Kırklareli Sağlık Müdürü Selvi: Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış gösteriyor

Güncelleme Tarihi:

Kırklareli Sağlık Müdürü Selvi: Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış gösteriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 12:59

Kırklareli Sağlık Müdürü Selvi: Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış gösteriyor

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ,(DHA)- KIRKLARELİ İl Sağlık Müdürü Fatih Selvi organ bağışına dikkat çekerek, “Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış kaydetmektedir” dedi.
Organ Bağışı Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Selvi,organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalar için büyük bir umut ışığı olan organ bağışı haftasının en etkin ve en verimli bir biçimde kutlanması hastalar için motive edici bir unsur olabileceği gibi aynı zamanda organ bağışı hususunda, halkımızın ve sağlık personelinin farkındalığının arttırılacak olması da organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi.Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün artış gösterdiğini belirten Dr. Selvi “ Ancak organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyretmekte ve buna bağlı olarak tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedir.Organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemde yer almakta, organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında bulunmaktadır.”
Ülkemizde en çok nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak olduğunu belirten Dr. Selvi, “ 2015 yılında, 3204 böbrek nakli, 1216 karaciğer nakli, 89 kalp nakli, 30 akciğer nakli gerçekleştirilmiştir. 2016 yılında ise, 2757 böbrek nakli, 1106 karaciğer nakli, 58 kalp nakli, 16 akciğer nakli gerçekleştirilmiştir.Organ ve doku bağışı yapılabilecek yerler arasında, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri bulunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresi 32.Ayetinde “Kim bir kişinin hayatını kurtarmak suretiyle onu yaşatırsa bütün insanları yaşatmış gibi olur” beyan olunmuştur.Halkımızı doku ve organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve bağışta bulunmaya davet ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!