Ege Haberleri

    Kırmızı ette ithalat tartışması

    Mete Tamer OMUR / İZMİR
    14.09.2014 - 01:11 | Son Güncelleme:

    Dana etinin tüketiciye ulaşma fiyatının 30 liraya ulaşması, Kurban Bayramı öncesinde ithalat beklentisini gündeme getirdi.

    KIRMIZI et fiyatlarında son dönemde yaşanan artışla birlikte ithalat gündeme geldi. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kurban Bayramı sonrasında besilik dana ithalatına izin vermesi bekleniyor. Son zamlarla karkas dana eti satış fiyatı 18’den 22 TL’ye kadar yükselirken, kasap reyonlarında ise kırmızı et 30 TL’yi geçmiş durumda. Sektör temsilcileri artan fiyatları, artan tüketimi karşılayacak üretimle fırsatçılara bağlıyor. Ayrıca, üreticinin artan maliyetleri de başka bir neden olarak duruyor. Hayvan ithalatı yapacak besi çiftlikleri, kapasitelerinin yüzde 40 kadarını yurt dışından getirebilecek. İthal edilecek hayvanların 250-300 kilo ağırlığa sahip olması gibi şartlar bulunuyor. Yüzde 15 gümrük vergisinin uygulanacağı besilik dana ithalatının kısa sürede iç piyasadaki kırmızı et fiyatlarını çok etkilemeyeceği, ancak fırsatçılara bir uyarı anlamı da taşıdığı konuşuluyor.

    Kırmızı ette ithalat tartışması

    Kontrol istikrar getirir Ulusal Kırmızı Et Konseyi Üretici Alt Grubu üyelerinden Emre Vural, istikrarlı bir üretim için kontrollü bir ihracatın gerekliliğine dikkat çekerek, şu görüşü dile getirdi: “Üretiminde istikrar sağlanana kadar bunun olması gerekiyor. Bu özellikle önümüzdeki yıl yaşanabilecek sıkıntıların da önüne geçecektir. Kendi besi ırklarımızı yaratana kadar bu ithalatı kontrolü yapmanın doğru olduğun düşünüyorum. Kurban Bayramı sonrasında bunun gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’de en fazla kırmızı et tüketimi nisan-eylül dönemine denk geliyor. Bunda artan turist sayısının da etkisi var. Her yıl 30 milyon kişi Türkiye’ye geliyor. Yani tüketimle üretim arasında açı her geçen gün artıyor.”

    Kırmızı ette ithalat tartışması

    Çözüm değil
    İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak, pahalı etin çözümünün ithalat olmadığına dikkat çekti. Gülkaynak, “Canlı hayvan ithal ediyorsunuz. Dolayısıyla gelen bu danalar hemen kesilmiyor. Et olarak piyasaya çıkması 6-7 ayı buluyor. Geçmiş deneyimler de gösteriyor ki ithalat çözüm değil. Hükümet, Türkiye’deki ırkları ıslah ederek bu sorunu çözebilir.

    Kırmızı ette ithalat tartışması

    Yoksa taşıma suyla değirmen dönmez” dedi. Gülkaynak, son dönemde yaşanan fiyat artışının temelinde yaklaşan Kurban Bayramı olduğuna dikkat çekerek, “Her bayramı öncesi benzer bir süreç yaşanıyor. Çünkü bayram sonrası 1.5 ay kadar durgunluk oluyor. Bu artışları o durgunluk döneminin açığını kapatmak gibi düşünebiliriz” diye konuştu.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNAN HABERLER

        Sayfa Başı