Kırkpınar para kazanma yeri değildir

Güncelleme Tarihi:

Kırkpınar para kazanma yeri değildir
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2013 16:23

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yayın haklarını kendilerine danışmadan bir yayıncı kuruluşa vermesinin doğru olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yayın haklarını kendilerine danışmadan bir yayıncı kuruluşa vermesinin doğru olmadığını belirterek, “Yine uyarıyorum, yaptığı usul yanlıştır, Kırkpınar'ı para kazanma yeri olarak görmeyeceksin” dedi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, 19-22 Mart tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Güreş Şampiyonası'na katılacak Bayan Güreş Milli Takımı'nın kampını ziyaret eden Yerlikaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, geleneklerin para kazanılması için değil, geleceğe aktarılması ve tarihi mirasa sahip çıkılması için geliştirildiğini söyledi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin sadece Edirne Belediyesi'nin organizasyonu olmadığını vurgulayan Yerlikaya, “Kırkpınar sadece Edirne Belediyesi'nin bir organizasyonu değildir, aynı zamanda UNESCO'ya girdiği için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir organizasyonudur. NTV'nin bu organizasyonu almasından da ayrıca memnuniyet duyduğumu da belirtmeliyim. Bu tarafına karşı değiliz. Ancak buradan doğacak hakların TGF'nin içine katılmadan 'ben böyle uygun gördüm, yaptım' diyorsan Er Meydanı'nda güreşçi bulamazsın. Bu konu bu kadar uzamadan, taraflarla konuşulsa, tabiatına ve dokusuna zarar vermeden yapılsa kimse buna karşı gelmez” diye konuştu.

“Hangi karşılaşmanın bilet ücreti 200 liradır ?”

Sedefçi'nin öncelikle organizasyonda üzerine düşen görevi yerine getirmeyi önceliğine alması gerektiğinin altını çizen Yerlikaya, şunları kaydetti:

“Güreşçinin soyunmaya, duş almaya yeri yokken sen vizyonunu güçlendirmekten bahsediyorsun. İki çadır gerip pehlivanın dinlenmesine imkan sağlamıyorsun, pehlivanlar arabada soyunup, giyiniyorlar, sen 'Kırkpınar'ı marka yapacağım' diyorsun. 200 liraya insanları tribüne biletle sokuyorsun, adına tribün yaptığın insanları biletsiz içeri almıyorsun. Hal böyleyken güreş ve güreşçileri hiçe sayıyorsun, sonra da yağlı güreşi markalaştırmaktan bahsediyorsun.
Yine uyarıyorum, yaptığı usul yanlıştır. Kırkpınar'ı para kazanma yeri olarak görmeyeceksin. Biz geçmişte yaşatılanları yaşatacağız, gelecek nesle taşıyacağız. Biz başkana (hatadan dön) dedik, gurur yapacak bir şey yok. Biz de gurur yapmıyoruz. Bizim amacımız üzüm yemek, bırak bağcıyı başkası dövsün. Hamdi Sedefçi, (biz Edirne Belediyesi olarak bunu yapamıyoruz) desin, bak nasıl yapılıyor görsün. Türkiye'deki organizasyonları layıkıyla yapmış bir milletiz, biz olimpiyata talip olmuş bir devletiz. Kırkpınar'ı biz havaya uçururuz.”

“Kurumsal ağalık olmaz”

“Kurumsal ağalık” konularının zaman zaman gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Yerlikaya, “Kurumların yapacağı iş değildir, burada da (Sedefçi) ofsayta düşmüş. Bir kurumun adı ağa olarak anılır mı? Ağalık sadece şahıslara yakışır, Recep Tayyip Erdoğan Ağa gibi... On numara da olur. Şahıslar dışında ağalık olmaz” dedi.

Bir gazetecinin, “Olimpiyatlardan güreş branşının kaldırılmasının düşünülmesi üzerine yapılan tartışmaları nasıl buluyorsunuz?” sorusu üzerine de TGF Başkanı Yerlikaya, “Olimpiyatlardan güreş kalkmayacak. Zaten 2016 Rio'da varız, 2020'de taslak çalışması vardı, FILA bu konuda bir çalışma yapıyor. Güreş olimpiyatın 5 halkasından birini temsil eder. 1896'da olimpiyatlarda 5 branştan biri güreş. Böyle köklü bir branşı sıradan söylemlerle heba edemezler. Fakat şer gibi gördüğümüz bazı şeylerde hayır vardır” diye yanıtladı.

Güreşçilerle basketbol maçı yaptı

Yerlikaya, 19-22 Mart tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Güreş Şampiyonası'na katılacak Bayan Güreş Milli Takımı'nın motivasyonu için kampı ziyarete geldiğini ifade ederek, güreşçilere başarı diledi.
Daha sonra kamptaki güreşçilerle Mimar Sinan Spor Salonu'na geçen Yerlikaya, eşofmanlarını giyerek güreşçilerle bir süre ısınma hareketleri yaptı.
Ardından Edirne Gençlik Hizmetleri Müdürü Serhat Ocak, Milli Takım antrenörleri, Bayan Güreş Milli Takımı güreşçilerinin de aralarında bulunduğu grupla basketbol oynadı. Kondisyonuyla dikkati çeken Yerlikaya, basket atmaktan çok, takım arkadaşlarına pas vermeyi tercih etti.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!