Kırmızı et alarm veriyor

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı et alarm veriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 08:55

Kırmızı et alarm veriyor

Haberin Devamı

MANİSA'da hem kuzu hem de dana eti bulmakta sıkıntı çektiklerini belirten kasaplar, kırmızı et fiyatlarının 2'şer lira arttığını, tüketicinin tavuk etine yöneldiğini söyledi.

Ramazan ayında kırmızı etin kilosu 50 liraya yaklaşırken vatandaşlar da alternatif olarak tavuğa yöneldi. Manisa'da kemikli kuzu 44 liradan, dana kıyma ise 42 liradan satılmaya başladı. Et fiyatlarındaki artışa vatandaşlar kadar kasaplar da tepki gösterdi. Fiyat artışına hayvan sayısındaki azlığın neden olduğunu savunuldu. Kasap Erdal Hekimci, "Köylüde mal kalmadı, fiyatlar 2'şer lira yükseldi. Dana etinin kilosu bugün itibarıyla 2 lira arttı. Halk kırmızı et yiyemez duruma geldi. Kırmızı et yerine tavuğa yöneldiler. Mutfakta şu anda bir alev var. Bu alevin sönmesi için acil olarak karkas ithal etin Türkiye'ye getirilmesi gerekiyor. Yerli üreticiye de besilik dana yardımı yapılarak hayvancılık bir an önce kalkındırılmalı. Yem fiyatları da çok yükseldi. Yemdeki KDV inince hemen yeme zam geldi" dedi.

"EGE'DE ET BALIK KURUMU'NUN SATIŞ YERİ YOK"

Kasapların Et Balık Kurumu'na yönlendirildiğini, ancak Ege Bölgesi'nde Et Balık Kurumu'nun satış yeri olmadığını belirten Hekimci, "Bizim bu eti alabilmemiz için Marmara Bölgesi'ne yada Güneydoğu'ya gitmemiz gerekiyor. Bu da otomatikman maliyet artışı demek. Ayrıca Manisa'da Kasaplar Odası yok. Et Balık Kurumu'nun koyduğu şartnamenin altında da 'Kasaplar Federasyonu'na üye olmayan kasaplar buradan et alamaz' diyor. Bizim böyle bir şansımız yok. Manisa halkının ucuz et yeme olasılığı yok. Et Balık Kurumu'nun ürünlerinden faydalanma imkanımız başlamadan bitmiş oluyor" diye konuştu.

"KURBANDAN SONRA FİYATLAR UÇAR"

Kurban Bayramı'nın yaklaştığını hatırlatan Hekimci, "Bu sene kurbanlık için cebimizden yüklü paralar çıkacak. Hayvanlar büyük çiftliklere girmeye başladı. Köylüde hayvan kalmadı. Et bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Kuzu giderek azaldı. Kurban bayramından sonra da fiyatlar uçar gider. Çünkü küçükbaş hayvan kesimi fazlalaşıyor. Kuzular kesildiği zaman sıkıntı büyüyecek. Kırmızı et konusunda kritik yıllar başlıyor" dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!