleşebilir, bu da saha içi olumsuz olaylara neden olur.”
Metin Yahya Üster, bir sporcunun saldırgan bir davranışının maçı izleyen çok sayıda insanın karışabileceği olaylara neden olabileceğini belirterek, “kırmızı kart”ın renginin, bu açıdan da önemli olduğunu söyledi.

Futbol maçlarında çıkan olaylarda birçok insanın yaşamını yitirdiği gözönünde bulundurulduğunda konunun öneminin yadsınamayacağını kaydeden Üster, şöyle konuştu: “Sporda oyun dışı bırakma kartı, kırmızı değil, mavi olmalı. Çünkü mavi renk, insanda iyi iletişimi arzu eden, iyileştirmeye ve sakinleştirmeye yönelten bir etki oluşturur. Oyun dışı bırakılan oyuncu, kırmızı yerine mavi renkteki bir kartla karşılaşırsa, daha sessiz ve mağrur bir şekilde sahayı terk edecektir.”

Renkbilimci Üster, uyarı kartı olarak kullanılan “sarı kart”ın ise renk olarak doğru bir seçim olduğunu ifade ederek, sarının geçiciliği simgelediğini, hayatın başka alanlarında, örneğin trafik ışıkları, karantina bölgeleri ve taksilerde bu nedenle sarı rengin kullanıldığını bildirdi.

Metin Yahya Üster, yetkililerin oyun dışı bırakma kartının renginin kırmızıdan maviye dönüştürülmesi önerisine duyarlı davranmalarını isteyerek, “mavi kart” uygulamasının, zaman zaman insanların hayatına da malolan futbol maçlarındaki olayları engelleyeceğine inandığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!